Porządki
Moderator: gsmok
Witam!
Przygladam sie spokojnie dyskuzji i widze mały zastój. Spróbuje więc zabrać głos.
Wg mnie przydaloby sie jednak rozdzielenie jakos działow hierarchicznie. Jak pisal wczesniej admin bedzie z tym ciezko..
No zobaczymy jak to bedzie. W kazdym badz razie proponuje nie odzielac ukladów audio od siebie (hi-fi od gitarowych itp gdyz jednak tematyka jest dosc wspolna i moga jedni amatorzy danej techniki nauczyc sie sporo od drugich - jak ktos nie chce to i tak nie przeczyta o gitarowcach wiec nie widze problemu).
Ogólne pojete AUDIO lampowe proponuje pozostawic razem mimo wszsytko. Moze kiedys jak okaze sie ze nastapi taka potzreba to moze i owszem.
Odzielilbym zasadniczo transformatory glosnikowe i sieciowe.
Uklady generacyjne, cyfrowe itp tez powinny miec swoj dzial.
Oddzielnie tez przyrzady pomiarowe typu oscyloskopy itp.
Uklady w.cz i nadawcze tazke poiwnny miec swoj oddzielny kat.
Radio retro i tv retro bym zostawil jak jest.
Problemem tego forumnatomiast stanowia posty nowych uzytkownikow dotyczace elektroniki polprzewodnikowej itp (typu jak transformator do tego i tego, jak zdudowac zasialcz na 12V, czy ten tranzystor dobry itd). Proponowal bymprzenosic takie watki do kosza daelikatnie wyjasnaijac delikwentowi ze niech szuka na elekrtodzie tudziez gdzie indziej. I tu znow rola moderatorow ktorzy dobzre wywiazuja sie ze swoich obowiazkow, jednak dodanie przycizku "Raportuj" pomogloby im dosc duzo. Co innego to zalozenie dzialu polprzewodniki retro itp.
Pozdrawiam!
1) Lampy elektronowe
- ?
- ?
- inne
2) Transformatory i inne elementy indukcyjne
- sieciowe (anodowe, zarzenia, separacyjne i cała reszta - tu
juz bez podziałow)
-głośnikowe (SE, PP itp - tu tez juz bez podziałów)
-międzystopniowe
-dławiki
-inne dziwaczne (trafo tesli, itp itd inne cuda zwiazne
jakos z kwestami lamp)
3)Układy i urzadzenia
-audio
*wzmaki mocy
*przedwzmacniacze
*zasilacze
*uklady pomocnicze
*inne
-gitara
-radio retro
-tv retro
-hybrydowe
-pomiarowe
-cyfrowe i generacyjne
-w.cz (nadawcze itp)
-polpzrewodniki retro (tranzystory germanowe, jakies scalaki
stare itp)
-inne (cała reszta)
4)Literatura
-linki (posegregowane, z opisami itp)
-zbiory ksiazkowe (linki, ew. skany zamieszczane)
-a tu kazdy mogłby to wszystko wrzucac co potem moderatorzty
by zamiescili w powyzszych dwoch podpunktach)
5)Ogłoszenia
-poszukuje //proponuje zamiast kasowania nieaktualnych
-sprzedam //ogloszen wprowadzic mozliwosc (obowiazek)
-kupie //zamykania tematu przez autora watku
-zamienie //admina lub modów
6)Reszta
-oraganizacja forum
-kacik audiofilski... (czasem przedmiescie kosza)
-inne
-kosz
To tylko propozycja ogolna, zmiany napewno beda w miare rozwoju sytuacji i lepszych pomysłow. Czekam takze na kolejne zdania triodowiczow.
Przygladam sie spokojnie dyskuzji i widze mały zastój. Spróbuje więc zabrać głos.
Wg mnie przydaloby sie jednak rozdzielenie jakos działow hierarchicznie. Jak pisal wczesniej admin bedzie z tym ciezko..
No zobaczymy jak to bedzie. W kazdym badz razie proponuje nie odzielac ukladów audio od siebie (hi-fi od gitarowych itp gdyz jednak tematyka jest dosc wspolna i moga jedni amatorzy danej techniki nauczyc sie sporo od drugich - jak ktos nie chce to i tak nie przeczyta o gitarowcach wiec nie widze problemu).
Ogólne pojete AUDIO lampowe proponuje pozostawic razem mimo wszsytko. Moze kiedys jak okaze sie ze nastapi taka potzreba to moze i owszem.
Odzielilbym zasadniczo transformatory glosnikowe i sieciowe.
Uklady generacyjne, cyfrowe itp tez powinny miec swoj dzial.
Oddzielnie tez przyrzady pomiarowe typu oscyloskopy itp.
Uklady w.cz i nadawcze tazke poiwnny miec swoj oddzielny kat.
Radio retro i tv retro bym zostawil jak jest.
Problemem tego forumnatomiast stanowia posty nowych uzytkownikow dotyczace elektroniki polprzewodnikowej itp (typu jak transformator do tego i tego, jak zdudowac zasialcz na 12V, czy ten tranzystor dobry itd). Proponowal bymprzenosic takie watki do kosza daelikatnie wyjasnaijac delikwentowi ze niech szuka na elekrtodzie tudziez gdzie indziej. I tu znow rola moderatorow ktorzy dobzre wywiazuja sie ze swoich obowiazkow, jednak dodanie przycizku "Raportuj" pomogloby im dosc duzo. Co innego to zalozenie dzialu polprzewodniki retro itp.
Pozdrawiam!
1) Lampy elektronowe
- ?
- ?
- inne
2) Transformatory i inne elementy indukcyjne
- sieciowe (anodowe, zarzenia, separacyjne i cała reszta - tu
juz bez podziałow)
-głośnikowe (SE, PP itp - tu tez juz bez podziałów)
-międzystopniowe
-dławiki
-inne dziwaczne (trafo tesli, itp itd inne cuda zwiazne
jakos z kwestami lamp)
3)Układy i urzadzenia
-audio
*wzmaki mocy
*przedwzmacniacze
*zasilacze
*uklady pomocnicze
*inne
-gitara
-radio retro
-tv retro
-hybrydowe
-pomiarowe
-cyfrowe i generacyjne
-w.cz (nadawcze itp)
-polpzrewodniki retro (tranzystory germanowe, jakies scalaki
stare itp)
-inne (cała reszta)
4)Literatura
-linki (posegregowane, z opisami itp)
-zbiory ksiazkowe (linki, ew. skany zamieszczane)
-a tu kazdy mogłby to wszystko wrzucac co potem moderatorzty
by zamiescili w powyzszych dwoch podpunktach)
5)Ogłoszenia
-poszukuje //proponuje zamiast kasowania nieaktualnych
-sprzedam //ogloszen wprowadzic mozliwosc (obowiazek)
-kupie //zamykania tematu przez autora watku
-zamienie //admina lub modów
6)Reszta
-oraganizacja forum
-kacik audiofilski... (czasem przedmiescie kosza)
-inne
-kosz
To tylko propozycja ogolna, zmiany napewno beda w miare rozwoju sytuacji i lepszych pomysłow. Czekam takze na kolejne zdania triodowiczow.
Narodził się pomysł, ażeby do działu "technologia i konstrukcja lamp elektronowych" dołączyć również zagadnienia technologii próżni.
Wpadłem na ten pomysł w związku z tym, że nie znalazłem żadnego forum polskiego zajmującego się tą tematyką. Sądzić należy, że osób amatorsko się takimi zagadnieniami zajmującyych jest dość mało- nie powinno to w niczym zakłócać funkcjonowania całego działu.
Wpadłem na ten pomysł w związku z tym, że nie znalazłem żadnego forum polskiego zajmującego się tą tematyką. Sądzić należy, że osób amatorsko się takimi zagadnieniami zajmującyych jest dość mało- nie powinno to w niczym zakłócać funkcjonowania całego działu.
-
- 625...1249 postów
-
- 625...1249 postów
Święte słowa, macska, święte słowa.macska pisze:To akurat nie musi byc prawda.pasio pisze: P.S. Już Ci kiedyś mówiłem, że nikt nie chce lamp...
Jeśli tylko pojawi się AZ1 made by Saska Kępa jadę po nią osobiście... no, o ile Alek mnie nie przegoni

p.s. Macska, wybacz, ale nie daje mi to spokoju: ten kot z avataru jest Twój? Za każdym razem, kiedy widzę Twój post i tego kota, poprawia mi się humor. On wyglada jakby chciał kichnąć

Pozdrawiam serdecznie
Nie, niestety nie moj, nie mam rudego kota.amator pisze: p.s. Macska, wybacz, ale nie daje mi to spokoju: ten kot z avataru jest Twój? Za każdym razem, kiedy widzę Twój post i tego kota, poprawia mi się humor. On wyglada jakby chciał kichnąć, co automatycznie wywołuje u mnie uśmiech.
Pozdrawiam serdecznie
Moj tez potrafi robic glupich min, ale widac od razu ze jest bardziej oczytany!
Czasami nawet mialknie cos po wegiersku, ale z wyraznym slowianskim akcentem.
Co do wywolania usmiechu, to chyba tak mialo byc

-
- 625...1249 postów
Jego (kocią) minę ze zdjęcia można odczytać dwojako - (1) próbuję się uśmiechnąć, bo robią mi zdjęcie lub (2)nie mam ochoty na zdjęcia i daj mi spokójmacska pisze: Moj tez potrafi robic glupich min, ale widac od razu ze jest bardziej oczytany!

Cóż, moja ciekawość została zaspokojona.
Pozdrawiam
p.s. Znowu zbaczam z głównego wątku

-
- 2500...3124 posty
właśnie dziś miałem potrzebę ściągnięcia pewnej dokumentacji ze wschodu.W tym celu musiałem się zarejestrować (niestety).
Ale chciałbym opisać jak to tam wygląda.
po wypełnieniu ankiety jest prosty test,
od wyników którego zależy do czego można mieć dostęp.Test można pominąć ale dostęp
najbardziej ograniczony.Po wysłaniu ankiety,zwrotnie orzymujemy przypadkowy numer który należy przepisać w odpowiednia pole (jakoby w celu uniknięcia użytkowników
generowanych przez automaty).Następnie trzeba było poczekać aż odezwie się do mnie ich automat pocztowy podając adres strony przez którą trzeba przejść aby zaktywować konto.
Dopiero w tym momencie można pisać posty i korzystać z dobrodziejstw ich zasobów.Czy nie byłoby dobrze zaadoptować któryś z tych pomysłów?
Ale chciałbym opisać jak to tam wygląda.
po wypełnieniu ankiety jest prosty test,
od wyników którego zależy do czego można mieć dostęp.Test można pominąć ale dostęp
najbardziej ograniczony.Po wysłaniu ankiety,zwrotnie orzymujemy przypadkowy numer który należy przepisać w odpowiednia pole (jakoby w celu uniknięcia użytkowników
generowanych przez automaty).Następnie trzeba było poczekać aż odezwie się do mnie ich automat pocztowy podając adres strony przez którą trzeba przejść aby zaktywować konto.
Dopiero w tym momencie można pisać posty i korzystać z dobrodziejstw ich zasobów.Czy nie byłoby dobrze zaadoptować któryś z tych pomysłów?
-
- 625...1249 postów
-
- 2500...3124 posty
Wcale sie nie denerwuję utrudnieniami.Wręcz uważam,ża trzeba pewne wprowadzić na triodzie.pasio pisze:Witam Sztaseks !
Czyżbyś poszukiwał namotki ?
pzdr pasio
P.S. Nie denerwuj się utrudnieniami, oni mją to we krwi...
Natomiast namotka przestała mnie interesowac.Nie zamierzełam
i nie zamierzam budować nawijarki,a dotychczasowe zainteresowanie
było podyktowane tylko chęcią pomocy i ciekawością ,jak też takie ustrojstwo działa.
pozdrawiam
staszek
-
- 50...74 posty
-
- 50...74 posty
-
- 500...624 posty