Reakcyjniaki, SSB i CW ?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Reakcyjniaki, SSB i CW ?

Post autor: fugasi »

Tak sobie myślę nad zbudowaniem odbiornika reakcyjnego tylko na fale krótkie http://www.trioda.com/php/forum/viewtopic.php?t=4473
przyszło mi jednak do głowy takie pytanie, które kieruję do posiadaczy starych, fabrycznych "reakcyjniaków": czy udało wam się kiedyś odebrać za ich pomocą emisję CW (telegrafia niemodulowana) albo SSB (jednowstegowa) ? Zastanawiam się czy jest to możliwe w odbiornikach fabrycznych, pomyślanych raczej do odbioru AM. Czy w nich zakres regulacji reakcji pozwala na odbiór tych emisji czy jest w jakis sposób ograniczony i do odbioru CW jest reakcji "za mało" ?
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Naprawdę nikomu nie udało się odebrać na falach krótkich sygnałów telegrafii niemodulowanej, nawet incydentalnie ?! Może faktycznie się nie da...
Awatar użytkownika
darczar
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Post autor: darczar »

Witam.
Da się. Zrobiłem kiedyś taki odbiornik na lampie ECF82. Odbierał pasmo 7 MHz i okolice. Schemat pochodził z jakiegoś poradnika dla krótkofalowców.
Radyjko to, w zależności od położenia suwaka potencjometru reakcji, odbierało CW/SSB lub AM. Było niezbyt selektywne i na 7 MHz słyszałem sporo stacji radiofonicznych. Jeśli uda mi się odnależć ten odbiornik w piwnicy, to zrysuję schemat i zamieszczę na forum.
Pozdrowienia.
Darek.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Skoro to był układ dla krótkofalowców to nie było wyjścia - musiał odbierać. :D Moja wątpliwość jest taka że może zwykłe odbiorniki powszechnego użytku mają reakcję nieco płytszą dostosowaną tylko do odbioru AM i zbyt płytką by odebrać CW. Dlatego zależy mi na potwierdzeniu możliwości odbioru bądź nie przez posiadaczy jakichś starych Kleinempfangerów czy Philipsów reakcyjnych.
Mimo to bardzo chętnie zerknę na opisany przez ciebie układ. Skoro ECF82 to czy był tam detektor z reakcją i wzmacniacz wielkiej częstotliwości przed nim ?
Wyjście na słuchawki czy była jeszcze jakaś lampa m.cz ?
Awatar użytkownika
darczar
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Mój odbiornik był zbudowany w/g tego schematu, oraz dodatkowo miałem wzmacniacz głośnikowy na ECL 86.
Załączniki
57-113S.jpg
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Czy ja dobrze zgaduję ? Reakcja jest tu regulowana potencjometrem ?
Fajny, prosty schemat ale ten regulator mnie zaskoczył, myślałem że można tylko kondensatorem albo cewką.
Awatar użytkownika
darczar
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Każdy sposób jest dobry. Jednak przy odbiorze CW jest potrzebna dosyć
silna reakcja. Niestety, skutkiem tego szerokość przenoszonego pasma jest niewielka i powstaje problem z odbiorem SSB.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Czy wymaganie co do silnej reakcji oznacza, że metoda z wykorzystaniem potencjometru zapewnia ją a kondensator nie ?
Czy to jest najzwyklejszy potencjometr, czy musi być jakiś specjalny ?
Awatar użytkownika
darczar
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Kondensator też może być. Co do potencjometru, to w moim radiu był zwykły liniowy 47k. Posługiwanie się nim wymagało jednak pewnej wprawy. Przekręcenie zbyt daleko powodowało straszne wycie w głośniku. :D
elektro-nowy
100...124 posty
100...124 posty

Re: Reakcyjniaki, SSB i CW ?

Post autor: elektro-nowy »

fugasi pisze: przyszło mi jednak do głowy takie pytanie, które kieruję do posiadaczy starych, fabrycznych "reakcyjniaków": czy udało wam się kiedyś odebrać za ich pomocą emisję CW (telegrafia niemodulowana) albo SSB
To ciekawe pytanie ale nikt nie odpowiedział... Czy na starym Elektricie czy innym jakimś Philipsie da się na zakresie fal krótkich odebrać telegrafię?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

elektro-nowy pisze: To ciekawe pytanie ale nikt nie odpowiedział... Czy na starym Elektricie czy innym jakimś Philipsie da się na zakresie fal krótkich odebrać telegrafię?
Na wzbudzonym odbiorniku reakcyjnym teoretycznie tak, ale w praktyce ma za małą selektywnośc i za duża szerokośc pasma części m.cz.
elektro-nowy
100...124 posty
100...124 posty

Czy jakiś 0-V-1 czy nawet 1-V-1 (il. stopni wzm. w.cz - detektor reakcyjny - il stopni m.cz), których dawniej powszechnie używali krótkofalowcy, miał rzeczywiście lepszą selektywność od owego fabrycznego Elektrita? Obwody były najprostsze z możliwych - cewka antenowa, siatkowa, reakcyjna plus kondensator, no może wzmacniacz na słuchawki a nie na głośnik dawał jakąś przewagę. :)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

elektro-nowy pisze:Czy jakiś 0-V-1 czy nawet 1-V-1 (il. stopni wzm. w.cz - detektor reakcyjny - il stopni m.cz), których dawniej powszechnie używali krótkofalowcy, miał rzeczywiście lepszą selektywność od owego fabrycznego Elektrita? Obwody były najprostsze z możliwych - cewka antenowa, siatkowa, reakcyjna plus kondensator, no może wzmacniacz na słuchawki a nie na głośnik dawał jakąś przewagę. :)
Nie wiem jak działały, wiem, jak działają zwykłe radia - na pasmach amatoerskich jest koszmarny szum i słychac czasami kilku nadawców na raz. Może wtedy tłok w eterze byl mniejszy, albo oczekiwania od sprzetu.
elektro-nowy
100...124 posty
100...124 posty

Działały najprościej jak się da, np. tak jak zdjęciu. Na pierwszy rzut oka widać że prostsze toto niż Elektrit. :)
Załączniki
reakcyjny.png
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: frycz »

fugasi pisze:Tak sobie myślę nad zbudowaniem odbiornika reakcyjnego tylko na fale krótkie /..../CW (telegrafia niemodulowana) albo SSB (jednowstegowa) ? Zastanawiam się czy jest to możliwe w odbiornikach fabrycznych, pomyślanych raczej do odbioru AM. ?
Jeżeli chcesz posłuchać jedynie CW i SSB, to odb. reakcyjny jest pomysłem najgorszym z możliwych. Najlepiej jest zrobić prostą homodynkę na 2-3 triodach i się chłopie nie oderwiesz od radia.
F oscylatora przy niektórych mieszaczach diodowych mozna dać
dać 1/2 f odbioru i wtedy masz CW/SSB w jednym.
np na 3,5 MHz dajesz osc. 1,75 MHz.
Stabilne toto :wink: , proste, a rozbudowa do transceivera CW to raptem dodanie pentody np. EL84 i Pi-filtra no i przestrojenie osc. na 3,5 MHz.

Załączam taki właśnie prosty schemat z gatunku odbiorniki extremalne :D Ja bym zamiast ECC 85 dał 2x EC 92.

Co Ty na to?
Załączniki
Synchrodyna.jpg
ODPOWIEDZ