ustrój pomiarowy - jak nawinąć sprężynki?

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

MiloszW
50...74 posty
50...74 posty

ustrój pomiarowy - jak nawinąć sprężynki?

Post autor: MiloszW »

Mam niemały problem. Kupiłem mostek TMT-2 do pomiaru małych rezystancji. To stary, polski przyrząd z roku 1970. Niestety doszedł z uszkodzonym galwanometrem - urwana wskazówka i dolny trzpień trzymający cewkę. Udało mi się nakleić wskazówkę, górna sprężynka z drutu miedzianego (która zarazem doprowadza zasilanie do cewki ustroju) jest w dobrym stanie, jednak ta dolna była poplątana. Odwinąłem ją zatem, i powstaje pytanie - jak nawinąć ją od nowa? Bez tego miernik nie będzie wracał na pozycję 0.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: ustrój pomiarowy - jak nawinąć sprężynki?

Post autor: Marek7HBV »

Wykonanie wyspecjalizowanej walcarki nie miałoby sensu dla jednej sprężynki,Ale można zrobić prymitywniej wykorzystując imadło,metalową spinkę do włosów {małą} i ewentualnie kawałek koszulki izolacyjnej dobranej średnicą do potrzeb.Sprężynka najczęściej jest zrobiona ze stopu lutowalnego,więc należy ją wyprostować i ew.wygładzić zagięcia i do jednego końca przylutować kawałek linki {będzie służyła za cięgło}.Zagniatamy spinkę w imadle razem z drugim końcem sprężynki,która musi być przy powierzchni szczęk imadła i nawijamy ją przy pomocy dolutowanego cięgła.Żebu poprawić kształt po zaciśnięciu w spince {uchwycie} należy nałożyć odpowiedniej średnicy koszulkę {z nacięciem na sprężynkę}.Przy spinkach zrobionych w kształcie dwóch półwalców nie jest to konieczne.Dla zabezpieczenia przed zsuwaniem się zwoi można zastosować podkładkę o odpowiedniej średnicy,tworząc w ten sposób szpulkę-imadło,oś,podkładka.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

A nie można czegoś dobrać, podaj dokładniejsze dane ustroju, wymiary, pomyślimy.......galwanometr ze ,,wskazówką świetlną'' swego czasu na Wolumenie Sławek cenił 20zł/sztuka (tu nie nada się), inne od 10zł......
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

A może balans ze starego zegarka ? W sumie paskudna robota.
Awatar użytkownika
^ToM^
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ^ToM^ »

Najlepiej kupić inny taki przyrząd i przełożyć ustrój.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

^ToM^ pisze: pn, 30 maja 2022, 12:32 Najlepiej kupić inny taki przyrząd i przełożyć ustrój.
.....ale jak sprawny to po co wtedy grzebać. Mam stary PRL-owski miernik grubości lakieru (był naprawdę parametrowo świetny a dodatkowo skórzana torba to coś pięknego, ręczna robota.....), synkowi ,,spadł'' i zawieszenie poszło, przecież elektronika w takich miernikach raczej nie wysiada bo prosta jak cep.