Edycja postów - czy inni też tak mają?

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Edycja postów - czy inni też tak mają?

Post autor: Olkus »

Romekd pisze: śr, 27 lipca 2022, 14:28 Czołem.
Olkus pisze: śr, 27 lipca 2022, 13:25
Krzysztof_M pisze: śr, 27 lipca 2022, 13:06 Możliwość edycji własnych postów po dłuższym czasie to patologia i zgadzam się z Administratorami tego forum w tej kwestii.
Ale nikt nie mówił nic o długim czasie - 15 min to wg mnie bardzo rozsądna opcja.
Kolego Aleksandrze, to naprawdę nie jest dobry pomysł. W moim odczuciu możliwość poprawienia posta mogłaby istnieć do czasu, aż ktoś inny go przeczyta. W momencie gdy odpowiadam w tym wątku na naszym Forum mamy 116 użytkowników (lub gości), a np. w dniu 06.07.2022 nasze Forum w tym samym czasie czytało 327 osób (być może w tej liczbie były też boty, które indeksowały zamieszczone treści). Osoby te czytają nowe posty (podświetlone na czerwono), więc istniej możliwość, że w ciągu wspomnianego kwadransa kilkanaście osób (lub więcej) zdąży przeczytać posta i nigdy się nie dowie, że zawierał jakieś błędy, gdyż do przeczytanych postów rzadko się wraca. Dopisanie pod spodem, że w poście popełniło się jakieś błędy daje możliwość tym osobom poznanie nowych faktów. Dotyczy to również moderatorów, którzy sprawdzają wszystkie zamieszczane nowe wpisy. Dlatego dziękuję, że świadomi tego użytkownicy zamieścili odpowiednie sprostowanie lub rozwinięcia danej wypowiedzi...

Pozdrawiam
Romek
Opcja dopóki ktoś nie przeczyta nowego postu byłaby w moim odczuciu właściwie najlepsza - bo jak piszesz do treści przeczytanych zwykle się nie wraca.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Olkus pisze: śr, 27 lipca 2022, 14:34 Opcja dopóki ktoś nie przeczyta nowego postu byłaby w moim odczuciu właściwie najlepsza - bo jak piszesz do treści przeczytanych zwykle się nie wraca.
Nie wiem czy w ogóle istnieje taka opcja, ale gdyby była i została włączona, to być może w pewnych porach dnia i nocy niemożliwe stałoby się dokonanie zmiany treści wpisu nawet przez obecnie dopuszczalny okres ponad 2 minut. Nawet dzisiaj widziałem w którymś z wątków posta poprawianego tylko jeden raz, dwie minuty po jego wysłaniu, gdy ktoś w międzyczasie zamieścił na posta odpowiedź po zaledwie jednej minucie, więc post był zmieniany już po tym, gdy ktoś na niego odpowiedział... Poza tym funkcja edycji postów była notorycznie nadużywana przez jednego z użytkowników, który zmieniał swoje wpisy nawet po tym gdy pojawiło się po nich ponad 30 odpowiedzi, a dyskusja toczyła się dwie strony dalej (mógłbym to udowodnić, gdyż kiedyś skopiowałem te wątki do archiwum naszego Forum i obserwowałem zmiany w poście - dany post potrafił być przez jego autora poprawiany nawet kilkadziesiąt razy, a jego końcowa wersja była prawie trzykrotnie dłuższa...). Ta sama osoba dzisiaj buntuje użytkowników (dochodzą do mnie takie sygnały), by Ci domagali się możliwości edytowania postów, najlepiej przez nieograniczony czas (kilka lat temu ta sama osoba próbowała ściągać na Forum hejterów, którzy krytykowaliby moje wypowiedzi, a popierali jego... :lol: ). Zrobię teraz próbę, zamieszczając jeden obraz z dziennika moderacji "Triody", zmian dokonywanych przez wszystkich moderatorów w dniu 20 lipca. Moderatorzy najczęściej akceptują nowe posty początkujących użytkowników, poprawiają błędnie posty innych osób - źle zamieszczone cytaty, literówki, powtarzający się dwukrotnie lub nawet trzykrotnie ten sam wyraz w jednym zdaniu (napisany kilka razy pod rząd) i kasują błędne posty na życzenie użytkowników - użytkownik zamieszcza ponownie poprawiony post i prosi moderatorów o usunięcie napisanego wcześniej. Po takiej operacji każdy zainteresowany zauważa nowy post i poprawione w nim informacje (przez pewną chwilę są widoczne oba wpisy. Tak wygląda zrzut ekranu dziennika działań moderatorów z dnia 20 lipca 2022 roku (załącznik).
Działania moderatorskie.png

Tyle działań moderatorskich jest podejmowane w "sezonie ogórkowym", gdy nasze Forum nie jest atakowane przez różnych spamerów, bo wielokrotnie zdarzały się też sytuacje, że w ciągu jednego dnia moderatorzy musieli odrzucać kilkadziesiąt postów "nowych użytkowników". Proszę sobie teraz wyobrazić, że moderatorzy musieliby sprawdzać każdy post wielokrotnie (gdyby istniałaby możliwość nieograniczonej czasowo moderacji; 18:05)...

Pozdrawiam
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Sprawdziłem i post w ciągu 15 minut był czytany 8 razy. Trzeba odjąć moje drugie wejście do wątku, czyli w piętnaście minut siedmiu użytkowników przeczytało post i to w dziale, który jest rzadko odwiedzany, gdyż mało kogo te sprawy w ogóle interesują. Gdyby został on w międzyczasie zmieniony, te osoby o tym fakcie już by się nie dowiedziały, chyba że lubią każdy post czytać wielokrotnie :wink:
Przepraszam za omyłkowo wrzucony zrzut ekranu z roku 2021. Ten z lipca tego roku wygląda tak:
Działania moderatorskie.png

Na pewno niektórzy użytkownicy zauważyli, że np. błędnie przez nich zamieszczony cytat z wpisu innego użytkownika nagle sam się "naprawił". Tak właśnie działają moderatorzy - użytkownicy mają mieć wrażenie, że nasze Forum zawsze działa poprawnie (18:29).

Pozdrawiam
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: slawekmod »

Ja chciałbym edytować swoje posty w swoim temacie żeby nie pisać jednego pod drugim. Czasem jest tak że aktualizuję temat i jest kilka moich postów po kolei. O ile mnie to osobiście nie przeszkadza na moim forum to tu może być różnie. W czym rzecz?
Rano piszę że zamierzam uruchomić przedwzmacniacz a wieczorem piszę że go uruchomiłem z takim a takim skutkiem. I nie mogę zrobić tego edytując jeden post tylko muszę napisać następny.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: kubafant »

Kolega też pewnie pisze podbuntowany przez pewną osobę :lol:
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Panie kubafant, Pan w ogóle w tym temacie nie powinien zabierać głosu. Ciągłe "dowalanie" moderatorom jest po prostu nie na miejscu (nie nazwę tego dosadniej...). "Trioda" stanowi forum prywatne, utrzymywane przez jedną osobę. W utrzymaniu TU porządku pomagają moderatorzy, którzy są prawą ręką admina. Pan jest tu gościem, a my gospodarzami. Zachowuje się Pan tak, jakby pracując w jakieś spółce (to tylko przykład) napluł jej prezesowi w twarz i powiedział, że ten nie nadaje się na funkcję, którą pełni, a później oczekiwał dobrego traktowania przez swojego szefa... Proszę to sobie przemyśleć...

Pomimo to pozdrawiam
Roman Darski
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Dzień dobry.
slawekmod pisze: śr, 27 lipca 2022, 21:54 Ja chciałbym edytować swoje posty w swoim temacie żeby nie pisać jednego pod drugim. Czasem jest tak że aktualizuję temat i jest kilka moich postów po kolei. O ile mnie to osobiście nie przeszkadza na moim forum to tu może być różnie. W czym rzecz?
Rano piszę że zamierzam uruchomić przedwzmacniacz a wieczorem piszę że go uruchomiłem z takim a takim skutkiem. I nie mogę zrobić tego edytując jeden post tylko muszę napisać następny.
Panie Sławku. Bardzo proszę pisać posta pod postem, szczególnie teraz, gdy czas edycji postów został skrócony do kilku minut. W moim odczuciu, ale pewnie podzielanym przez wielu użytkowników, taka forma wypowiedzi jest dużo ciekawsza, gdyż stanowi jakby "kronikę" Pana dokonań (sam je śledzę z dużym zainteresowaniem). Ludzie często zapamiętują konkretne frazy i próbują je później odszukać przez wyszukiwarkę naszego Forum. Po dokonaniu zmian takie wyszukanie staje się często niemożliwe.

Z poważaniem
Romek
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Olkus »

Romekd pisze: śr, 27 lipca 2022, 18:04

Tyle działań moderatorskich jest podejmowane w "sezonie ogórkowym", gdy nasze Forum nie jest atakowane przez różnych spamerów, bo wielokrotnie zdarzały się też sytuacje, że w ciągu jednego dnia moderatorzy musieli odrzucać kilkadziesiąt postów "nowych użytkowników". Proszę sobie teraz wyobrazić, że moderatorzy musieliby sprawdzać każdy post wielokrotnie (gdyby istniałaby możliwość nieograniczonej czasowo moderacji; 18:05)...

Pozdrawiam
Romek
Nieograniczonej czasowo moderacji w żadnym wypadku nie popieram, też uważam, że to złe rozwiązanie.
Natomiast gdyby była możliwość włączenia funkcji edycji dopóki post nie zostanie przeczytany, to jestem za.

Pozdrawiam,
Aleksander
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Jeszcze dzisiaj zapytam Admina, czy jest możliwość zastosowania takiej opcji. Jestem jednak dość sceptyczny, bo być może skróci to okres możliwej edycji posta z obecnych kilku minut do niemal zera. Wczorajsze dwie moje wypowiedzi zostały kilkakrotnie przeczytane w ciągu kwadransa (pierwszy w czasie krótszym od jednej minuty)... Zapytam czy istniej możliwość włączenia takiej opcji (jeśli istnieje) lub wydłużenie czasu edycji posta do powiedzmy pięciu minut (choć to może być już ze stratą dla czytających... :roll: ).

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Romekd pisze: czw, 28 lipca 2022, 10:55 Panie kubafant, Pan w ogóle w tym temacie nie powinien zabierać głosu.

A to dlaczego?
Tak smaku
głowa
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

kubafant pisze: czw, 28 lipca 2022, 13:20
Romekd pisze: czw, 28 lipca 2022, 10:55 Panie kubafant, Pan w ogóle w tym temacie nie powinien zabierać głosu.

A to dlaczego?
Może dlatego, że od bardzo dawna łamie Pan reguły obowiązujące na naszym Forum, które jak Pan już dobrze wie, jest forum prywatnym. Nie stosuje się Pan również do regulaminu i pochwala postępowanie użytkowników, którzy również nie zamierzają się do niego stosować... To Właściciel ustalił te reguły dla zachowania porządku, a rolą moderatorów (z których również kpi Pan sobie w co którymś poście, a także kwestionuje ich działania i podważa kompetencje...). Jeśli Panu obowiązujące tu zasady tak bardzo nie odpowiadają, zawsze może Pan w przestrzeni internetowej stworzyć własne forum dyskusyjne, dobrać sobie zaufanych moderatorów, lub samemu (w pojedynkę) dbać o zachowanie na nim porządku...

To tyle co miałem do powiedzenia w tej sprawie. Proszę tego tematu w nieskończoność nie ciągnąć...

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Romekd pisze: czw, 28 lipca 2022, 13:45 To tyle co miałem do powiedzenia w tej sprawie. Proszę tego tematu w nieskończoność nie ciągnąć...
Nie ciągnąłbym, ale muszę - gdyż zostałem pomówiony o łamanie reguł obowiązujących na forum. Jakie to reguły złamałem? Proszę o konkrety a nie ogólnikowe stwierdzenia, jak wyżej.
Tak smaku
głowa
Awatar użytkownika
nkas
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nkas »

Romek wiesz co to jest power trip? To zluzuj bo tak z boku te przepychanki z "pewną osobą" są już od dawna mocno żenujące niestety... Forum jest dla użytkowników nie na odwrót.
'All the stars in the north are dead now.'
Awatar użytkownika
OTLamp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: OTLamp »

LuC pisze: czw, 28 lipca 2022, 18:19 Romek wiesz co to jest power trip? To zluzuj bo tak z boku te przepychanki z "pewną osobą" są już od dawna mocno żenujące niestety... Forum jest dla użytkowników nie na odwrót.
Śmiem twierdzić , że twoja ocena tej sytuacji z racji dorobku na forum jest raczej mocno wątpliwa co do jej obiektywności...
Awatar użytkownika
OTLamp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: OTLamp »

A teraz będzie post pod postem, jako odezwa do dość znacznej grupy użytkowników. Potraficie tchórze tylko w prywatnych wiadomościach (i niektórzy w osobistym kontakcie) wykazywać wielkie oburzenie postami janiszewskiego i kubafanta, ale na forum nie macie odwagi. Tchórze!