OTLamp pisze: ↑czw, 17 lutego 2022, 16:28
czyt pisze: ↑czw, 17 lutego 2022, 10:19
4W wydało mi się, że nie ma takiej możliwości strat,
Problem polega na tym, że nadal nie rozumiesz zasady działania nie tyle podwajacza napięcia, co ogólnie jakiegokolwiek prostownika z kondensatorem zbiorczym. Co gorsza sam autor chyba też nie do końca rozumie (albo tak mu zamotałeś), bo treść została zmieniona i teraz jest źle. Jakie 0,65 A? Prąd pobrany z uzwojenia 6,3 V wyniesie jak podano wcześniej, 1,13 A.
WSZYSCY chętnie zapoznamy się z zasadami działania "prostownika z kondensatorem zbiorczym" (zbiorcza, to szkoła zbiorcza gminna, ale to nieważne, takie tam). Wychodzi, że podwajacz, generuje 4W strat(sprawność), przy 4W oddawanych do obciążenia - -to by nie przedłużać zbędnych wywodów. Ja nie wiem, nie mierzyłem. Wydaje mi się, że to nieprawda z jednego powodu: PCL nagrzewa się do ~200st. Taką samą temperaturę osiągnąłby UKŁAD z powodu 4W strat (i byłoby to?: Uzwojenie., diody, C, przewody i zbędny R2(4om7)(zbędny, bo wystarczy dobrać elektrolity, by pod obciążeniem Rż, było Uż→katalog (a nie 2mFaradyx2), parametrów diod, raczej nie skorygujemy, choć można dać po więcej niż jedną w szereg). Nie ma innych elementów w tym układzie: zasilacz→czwórnik→lampa Ż.
Nie zajmuję się dalej Ogłoszeniem, bo to strata czasu. Ktoś na 4 (czwórkę-skala 2-5), po wskazaniu błędu, powinien potrafić poprawić.
Nie robiłem pomiarów i nie mam na to czasu (ni laboratorium-stołu serwisowego). Sprawność podwajacza oceniam na 10%, ale mogę się mylić. Z FIZYKi: zasada zachowania energii w układzie - daje podstawę, do wniosków, które tutaj sugeruję. Sugeruję kolego OTLamp - bo nie wiem, do czego pijesz, nawyki z Elktrody("poszukaj", "już było", "tyle razy pisane" itp wymijające odpowiedzi i zakończenia wątków, bez zakońćzenia(wyrzuciłem, kupiłem nowy moduł, zamiast diagnozy i naprawienia za cenę śmieciowego elementu ze śmieci)-ocena tego co tam się dzieje, na tym klikaczu-portalu) z kolegi udziałem. Wiesz, zmierzyłeś, oświeć szaraczka: D 5 elementów, więc łatwo zamotać nie będzie. Pozdrawiam
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.