Miernik lamp DIY - sonda
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Miernik lamp DIY - sonda
https://www.ebay.de/itm/284770177872
No no no...
No no no...
Coraz popularniejsze:
https://www.ebay.com/itm/275272198874?h ... SwRJth0EV6
https://www.ebay.com/itm/275272198874?h ... SwRJth0EV6
- Slawek_ps
- 125...249 postów
Witam,
po długim czasie otrzymałem pcb, oraz udało się wykonać obudowę, poniżej zdjęcia i krótki film. W porównaniu do poprzedniej pcb, zmieniłem rezystory w układzie pomiaru prądu żarzenia na 1-watowe (rozmiar 2010, wszystkie pozostałe smd rozmiar 1206), dodałem rezystory kalibracyjne dla stabilizatora 5,09, zmieniłem położenie rezonatora kwarcowego - aby ułatwić podpięcie złącza programatora, wyświetlacz podpina się do pcb bez żadnych krosów i ogólna kosmetyka.
Obudowa wymaga jeszcze pracy: szczotkowania aluminium, dołożenia drewnianych boków, chcę też dołożyć układ sprawdzania "jakości" próżni lampy.
https://www.youtube.com/watch?v=8y6A1muMemk
Pozdrawiam,
Sławek
po długim czasie otrzymałem pcb, oraz udało się wykonać obudowę, poniżej zdjęcia i krótki film. W porównaniu do poprzedniej pcb, zmieniłem rezystory w układzie pomiaru prądu żarzenia na 1-watowe (rozmiar 2010, wszystkie pozostałe smd rozmiar 1206), dodałem rezystory kalibracyjne dla stabilizatora 5,09, zmieniłem położenie rezonatora kwarcowego - aby ułatwić podpięcie złącza programatora, wyświetlacz podpina się do pcb bez żadnych krosów i ogólna kosmetyka.
Obudowa wymaga jeszcze pracy: szczotkowania aluminium, dołożenia drewnianych boków, chcę też dołożyć układ sprawdzania "jakości" próżni lampy.
https://www.youtube.com/watch?v=8y6A1muMemk
Pozdrawiam,
Sławek
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Muszę przyznać, że miernik w tej obudowie prezentuje się świetnie
Jeśli można spytać, gdzie kupiłeś te kolorowe gniazda bananowe z całkowicie schowanym stykiem? Kiedyś takich szukałem a nie mogłem nigdzie znaleźć... Czy może została jeszcze jakaś "wolna" płytka z tych poprawionych?
Pozdrawiam,
A.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
- Slawek_ps
- 125...249 postów
Dziękuję za komentarz, gniazda kupiłem u "Przyjaciela z Chin" niestety są dość drogie ze względu na jakość wykonania i parametry ( 1kV), razem z przesyłką koszt ponad 200 pln, ale gniazda rzeczywiście są doskonałej jakości, pcb są już "zabukowane" jeśli ktoś zrezygnuje dam Ci znać.Olkus pisze: ↑wt, 7 czerwca 2022, 09:30 Muszę przyznać, że miernik w tej obudowie prezentuje się świetnieJeśli można spytać, gdzie kupiłeś te kolorowe gniazda bananowe z całkowicie schowanym stykiem? Kiedyś takich szukałem a nie mogłem nigdzie znaleźć... Czy może została jeszcze jakaś "wolna" płytka z tych poprawionych?
Pozdrawiam,
A.
Pozdrawiam,
Slawek
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Rzuca się w oczy prawie kompletny brak okablowania wewnątrz obudowy.
To chyba jedna z najsolidniejszych realizacji miernika, gratuluję!
Tomek
- Slawek_ps
- 125...249 postów
Bardzo dziękuję Tomku za słowa uznania, myślę że, nabierze wyglądu po dopracowaniu, tak jak napisałem, chcę dołożyć jeszcze układ do kontroli "jakości próżni" chcę też podłączyć miernik do pomiaru prądu siatki, upatrzyłem sobie taki piękny miernik (może ma troszkę za duży zakres prądowy), niestety chyba może pracować tylko w pozycji pionowej, poniżej zdjęcie, zdjęcie jest od użytkownika DW_RADIO na znanym portalu, jeśli przekroczyłem "zasady" to proszę Admina o usunięcie tego zdjęcia, ale miernik jest tak śliczny....... ech.... Pozdrawiam,Tomasz Gumny pisze: ↑wt, 7 czerwca 2022, 11:23 Rzuca się w oczy prawie kompletny brak okablowania wewnątrz obudowy.
Sławek
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
To dość drogo, dziękuję za informację.Slawek_ps pisze: ↑wt, 7 czerwca 2022, 10:49Dziękuję za komentarz, gniazda kupiłem u "Przyjaciela z Chin" niestety są dość drogie ze względu na jakość wykonania i parametry ( 1kV), razem z przesyłką koszt ponad 200 pln, ale gniazda rzeczywiście są doskonałej jakości, pcb są już "zabukowane" jeśli ktoś zrezygnuje dam Ci znać.Olkus pisze: ↑wt, 7 czerwca 2022, 09:30 Muszę przyznać, że miernik w tej obudowie prezentuje się świetnieJeśli można spytać, gdzie kupiłeś te kolorowe gniazda bananowe z całkowicie schowanym stykiem? Kiedyś takich szukałem a nie mogłem nigdzie znaleźć... Czy może została jeszcze jakaś "wolna" płytka z tych poprawionych?
Pozdrawiam,
A.
Pozdrawiam,
Slawek
Jeśli jakaś płytka się zwolni będę wdzięczny za informację.
Dziękuję za link.Locutus pisze: ↑wt, 7 czerwca 2022, 12:27Duży wybór tego typu gniazd jest w TME.
https://www.tme.eu/pl/katalog/gniazda-b ... 1472129%3B
Pozdrawiam,
A.
- Slawek_ps
- 125...249 postów
Aleksandrze, jak Koledzy z Triody nieodezwią się w przeciągu tygodnia czasu, to pcb będzie dla Ciebie, rzeczywiście gniazda wyszły dość drogo ale koszty przesyłki były spore, natomiast z TME będzie niedużo taniej, biorąc pod uwagę ceny netto które podaje TME, podobnie jak Wekton w którym kupowałem procesor dla Ciebie (Wekton to jakby trochę sklep TME), dodatkowo w zakup wchodziły zwory, które są dedykowane pod te gniazda, weź proszę też pod uwagę wymiary tychże gniazd, ja wykonałem nową obudowę bo poprzednia była za niska, poprzednia była przewidziana na standardowe gniazda, które są sporo krótsze.Olkus pisze: ↑wt, 7 czerwca 2022, 12:48
To dość drogo, dziękuję za informację.
Jeśli jakaś płytka się zwolni będę wdzięczny za informację.
Dziękuję za link.Locutus pisze: ↑wt, 7 czerwca 2022, 12:27Duży wybór tego typu gniazd jest w TME.
https://www.tme.eu/pl/katalog/gniazda-b ... 1472129%3B
Pozdrawiam,
A.
Pozdrawiam,
Sławek
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
W takim razie będę czekać na informację w sprawie płytekSlawek_ps pisze: ↑wt, 7 czerwca 2022, 14:16 Aleksandrze, jak Koledzy z Triody nieodezwią się w przeciągu tygodnia czasu, to pcb będzie dla Ciebie, rzeczywiście gniazda wyszły dość drogo ale koszty przesyłki były spore, natomiast z TME będzie niedużo taniej, biorąc pod uwagę ceny netto które podaje TME, podobnie jak Wekton w którym kupowałem procesor dla Ciebie (Wekton to jakby trochę sklep TME), dodatkowo w zakup wchodziły zwory, które są dedykowane pod te gniazda, weź proszę też pod uwagę wymiary tychże gniazd, ja wykonałem nową obudowę bo poprzednia była za niska, poprzednia była przewidziana na standardowe gniazda, które są sporo krótsze.
Pozdrawiam,
Sławek

Domyślam się, że koszty będą podobne, patrząc po cenach w TME... Gniazda potrzebowałem jakiś czas temu do zasilacza anodowego, ale projekt od roku utknął i raczej nie ruszy, nie mam czasu ani chęci (nie wiem czemu nie chce działać), może ktoś inny to kiedyś dokończy...
Pozdrawiam,
Aleksander
-
- 6250...9374 posty
Jedno mnie ciekawi KOSZTY, w Tech. Kasprzaka KAŻDĄ LAMPĘ mogliśmy pomierzyć na laborkach (i nie dobra/zła ale w konkretnym punkcie pracy) mając: źródło nap. żarzenia (ja się na tym poziomie dziś bawię trafami z Vel, do takich celów tanie, z elektroszrotów kiedyś prawie darmowe, i uniwersalne do ok. 18V/2A), zasilacz napięcia anodowego i S2 (tu można pokazać własną inwencję) i napięcie -S1(tu chyba już nie ma żadnego problemu), wady to miejsce na stole, zalety to uniwersalność .. jak się kształtują koszty TESTERA DIY bo nigdy takiego cudaka nie składałem?
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Co do kosztów u mnie wygląda to tak:cirrostrato pisze: ↑czw, 7 lipca 2022, 09:44 Jedno mnie ciekawi KOSZTY, w Tech. Kasprzaka KAŻDĄ LAMPĘ mogliśmy pomierzyć na laborkach (i nie dobra/zła ale w konkretnym punkcie pracy) mając: źródło nap. żarzenia (ja się na tym poziomie dziś bawię trafami z Vel, do takich celów tanie, z elektroszrotów kiedyś prawie darmowe, i uniwersalne do ok. 18V/2A), zasilacz napięcia anodowego i S2 (tu można pokazać własną inwencję) i napięcie -S1(tu chyba już nie ma żadnego problemu), wady to miejsce na stole, zalety to uniwersalność .. jak się kształtują koszty TESTERA DIY bo nigdy takiego cudaka nie składałem?
- elementy elektroniczne, kondensatory, półprzewodniki itd. - 250zł (a część miałem, więc pewnie wyjdzie więcej),
- trafo zasilające - 80zł (za tyle udało się mi kupić),
- wyświetlacz LCD - ceny są różne, od 40 do 100zł,
- obudowa - tutaj wg uznania, plastikowe pasujące do miernika zaczynają się od 30zł,
- inne elementy (radiator, gniazda itd.) - 100zł,
- podstawki do lamp - mam wszystkie poza octal, więc coś w okolicach 40zł,
- płytki + procesor, ja kupiłem od kolegi Sławka, ale trzeba liczyć wg cennika AVT.
Zapewne można by gdzieś oszczędzić, dlatego koszty to co najmniej 500zł, a w praktyce więcej, nawet ponad 600zł.
Pozdrawiam,
A.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
500PLN to był koszt budowy w czasach powstania tego projektu.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 2 posty
Dzień dobry wszystkim.traxman pisze: ↑śr, 29 lipca 2009, 13:55 Ostatecznie ma to wyglądać tak:
Adaptery.jpg
muszę tylko okablować i wyprowadzić "ogonek" na zewnątrz.
Udało mi się skompletować części i zmontować miernik.
Czeka mnie jeszcze wymiana rezystorów smd w przystawkę na 1% i zmiana intersila na zenerke.
Czy ktoś jest w stanie podzielić się schematem tej pięknej przystawki lub posiada taką płytkę?