Dzisiaj byłem znowu na giełdzie w Pruszczu Gdańskim, wydawało mi się, że nic nie kupię....facet miał pod stertą starych laptopów takiego cudaka i za 50zł oddał. Radio ewidentnie Philips, około roku 1955, upierdliwe w serwisie jak każdy Philips

Obsada lamp: ECH81, EF89, EBF89,EBC41, EL42, EZ80 i.....trzymajcie się

Radio odpaliłem z wariaka przez żarówkę, coś grało na krótkich, jednak po rozbiórce entuzjazm opadł...."czekoladki" popękane, pojemność nawet kilkanaście razy większa, elektrolit 50uF+50uF 350V cieknie i pójdzie na śmietnik, "czekoladki" już poleciały, jak widać są MKSE na 630V, trzeba było z kilku zestawiać, bo z jakiegoś głupiego typoszeregu.
Elektrolit katodowy EL42 też wymieniony- szkoda lampy

Nurtuję mnie ta duża puszka na zdjęciu- wolałbym tego jednak nie ruszać

Transformator bezkarkasowy, typowy dla Philipsa.
Lampy z napisem POPE, to jak wiadomo Philips Miniwatt,
Oczko DM71 jeszcze dycha, może jest napięcie anodowe zaniżone....stan kondensatora filtrującego na to wskazuje.
Radio ma tylko zakres fal krótkich i średnich, czyli o usłyszeniu Polki Dziadek o 9:00 rano mogę zapomnieć, tak samo nie rozbrzmi Mazurek Dąbrowskiego o północy

Teraz o budzie i chassis.
Pierwsze udało się odchlewić pędzlem i sprężarką....do tej pory czuję posmak tego syfu w ustach, choć browara wypiłem, nie pomogło

Obudowa oblazła i wymaga szlifowania i lakierowania ale spód żrą drewnojady i trzeba to odrobaczyć.....mam jeszcze XiRein na bazie permetryny(pół litra zostało mi po odrobaczaniu kredensu z lat 20-tych, więcej nie trzeba)
Myszki w radiu nie mieszkały, stało raczej ze 40 lat w jakimś "szałerku"
Przy demontaż urwały się dwa doprowadzenia potencjometru głośności ale srebrzanka 1mm2 "załatwiła sprawę"

Może by mnie któryś z Kolegów poratował DM71/70....lampa raczej niszowa i mało obecnie użyteczna?
DM71 siedzi w malutkiej podstawce.
Co mam zrobić z tym dziadem 50+50uF?
Do regeneracji to się nie nadaje, bo już zgnił, mam wstawić jakiś polski KEN czy odłączyć go w cholerę i podlutować 2x47uF 450V pod chassis?
Bardzo prosiłbym o identyfikację radia i link do schematu.
Radyjko fajne i nawet tanie, a Holenderskie Philipsy to nie taka pospolita rzecz....w moich stronach to ostatnio raczej odbiorniki Skandynawskie są.
Problem braku LW rozwiąże nadajnikiem MW, modulowanym z byle jakiego odbiornika FM, nawet i z telefonu