Marshall Valvestate 8080_co robi lampa w układzie?

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
thrasher
75...99 postów
75...99 postów

Marshall Valvestate 8080_co robi lampa w układzie?

Post autor: thrasher »

Witam
Przy okazji naprawy tego wzmacniacza ( biały szum w kanale CLEAN i LEAD preampu ), oraz zaintrygowany filmikiem Ksantypa77 z kanału Filmiki O Gitarach / FOG zajrzałem do schematu tego VSa. Pytam dużo bardziej doświadczonych kolegów - co jest nie tak z tą lampą w preampie?
1. Schemat jest błędny i wzmocniony sygnał z drugiej połówki powinien wychodzić jednak przez anodę do R36/C34
2. Schemat jest prawidłowy i pracuje tylko pierwsza połówka lampy, a druga grzeje powietrze? Ale co sygnałem? Trafia przez katodę do punktu przy R71 i dalej R36/C34
3. Czy tak jak na filmie Ksantypa - ta lampa nie robi nic poza grzaniem powietrza bo większość roboty robią obcinacze diodowe LED przez ECC83? A sygnał "bypasuje" lampę i "płynie" sobie całkowicie ją omijając. Tylko dlaczego w tym przypadku po wyjęciu lampy z układu wzmacniacz znacząco cichnie na kanale LEAD?
Film z FOG:
https://youtu.be/wcY5q6Pjx80?t=868

Fragment schematu
MARSHALL VS80_lampa ECC83.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
In Gain I Trust
Awatar użytkownika
nkas
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Marshall Valvestate 8080_co robi lampa w układzie?

Post autor: nkas »

Teoria moja jest taka - wtopili w zapas mikrofonujących EI jugosłowiańskich, użyć tego normalnie nie idzie, na stłuczkę szkoda, wiadomo. To zaprojektowali układ gdzie dało się to z sensem użyć. :) No i niech ktoś tę teorię obali :) Generalnie jest róźnica w tym układzie pomiedzy pierwszymi seriami valvestate tj.
80xx oraz VSxxx, ale w tym, który podałes: sygnał na korektor jest pobierany z katody wtórnika, uprzednio wzmocniony po zmasakrowaniu przez obcinacz na stopniu oporowym na pierwszej połówce, po wyjęciu lampy sygnał i tak przechodzi przez C54 R95, które przy włożonej lampie stanowią lokalne ujemne sprzężenie zwrotne.
'All the stars in the north are dead now.'
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Autor znanej strony o gitarowcach Tom zaprezentował kiedyś kilka modów na ulepszenie brzmienia tego wzmacniacza. Schemat pewnie dalej gdzieś krąży w sieci.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
thrasher
75...99 postów
75...99 postów

Dzięki LuC za odpowiedź.
Zakładałem jako opcję ten wariant:
"2. Schemat jest prawidłowy i pracuje tylko pierwsza połówka lampy, a druga grzeje powietrze? Ale co sygnałem? Trafia przez katodę do punktu przy R71 i dalej R36/C34",
ale myliłem się częściowo co do drugiej połówki lampy... Nie przypuszczałem że sygnał może jednak popłynąć przez Katodę do korekcji ( tone stack ). Raczej zakładałem że omija lampę bypasem C54, R95, a lampa "udaje" że coś robi... Czytając wasze posty i schematy - przywykłem że wykorzystuje się zazwyczaj obie połówki lamp do pracy ( Siatka/Anoda ) ...
Ale to faktycznie to wyjaśnia dlaczego po wyjęciu lampy wzm. gra ciszej. Ciekawa jestem czy ten bypas działa kiedy lampa jest włożona i cześć wzmocnionego sygnału wraca jednak przez C54, R95 ( "pod prąd" de facto ) na siatkę 1szej połówki.

Thereminator
Tak - znam stronę Toma. Muszę sobie poszukać fragmentu o VS-ach. Jak zobaczyłem schemat i pcb wzmacniacza - w pierwszej kolejności pomyślałem o możliwości zamiany czerwonych LEDów w obcinaczach diodowych kanału CRUNCH i LEAD ( BOOST ) na inny kolor/rodzaj diody/symetryczny/asymetryczny clipping ( 2 diody/1 diodę ), tak aby złagodzić charakter przesteru. Znajomy ma specyficzne gusta i ten wzmacniacz ma według niego za dużo drive'u...
Ja bym osobiście tego nie ruszał zachowując oryginalną konstrukcję - tylko grał na Cleanie + kostki na wejściu ( bostery, distortion, overdrive itd ).
In Gain I Trust
Awatar użytkownika
nkas
625...1249 postów
625...1249 postów

Jak chcesz złagodzić siarę to spróbuj znacznie zmiejszyć wartość R71 (np podlutuj testowo 100k równolegle), będzie większa kompresja. Albo zbocznikuj te ledy kondensatorem z przedziału 470p-2n2 powiedzmy. Ten "bajpas" to jest lokalne ujemne sprzężenie zwrotne, ograniczające wzm. tego stopnia i całkiem dobrze kombinujesz co do zasady działania - przy włożonej lampie część sygnału (de facto z anody więc odwróconego od 180st w fazie) wraca na siatkę redukując całkowite wzmocnienie - następny w torze wtórnik katodowy w odróżnieniu od stopnia oporowego fazy sygnału już nie odwraca, w przeciwnym razie byłby całkiem fajny generator :) Rzecz w tym że tam jest jeszcze jedno USZ siatka - katoda pierwszej połówki wynikające z braku kondensatora bocznikującego rezystor katodowy R70...
Awatar użytkownika
nkas
625...1249 postów
625...1249 postów

No i jak wolisz zostawic jak jest - ok, ale co szkodzi przedtem sprawdzić, przynajmniej jakieś doświadczenie :) Zresztą ten obcinacz można zostawić na ledach jak jest ale pokombinować z R34 (zwiększyć), lub zmniejszyć wzmocnienie tego stopnia na IC3, który je poprzedza. Też będzie w pożądanym kierunku.
Awatar użytkownika
thrasher
75...99 postów
75...99 postów

Dzięki za wszelkie sugestie.
Porozmawiam z właścicielem na temat jego oczekiwań brzmieniowych.

Tak przy okazji. Wczoraj znalazłem czas na zdiagnozowanie tego VSa i moje podejrzenia prawdopodobnie potwierdziły się.
Uwalony jest op-amp TL072 odpowiedzialny za "pierwszy stopień" preampu kanału clean i Lead ( boost ). Szczęście w "nieszczęściu" byłem przy tym kiedy znajomy testował kostki stompbox które mu przywiozłem po przeglądzie i konserwacji ( potki i gniazda głównie ). Patrzyłem z niepokojem kiedy kolejno wypinał i wpinał je w preamp i master rozkręcone na 3/4 mocy, za każdym razem słysząc charakterystyczne trzaski w głośniku. Zwróciłem mu na to uwagę aby chociaż preamp ściszał kiedy to robi, ale stwierdził że robił to setki razy i wzmacniaczowi to nie zaszkodzi... Po wpięciu ostatniej ( analog delay ) - wzmacniacz ścichł znacząco i zaczął pięknie szumieć na obu kanałach... Pakowałem się już ale częściowo widziałem i słyszałem jego poczynania - dzięki temu szukanie prawdopodobnej przyczyny szumu poszło sprawnie...

Zamówiłem op-ampy i czeka mnie i tak wypatroszenie całej płyty wzm. więc przy okazji za zgodą właściciela mogę potestować twoje modyfikacje w układzie.

Dzięki raz jeszcze i pozdrawiam!
In Gain I Trust