Miernik lamp DIY - sonda

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Re: Miernik lamp DIY - sonda

Post autor: Tomasz Gumny »

traxman pisze:[...]warunkowo można mierzyć PCL82 przy nieco obniżonym napięciu żarzenia.
Skoro tester nie jest w stanie wystawić dostatecznie wysokiego napięcia żarzenia, to może warto wyprowadzić żarzenie kabelkami na zewnątrz adaptera i umożliwić żarzenie z zewnętrznego zasilacza?
Swoją drogą ciekawe jak zachowałby się miernik gdyby włączyć szeregowo z żarzeniem 1..2 baterie R20. Napięcie wskazywałby zaniżone ale prąd powinien ustawić i mierzyć prawidłowo. :D
Tomek
traxman

Post autor: traxman »

Ostatecznie ma to wyglądać tak:
Adaptery.jpg
muszę tylko okablować i wyprowadzić "ogonek" na zewnątrz.
traxman

Adapter 6Ж52П, do gniazda A.
6Ż52P.jpg
nie sprawdzałem bo nie mam takiej lampy, ale powinien działać.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

traxman pisze:Ostatecznie ma to wyglądać tak:
Jak zrobisz wtyczkę do podstawki A? Jeśli będzie równie elegancka, to zaczynam Ci zazdrościć... :wink:
Tomek
traxman

Zastanawiam się nad dodaniem z tyłu obudowy gniazda do którego wtyki są bardziej dostępne, coś z radiokomunikacji lub przemysłowe wielostykowe Apem. W skrajnym wypadku może nawet DB15 i wykorzystam co drugi styk, a wolne pousuwam.
traxman

Miało być pięknie, a wyszło jak zwykle, po przeszukaniu okolicy nie znalazłem złącza nadającego się do zastosowania więc są bananki, ale za to kolorowe. Jedna uwaga praktyczna to koniecznie odwrócić podstawkę EM80, inaczej najciekawsza część jest dokładnie z przeciwnej strony niż oglądający, muszę to poprawić w wolnej chwili.
L1030821.jpg
Jeszcze nie zamykam obudowy, bo może jednak uda się dokupić jakiś sensowny wtyk. Ważne, że adapter mierzy, bo właśnie tych lamp używam najczęściej.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

traxman pisze:[...] nie znalazłem złącza nadającego się do zastosowania więc są bananki, ale za to kolorowe.
Gdy mam do podłaczania więcej niz 2 przewody, przeplatam ~10cm od wtyczek cieńki drut w izolacji:
( O XX O XX O XX O XX
O - przewody
XX - podwójny skręt drutu w izolacji
Nie muszę potem myśleć przy podłączaniu. Nawet o kolorach...
Tomek
Urban Turban
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Urban Turban »

Witajcie, po rozmaitych wyjazdach zabrałem się znowu za miernik. Poprawienie wszystkich lutów nic nie dało, wymiana CE6 na 1uF także. Niestety, zacząłem też eksperymentować z wartością analogicznego kondensatora dla zasilania anodowego i w chwili słabości umysłu wlutowałem 47uF. Hura dla mnie. Niestety ten genialny pomysł sprawił że teraz nie mogę ustawić żadnego napięcia, ani na anodzie, ani na siatce drugiej. Zasilacz żarzenia i S1 wciąż działa. Możecie mi zasugerować co trzeba najprawdopodobniej wymienić? Może jakimś cudem przy okazji "naprawi się" poprzednia usterka przedwczesnego zabiezpieczenia prądowego...
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Urban Turban pisze:[...] teraz nie mogę ustawić żadnego napięcia, ani na anodzie, ani na siatce drugiej.
Przywróć kondensatory 10u na A i 1uF na G2. Zrób od początku "uruchamianie bez wysokiego napięcia" tak jak to opisał traxman w wątku. Potem z podłączonym wysokim napięciem i opisz dokładnie objawy.
Tomek
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Zrobiłem dzisiaj upgrade mojego miernika z wersji pierwszej do 1.14. Nie wymieniłem od razu kondensatorów 10uF/400V i zabezpieczenie działało zaraz po załączeniu Ug2 nawet na lampach EL84. Po wymianie obu kondensatorów na 2,2uF/400V (takie mam najmniejsze) dobrze mierzą się EL84, natomiast przy EL34 dzieje się to, co w zał. Słychać dwa sygnały z buzzerka. Czy zmiana kondensatorów na 1uF/400V całkowicie rozwiąże problem?

W drugim z kolei mierniku, który dostałem już w wersji 1.14, ale z kondensatorami 10uF, również nie mogę mierzyć EL84 i większych lamp a do tego mam dodatkowe 4mA Ia, nawet przed załączeniem Ua. efekt02 zwalczył błąd 4mA chyba, co pomogło?

Oba mierniki mają transformatory z uzwojeniem anodowym 240VAC. Może to ma coś do rzeczy?
Załączniki
RFT.jpg
Svet.jpg
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
traxman

Oba pomiary wskazują przekroczenie Ia (trzecia linia, alarm A) i to już przy niższych napięciach Ua/Ug2. Czy lampy są sprawne? Sprawdź w trybie zasilacza czy przypadkiem winna nie jest lampa.
Wymiana na 1uF u mnie rozwiązała całkowicie podobne problemy.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Obie lampy były sprawne. Wymiana kondensatorów z 2,2uF na 1uF faktycznie rozwiązała sprawę. Teraz miernik mierzy nawet KT88 8)
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

A co z tym błędem (+4mA) przy pomiarze prądu anodowego?
PS. Czy przeskok z wersji 1.00 do 1.14 nie spowodował szoku cywilizacyjnego? :D
Tomek
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Błąd pomiaru dalej jest, ale w drugim mierniku. Wezmę się za niego wkrótce...

Wersja 1.14 jest doskonała, dlatego przeskok jest bezbolesny :-) Bolesny byłby powrót do wersji 1.0 :wink:
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Setneck
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: Setneck »

Witam!

Jestem tu nowy, a dzięki Marvelowi stałem się szczęśliwym posiadaczem tego cudeńka :). Chciałbym zapytać o pomiar parametru wzmocnienia "K" przy pomiarze lamp ECC83. Jak dalece jest on wiarygodny? Pytam, bo większość lamp jakie mierzyłem wykazuje wartość około 82, poza tym trzykrotny pomiar raz po razie daje 3 rożne wyniki w obrębie +-10. Jak to jest u was? :)

Pozdrawiam

Andrzej :)
ODPOWIEDZ