Fuj, żadnych klejów. Oryginalnie bańka była metalizowana, osadzana w cokole, na bańce owijany był drut miedziany przylutowany do odpowiedniego wyprowadzenia w podstawce robiący za kontakt z metalizacją i dopiero potem lampa była lakierowana.Marek7HBV pisze: czw, 21 kwietnia 2022, 13:32 Grafitowy,srebrny,złoty-to nie jest istotne.Ważne aby przewodził dość dobrze prąd,a te kolorowe tego nie potrafią.Są lakiery przewodzące,służące do odprowadzania ładunków elektrostatycznych.Natomias bańkę można pomiedziować bez zdejmowania cokołu,ale trzeba połączyć warstwę miedzi z doprowadzeniem masy za pomocą przewodzącego kleju o którym wszyscy zapomnielinp https://www.cyfronika.com.pl/kleje_przew.htm Rozcieńczone,zabarwione i ewentualnie z pyłem metalowym pozwalają zrobić cuda {z wyjątkiem napisów
}
AEG Super 57GW
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
Re: AEG Super 57GW
-
- 3125...6249 postów
Ale to znaczy że cokół trzeba zdjąć jedynie dla wykonania połączenia drutem ekranu z ,,pinem,, , a jeżeli już takie jest-to wystarczy przedłużyć.Fakt że cokół będzie trochę przeszkadzał w procesie usunięcia farby {o ile takowa jeszcze została},ale czasem jest bezpieczniej.tszczesn pisze: czw, 21 kwietnia 2022, 13:42Fuj, żadnych klejów. Oryginalnie bańka była metalizowana, osadzana w cokole, na bańce owijany był drut miedziany przylutowany do odpowiedniego wyprowadzenia w podstawce robiący za kontakt z metalizacją i dopiero potem lampa była lakierowana.

-
- 2500...3124 posty
Dziękuję za informację co do metali w sprayu, taki klej do cokołów można by użyć, na razie kleję tym, który mam (pokazywałem w innym wątku o lampie S424). Bańkę można pomiedziować, ale moim zdaniem spray to lepszy pomysł choćby ze względu na łatwość nanoszeniaMarek7HBV pisze: czw, 21 kwietnia 2022, 13:32Grafitowy,srebrny,złoty-to nie jest istotne.Ważne aby przewodził dość dobrze prąd,a te kolorowe tego nie potrafią.Są lakiery przewodzące,służące do odprowadzania ładunków elektrostatycznych.Natomias bańkę można pomiedziować bez zdejmowania cokołu,ale trzeba połączyć warstwę miedzi z doprowadzeniem masy za pomocą przewodzącego kleju o którym wszyscy zapomnieliOlkus pisze: czw, 21 kwietnia 2022, 11:52 Dziękuję za odpowiedzi.
Wg mnie tak na logikę powinien się sprawdzić, choć nie próbowałem. Może ktoś testował i zechce powiedzieć czy to dobry pomysł?
Pozdrawiam,
A.np https://www.cyfronika.com.pl/kleje_przew.htm Rozcieńczone,zabarwione i ewentualnie z pyłem metalowym pozwalają zrobić cuda {z wyjątkiem napisów
}

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
- 3125...6249 postów
Są i takie https://sklep.avt.pl/oplot-metalowy-16mm-41mm-1m.htmlballasttube pisze: śr, 20 kwietnia 2022, 03:08 Kolega Olkus: marzy mi się naprawa obszarpanej metalizacji na lampach
przy pomocy plecionki miedzianej ocynowanej,zdjętej z bardzo grubych
kabli wielożyłowych z demobilu.Nie mam pomysłu,skąd je zdobyć obecnie.
W motoryzacji także coś podobnego kiedyś widziałem.
Jakieś kompensatory?
Pozdrawiam,
Jacek"b/t"

-
- 3125...6249 postów
Bardzo dziękuję,Kolego Marku.
Po powrocie z rozjazdów myślę zainteresować się dokładniej tą ofertą.
Pozdrawiam uprzejmie.
Jacek"b/t"
Po powrocie z rozjazdów myślę zainteresować się dokładniej tą ofertą.
Pozdrawiam uprzejmie.
Jacek"b/t"
-
- 2500...3124 posty
Od kolegi tszczesn kupiłem głośnik, który okazał się być bardzo podobny do oryginalnego
Wzbudzenie ma 2,67k oma. Głośnik ma też oryginalny transformator wyjściowy
Niestety membrana nadaje się do wymiany
Skąd wziąć pasującą i jak się zabrać za wymianę? Będę wdzięczny jak ktoś coś doradzi, głośnik też wymaga malowania (rdza...).
Dołączam zdjęcia, dziękuję też bardzo tszczesnowi za głośnik
Pozdrawiam,
A.

Dołączam zdjęcia, dziękuję też bardzo tszczesnowi za głośnik

Pozdrawiam,
A.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
Zanim zacznie Kolega naprawiać radzę sprawdzić jak działa,bo może wystarczy podkleić pęknięcia.
-
- 2500...3124 posty
Sprawdzić bez uruchomionego radia chyba nie da rady?Marek7HBV pisze: sob, 7 maja 2022, 19:30 Zanim zacznie Kolega naprawiać radzę sprawdzić jak działa,bo może wystarczy podkleić pęknięcia.
Podklejenie raczej nie pomoże, w wielu miejscach zawieszenie jest oderwane od membrany a i kosza się nie trzyma, obawiam się, że bez wymiany się nie obejdzie, jest gorzej niż na zdjęciach

Pozdrawiam,
A.
-
- 2500...3124 posty
Wczoraj znalazłem chwilę na zajęcie się odbiornikiem.
Wymontowałem skalę, a także potencjometr głośności z wyłącznikiem i przeczyściłem co się dało.
Na chassis jest sporo rdzy, aczkolwiek tylko powierzchownej na szczęście.
Potencjometr miał zastaną ośkę, nie kręcił się ani przełącznik nie działał. Udało mi się to naprawić bez jego rozbierania, bo nie jest mocowany na zaginanych blaszkach a na maleńkich nitach, byłby problem by złożyć to ponownie w całość.
Jednak jest taki problem, że ośka kręci się cały czas jak enkoder...
Jest szansa na naprawę czy szukać innego potencjometru?
Odleciał też kapturek jednej z lamp, po prostu urwał się przewód (w ekranie), może być problem z zalutowaniem go z powrotem.
Trzeci problem to śruby w tym radiu. Chciałem odczepić od chassis elementy skali i napędu (niestety jest zerwany, zobaczymy czy uda się poprowadzić linkę), ale śruby mocujące są nie do odkręcenia, połamałem na nich śrubokręt. Psikałem WD-40 na nakrętki ale nic to nie dało... Ktoś coś doradzi jak to odkręcić?
Pozdrawiam,
A.
Wymontowałem skalę, a także potencjometr głośności z wyłącznikiem i przeczyściłem co się dało.
Na chassis jest sporo rdzy, aczkolwiek tylko powierzchownej na szczęście.
Potencjometr miał zastaną ośkę, nie kręcił się ani przełącznik nie działał. Udało mi się to naprawić bez jego rozbierania, bo nie jest mocowany na zaginanych blaszkach a na maleńkich nitach, byłby problem by złożyć to ponownie w całość.
Jednak jest taki problem, że ośka kręci się cały czas jak enkoder...

Odleciał też kapturek jednej z lamp, po prostu urwał się przewód (w ekranie), może być problem z zalutowaniem go z powrotem.
Trzeci problem to śruby w tym radiu. Chciałem odczepić od chassis elementy skali i napędu (niestety jest zerwany, zobaczymy czy uda się poprowadzić linkę), ale śruby mocujące są nie do odkręcenia, połamałem na nich śrubokręt. Psikałem WD-40 na nakrętki ale nic to nie dało... Ktoś coś doradzi jak to odkręcić?
Pozdrawiam,
A.
-
- 2500...3124 posty
Potencjometr jednak wydaje się być OK - w pozycji włączenia jest lekkie ograniczenie obrotu, aczkolwiek można i tak ośkę dalej obrócić.
Rezystancja ścieżki oporowej to aż 1,8M
Pozdrawiam,
A.
Rezystancja ścieżki oporowej to aż 1,8M

Pozdrawiam,
A.
-
- 2500...3124 posty
No i d..a. Rozebrałem potencjometr - w ścieżce oporowej jest wytarta dziura na ponad jej połowę

Czy coś da się jeszcze zrobić czy mam szukać innego potencjometru? Sama ośka nie blokowała się właśnie przez tą dziurę, ślizgacz był nieco wyżej i przechodził nad wypustką, blokada ośki nie wiem czemu ale też nie działała.
Dołączam zdjęcie.
Pozdrawiam,
A.

Czy coś da się jeszcze zrobić czy mam szukać innego potencjometru? Sama ośka nie blokowała się właśnie przez tą dziurę, ślizgacz był nieco wyżej i przechodził nad wypustką, blokada ośki nie wiem czemu ale też nie działała.
Dołączam zdjęcie.
Pozdrawiam,
A.
-
- 2500...3124 posty
Jeszcze mam pytanie po co jest druga ścieżka oporowa wraz ze ślizgaczem w tym potencjometrze? 
Pozdrawiam,
A.

Pozdrawiam,
A.
-
- 3125...6249 postów
Drugi ślizgacz to po prostu wyprowadzenie pierwszego na zewnątrz,a wytartą ścieżkę trzeba ominąć{przesunąć ślizgacz w osi}.
-
- 2500...3124 posty
Dziękuję za wyjaśnienie.Marek7HBV pisze: ndz, 22 maja 2022, 13:02 Drugi ślizgacz to po prostu wyprowadzenie pierwszego na zewnątrz,a wytartą ścieżkę trzeba ominąć{przesunąć ślizgacz w osi}.
Co do przesunięcia ślizgacza myślałem i o tym, spróbuję - może mi się uda to zrobić, trzeba odgiąć tą blaszkę jak rozumiem tak by dotykała innego miejsca niż już zużyte?
Jeszcze mam pytanie co to jest La1 i La2 na schemacie idące od pierwotnego TG?
Pozdrawiam,
A.
-
- 3125...6249 postów
L1 i L2-line,czyli po naszemu linia zewnętrzna.W tym przypadku L2 służy do podłączenia zewnętrznego głośnika wyposażonego we własny transformator w większej odległości od odbiornika,czyli taki mały radiowęzeł.