Głowica UKF
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Głowica UKF
Witam
Jestem w trakcie budowy tunera lampowego ,chciał bym wykonać głowice ukf z EP mam pytanie jakie lampki mogę zastosować zamiast E88CC
Jestem w trakcie budowy tunera lampowego ,chciał bym wykonać głowice ukf z EP mam pytanie jakie lampki mogę zastosować zamiast E88CC
Piotr
-
- 6250...9374 posty
Re: Głowica UKF
ECC88
To wiem że zamiennik, ale myślałem o zastosowaniu innych lampek ze względu na cenę i nie wykorzystanie jednej połówki triody.
Piotr
- Thereminator
- 6250...9374 posty
ECC85/PCC85. Można spróbować PCC189 pamiętając o innym napięciu żarzenia (około 7,6V). Jeszcze do niedawna (ostatnio nie śledzę) do kupienia za śmiesznie niską cenę.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
- kubafant
- 2500...3124 posty
Witam,
Ostatecznie można również zastosować cokolwiek ostatnio popularną w zastosowaniach m.cz. lampę ECC81 stworzoną pierwotnie z myślą właśnie o głowicach UKF. Co prawda ECC85 będzie lepsza, ale być może Kolega ma akurat ECC81? Wykazuje ona również korzyść w postaci mniejszego poboru prądu żarzenia (zaledwie 300 mA wobec 435 mA dla ECC85).
Pozdrawiam,
Jakub
Ostatecznie można również zastosować cokolwiek ostatnio popularną w zastosowaniach m.cz. lampę ECC81 stworzoną pierwotnie z myślą właśnie o głowicach UKF. Co prawda ECC85 będzie lepsza, ale być może Kolega ma akurat ECC81? Wykazuje ona również korzyść w postaci mniejszego poboru prądu żarzenia (zaledwie 300 mA wobec 435 mA dla ECC85).
Pozdrawiam,
Jakub
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
PCC84 można kupić za grosze. Problem w tym że jedna z triod w bańce ma siatkę z ekranem połączoną i zamiast dwóch lamp potrzebne będzie trzy {lub zmiana układu}. A najciekawszy by był układ na PCC84 i PCF802
o ile zastosuje się dekoder stereo na półprzewodnikach, to można wykorzystać jego zasilacz do szeregowego żarzenia tych lamp.Re: Głowica UKF
Robiłeś tę głowice wg. tego schematu? .Marek7HBV pisze: ↑wt, 12 lipca 2022, 13:58 PCC84 można kupić za grosze. Problem w tym że jedna z triod w bańce ma siatkę z ekranem połączoną i zamiast dwóch lamp potrzebne będzie trzy {lub zmiana układu}. A najciekawszy by był układ na PCC84 i PCF802 glowica ukf la.png o ile zastosuje się dekoder stereo na półprzewodnikach, to można wykorzystać jego zasilacz do szeregowego żarzenia tych lamp.
Chciałbym zrobić dekoder stereo na lampach mam taki plan .
Piotr
-
- 6250...9374 posty
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
O tej głowicy była już mowa na forum. Sama tylko obecność kondensatora "neutralizacyjnego" (Cn) włączonego między anodę a katodę triody pracującej w układzie wspólnej katody (który tutaj jest ni przypiął ni przyłatał mimo że tak właśnie włącza się go w przypadku pracy triody w konfiguracji o podstawie pośredniej, choćby w popularnych krajowych głowicach DEA) dobitnie świadczy o tym że autor schematu był kompletnie na bakier z techniką w.cz., a już zwłaszcza lampową. Ciekawe dlaczego nie wykorzystał obu połówek duotriody układzie kaskodowym. Pewnie mu się toto wówczas wzbudziło (np. z powodu nieodpowiedniego montażu) i usiłując ratować sytuację okroił wzmacniacz w.cz. do pojedynczego stopnia WK, a gdy i to nie pomogło - rozstroił obwód wejściowy kondensatorem Cn wmawiając sobie że to kondensator neutralizacyjny. Lepiej przestudiuj sobie typowe układy głowic lampowych, ewentualnie zacznij budowę od głowicy niekoniecznie najprostszej i najlepszej, ale dającej najwięcej szans że w ogóle zadziała. Np. z obcowzbudnym mieszaczem na triodzie-pentodzie (np. ECF80/6F1P) oraz wzmacniaczem w.cz. na dowolnej triodzie o dużym nachyleniu (choćby EC92) w układzie ze wspólną siatką. Gdy to zadziała - możesz rozbudować wzmacniacz w.cz. do kaskody, jednak przy niestrojonym obwodzie antenowym będzie to się mijało z celem. Zaczynanie od poszukiwań rzadko występującej lampy jest najpewniejszą drogą aby zniechęcić się do tej kategorii układów na zawsze.
A ma kolega ,koledzy jakiś pewny schemat głowicy lampowej ale z opisanymi cewkami , jak wykonać .itd .Myślałem tez o polskie głowicy dea nawet mam taką ,ale naczytałem się ze jest kłopotliwa w przestrojeniu i zestrojeniu a i czułość nie jest najlepsza
Piotr
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Schematy przytłaczającej większości głowic lampowych (podobnie jak i tranzystorowych z tamtego okresu) różnią się od siebie bardzo niewiele, można rzecz że głowica DEA jest standardem.
To się naczytaj raz jeszcze, ale z naszego Forum:Myślałem tez o polskie głowicy dea nawet mam taką ,ale naczytałem się ze jest kłopotliwa w przestrojeniu i zestrojeniu a i czułość nie jest najlepsza.
search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keyw ... i&start=15
Tam napisałem jak się to robi, i skąd wzięły się mity o rzekomej ich nieprzestrajalności, zwłaszcza powyżej 100MHz.
Polecić mogę zwłaszcza opis:
viewtopic.php?f=11&t=37402&p=381433&hilit=dea#p381433
Na temat wykonania cewek napisałem niemało w
viewtopic.php?p=378175#p378175
i w kolejnych postach z tego tematu. Chociaż dotyczy on głowicy Philipsa oraz wzorowanej na niej polskiej głowicy do Eroiki/Bolera (na blaszanym chassis) to jednak cewki są identyczne jak w głowicy DEA wykonanej na druku. Kluczowe będzie opanowanie umiejętności kręcenia papierowych tutek na wiertle.
Stąd też się sporo dowiesz na temat niespodzianek z jakimi można się spotkać przy grzebaniu głowic DEA:
viewtopic.php?p=377676#p377676
aczkolwiek wtedy jeszcze byłem przekonany że bez wykonania nowej płytki drukowanej (celem poszerzenia ścieżek oraz zminimalizowania indukcyjności pasożytniczych) ani rusz. Wkrótce jednak przekonałem się że byłem w błędzie.
Zatem postaraj się o Epidian 5 i utwardzacz Z-1 (tylko nie żadne tam wynalazki w postaci Poxipolu czy Distalu) i przećwicz kręcenie tutek (użyłem typowego papieru drukarkowego; może być zadrukowany bo wyciąć czysty skrawek nietrudno). Oczywiście, zawsze służę radą w razie problemów.
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Małe sprostowanko: należy czytać od początku strony:Tomek Janiszewski pisze: ↑wt, 12 lipca 2022, 21:19 Polecić mogę zwłaszcza opis:
viewtopic.php?f=11&t=37402&p=381433&hilit=dea#p381433
viewtopic.php?p=380178#p380178
Tak to jest gdy nie ma czasu na sprawdzenie poprawnego działania linków: robienie tego na podglądzie może skończyć się wywaleniem całego posta w kosmos

- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
I jeszcze jedną, krótką wprawdzie wzmiankę i bez zdjęć odnalazłem na samym końcu posta:
https://www.forum-trioda.pl/viewtopic.p ... ka#p386204
ale za to jest to moje najświeższe doświadczenie, i zamierzam się go trzymać. Wspomniany tam transformator antenowy na CCIR może wyglądać np. tak:
viewtopic.php?p=389233#p389233
ale zacząć można i na starym, zastępując jedynie kondensator 39pF od strony anteny mniejszym (np. 10pF) a kondensatory od strony lampy - 2 X 12pF). Zawsze można też uruchomić wstępnie głowicę ze wzmacniaczem w,cz. w układzie wspólnej siatki, wtedy wejście może być w ogóle aperiodyczne, np. z dławikiem w.cz. dla zapewnienia przepływu prądu katodowego. Obejrzyj swoje głowice DEA i wrzuć ich fotki, lub zidentyfikuj do której odmiany one należą: starszej (jak od Światowida, z kwadratowym ekranowanym filtrem p.cz. wystajacym z chassis) czy nowszej (jak od Klaswesyna) z nieekranowaną cewką p.cz. mieszczącą się wewnątrz chassis. Od tego zależy m.in to czy konieczna będzie wymiana kondensatorów w mostku heterodyny (2 x 15pF) na 2 x 10pF, czy można pozostawić istniejące (10pF + 12pF).
https://www.forum-trioda.pl/viewtopic.p ... ka#p386204
ale za to jest to moje najświeższe doświadczenie, i zamierzam się go trzymać. Wspomniany tam transformator antenowy na CCIR może wyglądać np. tak:
viewtopic.php?p=389233#p389233
ale zacząć można i na starym, zastępując jedynie kondensator 39pF od strony anteny mniejszym (np. 10pF) a kondensatory od strony lampy - 2 X 12pF). Zawsze można też uruchomić wstępnie głowicę ze wzmacniaczem w,cz. w układzie wspólnej siatki, wtedy wejście może być w ogóle aperiodyczne, np. z dławikiem w.cz. dla zapewnienia przepływu prądu katodowego. Obejrzyj swoje głowice DEA i wrzuć ich fotki, lub zidentyfikuj do której odmiany one należą: starszej (jak od Światowida, z kwadratowym ekranowanym filtrem p.cz. wystajacym z chassis) czy nowszej (jak od Klaswesyna) z nieekranowaną cewką p.cz. mieszczącą się wewnątrz chassis. Od tego zależy m.in to czy konieczna będzie wymiana kondensatorów w mostku heterodyny (2 x 15pF) na 2 x 10pF, czy można pozostawić istniejące (10pF + 12pF).
-
- 3125...6249 postów
Mam jakąś "straszliwą":-) głowicę prawdopodobnie telewizyjną enerdowską
z epoki Rembrandtów i Rubensów na dwóch lampach novalowych,niezwykle
pancerną,na chassis z odlewu aluminiowego,z pancernym przełącznikiem
kanałów i przestrajaniem pojemnościowym.Na niższe kanały TV.
Tak sobie myślę,że można by ją wykorzystać do zbudowania głowicy
radiowej na CCIR.Gniazdo antenowe o dużej średnicy ma na przedłużkę
do gniazda z tyłu telewizora.Jak we w/w enerdowskich zabytkowych
telewizorach.Analizowałem tamte głowice pod kątem lamp tam użytych
dla porównania.Wypadło niejewdnoznacznie.
Załączam porównawczo z Radiomuseum fotki Rubensa od tyłu po otwarciu.
I rys. chassis od góry.
Widać lampy i wspomniany kabel antenowy i ekrany lamp.
Moja głowica też tak z wierzchu wygląda.
Nie miałem i nie widziałem chassis tych telewizorów w naturze.
Wyprzedzam pytanie,dlaczego nie pytam w TV Retro:
1.Już tam kiedyś o to pytałem bez odpowiedzi.
2.Nawiązuję tu do propozycji autora tego postu.
Dzięki"z góry" za zajęcie stanowiska wobez powyższego
przez Kolegów,
Pozdrawiam.
Jacek"b/t"
z epoki Rembrandtów i Rubensów na dwóch lampach novalowych,niezwykle
pancerną,na chassis z odlewu aluminiowego,z pancernym przełącznikiem
kanałów i przestrajaniem pojemnościowym.Na niższe kanały TV.
Tak sobie myślę,że można by ją wykorzystać do zbudowania głowicy
radiowej na CCIR.Gniazdo antenowe o dużej średnicy ma na przedłużkę
do gniazda z tyłu telewizora.Jak we w/w enerdowskich zabytkowych
telewizorach.Analizowałem tamte głowice pod kątem lamp tam użytych
dla porównania.Wypadło niejewdnoznacznie.
Załączam porównawczo z Radiomuseum fotki Rubensa od tyłu po otwarciu.
I rys. chassis od góry.
Widać lampy i wspomniany kabel antenowy i ekrany lamp.
Moja głowica też tak z wierzchu wygląda.
Nie miałem i nie widziałem chassis tych telewizorów w naturze.
Wyprzedzam pytanie,dlaczego nie pytam w TV Retro:
1.Już tam kiedyś o to pytałem bez odpowiedzi.
2.Nawiązuję tu do propozycji autora tego postu.
Dzięki"z góry" za zajęcie stanowiska wobez powyższego
przez Kolegów,
Pozdrawiam.
Jacek"b/t"