Napięcie żarzenia lamp 6S45P-E i 6N6P

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
fanis
25...49 postów
25...49 postów

Re: Napięcie żarzenia lamp 6S45P-E i 6N6P

Post autor: fanis »

W Elektronice Praktycznej 8/22 opisano przedwzmacniacz lampowy, gdzie napięcie anodowe 300 V uzyskano z przetwornicy DC/DC 12/300 V a 12 V dla żarzenia i przetwornicy WN również uzyskano się z przetwornicy 230/12 V.

Przetwornica na lampie - no da się, przecież przetwornica to w uproszczeniu szczególny przypadek generatora mocy.
A jak uzyskiwano napięcie anodowe do kineskopów - a poprzez impulsy powstające podczas przełączania prądu w cewkach odchylających i które trafiały na transformator WN. Z uzwojenia tego transformatora WN uzyskiwano również napięcie żarzenia dla diody prostowniczej wysokiego napięcia np. EY86.
Tak więc można powiedzieć, że lampowe telewizory posiadały w pewnym sensie przetwornicę impulsową.

A więc nie ma czarów - gdyby chcieć trochę poczarować to można by zasilić żarzenie PL504 z dodatkowego uzwojenia tej przetwornicy lampowej oczywiście przełączając ten obwód żarzenia już po wzbudzeniu przetwornicy.
http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbr ... tzteil.htm
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Taki generator-przetwornica jest żródłem zakłóceń i powinien być zaekranowany i wyposażony w filtry przeciwzakłóceniowe na wejściu i wyjściu {chyba że się nie lubi sąsiadów,to może być bez}.Przełączenie żarzenia PL504 może mieć pozytywny wynik przy małym obciążeniu zasilacza.Zasilanie bezpośrednie żarzenia układu zewnętrzego {zwłaszcza w przedwzmacniaczu} nie jest dobrym pomysłem. :D
STUDI_bis
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: STUDI_bis »

Marek7HBV pisze: sob, 1 października 2022, 18:33 Taki generator-przetwornica jest żródłem zakłóceń i powinien być zaekranowany i wyposażony w filtry przeciwzakłóceniowe na wejściu i wyjściu {chyba że się nie lubi sąsiadów,to może być bez}.Przełączenie żarzenia PL504 może mieć pozytywny wynik przy małym obciążeniu zasilacza.Zasilanie bezpośrednie żarzenia układu zewnętrzego {zwłaszcza w przedwzmacniaczu} nie jest dobrym pomysłem. :D
Nie zgodzę się z tym. Da prsykłądy choć jestem zielony w temacie przetwornic napięcia i mialem od razu dwa fochy związane z faktem iż małe tętnienie na wyjściu czyli niskie ESR kondensatora przy małym poborze mocy to od razu problem ze stabilnością pętli regulacji napięcia wyjściowego.

viewtopic.php?t=39142
viewtopic.php?t=39143

Nie ma niekorzystnych problemów czyli zakłoceń. Czasy że przetwornica pracowała na kilku kHz, nawet na 30 - 60kHz minęły. Dziś to kilkaset kHz nie robi wrażenia - nawet megaherce.

Ten drugi link to dwie różne i nie zsynchronizowane ze soba przetwornice i w sumie trzecia bo takową sumie jest stopień mocy z generatorem taktu 1200kHz. Było ryzyko interferencji. Jakoś nie widać na pomiarach, nie słychać. A przecież według dogmatów to nie ma prawa działać.

Przetwormice są bezkonkutencyjne, Wysoka sztyowność zaislacza. Bardzo poządane. Bardzo szybka rekacja na zmiany obciażenia. Małe wymiary, mała masa. Odpada problem dużych strat mocy bo zapsa na to że napięcie zasilania może się szeroko zmieniać. (u mnie przed wigilią napięcie sieci to istotnie poniżej 190V, są miejsca gdzie jest i 260V w gniazdku a najwyższe jakie widziałem to 273V).

Dogmaty są złe. Ja nie twierdzę ze jest łatwo. Nie nie jest ale efekt warty by potrenować. Efekty wynagrodzą. Dogmac usprawiedliwai niechcesizm jako efekt wmawianego niedasizmu. Na koniec: chcieć to móc.

PS: Zresztą klasyczny zasilacz trafo prostownik i kondensator to też układ impulsowy a nie pracujący liniowo, taktowany zaledwie 100Hz. Diody w prostowniku pracują impulsowo. Kondensator jest impulsowo doładowywany. Trafo jest katowane impulsowym prądem. Nasycenie rdzenia spłaszcza impuls ale wydłuża go. Co łatwiej odfiltrować te 100Hz z harmonicznymi czy te 500kHz?
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

STUDI_bis pisze: ndz, 2 października 2022, 21:17
Marek7HBV pisze: sob, 1 października 2022, 18:33 Taki generator-przetwornica jest żródłem zakłóceń i powinien być zaekranowany i wyposażony w filtry przeciwzakłóceniowe na wejściu i wyjściu {chyba że się nie lubi sąsiadów,to może być bez}.Przełączenie żarzenia PL504 może mieć pozytywny wynik przy małym obciążeniu zasilacza.Zasilanie bezpośrednie żarzenia układu zewnętrzego {zwłaszcza w przedwzmacniaczu} nie jest dobrym pomysłem. :D
Nie zgodzę się z tym. Da prsykłądy choć jestem zielony w temacie przetwornic napięcia i mialem od razu dwa fochy związane z faktem iż małe tętnienie na wyjściu czyli niskie ESR kondensatora przy małym poborze mocy to od razu problem ze stabilnością pętli regulacji napięcia wyjściowego.

viewtopic.php?t=39142
viewtopic.php?t=39143

Nie ma niekorzystnych problemów czyli zakłoceń. Czasy że przetwornica pracowała na kilku kHz, nawet na 30 - 60kHz minęły. Dziś to kilkaset kHz nie robi wrażenia - nawet megaherce.

Ten drugi link to dwie różne i nie zsynchronizowane ze soba przetwornice i w sumie trzecia bo takową sumie jest stopień mocy z generatorem taktu 1200kHz. Było ryzyko interferencji. Jakoś nie widać na pomiarach, nie słychać. A przecież według dogmatów to nie ma prawa działać.

Przetwormice są bezkonkutencyjne, Wysoka sztyowność zaislacza. Bardzo poządane. Bardzo szybka rekacja na zmiany obciażenia. Małe wymiary, mała masa. Odpada problem dużych strat mocy bo zapsa na to że napięcie zasilania może się szeroko zmieniać. (u mnie przed wigilią napięcie sieci to istotnie poniżej 190V, są miejsca gdzie jest i 260V w gniazdku a najwyższe jakie widziałem to 273V).

Dogmaty są złe. Ja nie twierdzę ze jest łatwo. Nie nie jest ale efekt warty by potrenować. Efekty wynagrodzą. Dogmac usprawiedliwai niechcesizm jako efekt wmawianego niedasizmu. Na koniec: chcieć to móc.

PS: Zresztą klasyczny zasilacz trafo prostownik i kondensator to też układ impulsowy a nie pracujący liniowo, taktowany zaledwie 100Hz. Diody w prostowniku pracują impulsowo. Kondensator jest impulsowo doładowywany. Trafo jest katowane impulsowym prądem. Nasycenie rdzenia spłaszcza impuls ale wydłuża go. Co łatwiej odfiltrować te 100Hz z harmonicznymi czy te 500kHz?
Rozwiązania Kolegi nie mają wiele wspólnego z tematem przetwornicy lampowej,zasilanej bezpośrednio z sieci i pracującej na chronionym w Polsce zakresie fal długich {nawet jeśli ktoś to trochę zmieni i zejdzie trochę niżej}.Dla miłośników lamp jest taka lampowa przetwornica ciekawostką,którą należałoby jedynie usprawnić,aby uzyskać dobre parametry działania {stabilizacja i taniość transformatora} i to wykonana bez krzemu! Jedna lub 2 {lepiej} PL504 oraz PY88 i jakaś PCF mogą stworzyć ciekawe rozwiązanie uratowania kilku lamp przed utylizacją Przetwornica o mocy ze 100 W będzie dużo tańsza od nowego transformatora do Audio lampowego.Jedynym istotnym problemem jest to,co dotyczy układów lampowych-prądożerność :roll: . :D
STUDI_bis
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: STUDI_bis »

Dlaczego nie ma? Bo zasilana z sieci energetycznej? No godzę sie dodatkowa walka z przepięciami.
Co do filtracji to trzeba po prostu robić to co już któś przerobił to jakiś czas temu.
Zaklócenia Warszawy I, powied mi kto się przejumem jak fotowoltaika jest na tpoie albo płyty indukcyjne w kuchni?
Magazyn centralny dużej sieci drogeryjnej. Dwa budynki po obu stronach ulicy. Taansport palek i kuwet poad ulica. Odpadają szymoprzewody i odiób zni prądu przez odbieraki ślizgowe bo budynki osiadają z różnym tempem. Czyli bieżnia z dużą plaską ceką praktycznie kilku zwojową i długości semgnetu cewki po 30 - 40 metrów. Falownik generuje prąd o częsottliwości 25kHz (kluczowanie moskta w flaowniku na pewno ponad 150kHz). Wózek ma silnik o mocy 3kW. Segment zasilany z falowmika o ciągłej mocy 36kVA. Jak myślisz, ktoś sie przejmuje zakłóceniami radiowymi? Pi razy drzwi 25% - 35% strat energii to norma. Która harmoniczna trafi z Warszawę I. Sama insalacja fajna tylko nie wolno śrubokręta położyć na biezni bo śię zaświeci ;)
ODPOWIEDZ