Reakcyjniaki, SSB i CW ?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Reakcyjniaki, SSB i CW ?
Tak sobie myślę nad zbudowaniem odbiornika reakcyjnego tylko na fale krótkie http://www.trioda.com/php/forum/viewtopic.php?t=4473
przyszło mi jednak do głowy takie pytanie, które kieruję do posiadaczy starych, fabrycznych "reakcyjniaków": czy udało wam się kiedyś odebrać za ich pomocą emisję CW (telegrafia niemodulowana) albo SSB (jednowstegowa) ? Zastanawiam się czy jest to możliwe w odbiornikach fabrycznych, pomyślanych raczej do odbioru AM. Czy w nich zakres regulacji reakcji pozwala na odbiór tych emisji czy jest w jakis sposób ograniczony i do odbioru CW jest reakcji "za mało" ?
przyszło mi jednak do głowy takie pytanie, które kieruję do posiadaczy starych, fabrycznych "reakcyjniaków": czy udało wam się kiedyś odebrać za ich pomocą emisję CW (telegrafia niemodulowana) albo SSB (jednowstegowa) ? Zastanawiam się czy jest to możliwe w odbiornikach fabrycznych, pomyślanych raczej do odbioru AM. Czy w nich zakres regulacji reakcji pozwala na odbiór tych emisji czy jest w jakis sposób ograniczony i do odbioru CW jest reakcji "za mało" ?
- darczar
- 500...624 posty
- Kontakt:
Witam.
Da się. Zrobiłem kiedyś taki odbiornik na lampie ECF82. Odbierał pasmo 7 MHz i okolice. Schemat pochodził z jakiegoś poradnika dla krótkofalowców.
Radyjko to, w zależności od położenia suwaka potencjometru reakcji, odbierało CW/SSB lub AM. Było niezbyt selektywne i na 7 MHz słyszałem sporo stacji radiofonicznych. Jeśli uda mi się odnależć ten odbiornik w piwnicy, to zrysuję schemat i zamieszczę na forum.
Pozdrowienia.
Darek.
Da się. Zrobiłem kiedyś taki odbiornik na lampie ECF82. Odbierał pasmo 7 MHz i okolice. Schemat pochodził z jakiegoś poradnika dla krótkofalowców.
Radyjko to, w zależności od położenia suwaka potencjometru reakcji, odbierało CW/SSB lub AM. Było niezbyt selektywne i na 7 MHz słyszałem sporo stacji radiofonicznych. Jeśli uda mi się odnależć ten odbiornik w piwnicy, to zrysuję schemat i zamieszczę na forum.
Pozdrowienia.
Darek.
Skoro to był układ dla krótkofalowców to nie było wyjścia - musiał odbierać.
Moja wątpliwość jest taka że może zwykłe odbiorniki powszechnego użytku mają reakcję nieco płytszą dostosowaną tylko do odbioru AM i zbyt płytką by odebrać CW. Dlatego zależy mi na potwierdzeniu możliwości odbioru bądź nie przez posiadaczy jakichś starych Kleinempfangerów czy Philipsów reakcyjnych.
Mimo to bardzo chętnie zerknę na opisany przez ciebie układ. Skoro ECF82 to czy był tam detektor z reakcją i wzmacniacz wielkiej częstotliwości przed nim ?
Wyjście na słuchawki czy była jeszcze jakaś lampa m.cz ?

Mimo to bardzo chętnie zerknę na opisany przez ciebie układ. Skoro ECF82 to czy był tam detektor z reakcją i wzmacniacz wielkiej częstotliwości przed nim ?
Wyjście na słuchawki czy była jeszcze jakaś lampa m.cz ?
-
- 100...124 posty
Re: Reakcyjniaki, SSB i CW ?
To ciekawe pytanie ale nikt nie odpowiedział... Czy na starym Elektricie czy innym jakimś Philipsie da się na zakresie fal krótkich odebrać telegrafię?fugasi pisze: przyszło mi jednak do głowy takie pytanie, które kieruję do posiadaczy starych, fabrycznych "reakcyjniaków": czy udało wam się kiedyś odebrać za ich pomocą emisję CW (telegrafia niemodulowana) albo SSB
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Na wzbudzonym odbiorniku reakcyjnym teoretycznie tak, ale w praktyce ma za małą selektywnośc i za duża szerokośc pasma części m.cz.elektro-nowy pisze: To ciekawe pytanie ale nikt nie odpowiedział... Czy na starym Elektricie czy innym jakimś Philipsie da się na zakresie fal krótkich odebrać telegrafię?
-
- 100...124 posty
Czy jakiś 0-V-1 czy nawet 1-V-1 (il. stopni wzm. w.cz - detektor reakcyjny - il stopni m.cz), których dawniej powszechnie używali krótkofalowcy, miał rzeczywiście lepszą selektywność od owego fabrycznego Elektrita? Obwody były najprostsze z możliwych - cewka antenowa, siatkowa, reakcyjna plus kondensator, no może wzmacniacz na słuchawki a nie na głośnik dawał jakąś przewagę. 

- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Nie wiem jak działały, wiem, jak działają zwykłe radia - na pasmach amatoerskich jest koszmarny szum i słychac czasami kilku nadawców na raz. Może wtedy tłok w eterze byl mniejszy, albo oczekiwania od sprzetu.elektro-nowy pisze:Czy jakiś 0-V-1 czy nawet 1-V-1 (il. stopni wzm. w.cz - detektor reakcyjny - il stopni m.cz), których dawniej powszechnie używali krótkofalowcy, miał rzeczywiście lepszą selektywność od owego fabrycznego Elektrita? Obwody były najprostsze z możliwych - cewka antenowa, siatkowa, reakcyjna plus kondensator, no może wzmacniacz na słuchawki a nie na głośnik dawał jakąś przewagę. :)
-
- 100...124 posty
- frycz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Jeżeli chcesz posłuchać jedynie CW i SSB, to odb. reakcyjny jest pomysłem najgorszym z możliwych. Najlepiej jest zrobić prostą homodynkę na 2-3 triodach i się chłopie nie oderwiesz od radia.fugasi pisze:Tak sobie myślę nad zbudowaniem odbiornika reakcyjnego tylko na fale krótkie /..../CW (telegrafia niemodulowana) albo SSB (jednowstegowa) ? Zastanawiam się czy jest to możliwe w odbiornikach fabrycznych, pomyślanych raczej do odbioru AM. ?
F oscylatora przy niektórych mieszaczach diodowych mozna dać
dać 1/2 f odbioru i wtedy masz CW/SSB w jednym.
np na 3,5 MHz dajesz osc. 1,75 MHz.
Stabilne toto

Załączam taki właśnie prosty schemat z gatunku odbiorniki extremalne

Co Ty na to?