potrzebna pomoc przy odnawianiu skrzynki

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Kawa T
500...624 posty
500...624 posty

potrzebna pomoc przy odnawianiu skrzynki

Post autor: Kawa T »

Witam.

Czy ktoś ma jakiś patent do odtworzenia złotych pasków na szczebelkach, może są jakieś naklejki?
Każdy pomysł jest mile widziany.
Pozdrawiam i liczę na odzew.
Tadeusz
Wiem, że nic nie wiem !
inar
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: potrzebna pomoc przy odnawianiu skrzynki

Post autor: inar »

Witam!
Jeden z kolegów oklejał mocną taśmą malarską i malował wałeczkiem,a po wyschnięciu lakierem.
Może poszukać na jakimś forum motocyklowym-są tam namiary na fachowców,którzy robią tzw."szparunki" na odnawianych błotnikach. Tylko czy zdradzą tajniki???
Awatar użytkownika
kikor
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: kikor »

Kawa T pisze: pn, 19 września 2022, 14:29 może są jakieś naklejki?
Ja próbowałem , takie cienkie samoprzylepne z pasmanterii ,ale u mnie nie sprawdziły się. Odklejały się lub po próbie polakierowania/politurowania marszczyły się.
inar pisze: pn, 19 września 2022, 14:47 Jeden z kolegów oklejał mocną taśmą malarską i malował wałeczkiem,a po wyschnięciu lakierem.
Ja tak robiłem , jednak nie wałeczkiem a sprajem . Żeby wyszło przyzwoicie potrzebna jest dobra elastyczna taśma do oklejania, malarska zupełnie się nie nadaje , ja używałem modelarskiej. Naklejasz dwa paski taśmy , lakierem/politurą/sprejem tym czym finalnie będzie wykończona skrzynka malujesz taśmy i miejsce na pasek (nie wychodzić poza taśmy na zewnątrz) najlepiej 2x .Ma to na celu zalanie wszelkich niedoskonałości przyklejenia taśmy , zeby paseczek wyszedł o równych nie postrzępionych krawędziach. Następnie malujesz paseczek :lol: i już . Musisz dawać jak najcieńsze warstwy bo potem finalnie mogą być widoczne zgrubienia , i papierkiem ściernym trzeba ,,rzeźbić,, niemniej przy odrobinie cierpliwości :lol: efekt potrafi być bardzo dobry.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

inar pisze: pn, 19 września 2022, 14:47 Może poszukać na jakimś forum motocyklowym-są tam namiary na fachowców,którzy robią tzw."szparunki" na odnawianych błotnikach. Tylko czy zdradzą tajniki???
Nie wiem jak teraz ale kiedyś ( ponad 50 lat ) robili to ręcznie pędzelkiem. Na błotniku oparta drewniana linijka a na linijce wsparta ręka z pędzelkiem. Mogłem godzinami na to patrzeć.
Osobiście to robiłem za pomocą taśmy malarskiej. Warunek żeby była świeża i dobrze dociśnięta.
bratyslaw
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: bratyslaw »

Do szparunkow malowanych pędzelkiem to trzeba trochę ćwiczyć 8) Może spróbować olejnym złotym pisakiem, jeśli linia nie jest zbyt gruba?
ODPOWIEDZ