Porządki

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Alek

Porządki

Post autor: Alek »

Uprzejmie donoszę, że poprzenoisłem niektóre wątki- głównie z działu lampy elektronowe do działu "układy i urządzenia". Wydaje się celowe doprecyzowanie co winno być w wątku "lampy elektronowe". Teraz jest to troszkę śmietnik, z którego sie potem przenosi. Nie jest to moim zdaniem dobre.

Nie wiem, czy forum ma opcję dzielenia działów na poddziały. Być może jeszcze za wcześnie o tym myśleć, ale może warto podzielić układy i urządzenia na audio, radio i impulsowe.
Jest to dział z największą ilością postów i nie zawsze przegląda się go wygodnie.

Myślę, że dział lampy elektronowe też zacznie wymagać takiego podziału.
Doprecyzowanie nie będzie łątwe. Na dzień dobry można by było wydzielić zagadnienia technologii, konstrukcji i produkcji, co -jak wiecie jest wyjątkowo bliskie memu sercu. :idea:
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Żeby nie mnożyć niepotrzebnie wątków dorzucę dwie inne propozycje:
1. Dodanie klawiatury ekranowej z cyrylicą i alfabetem greckim, która ułatwi wprowadzanie tych znaków do "postów". Powinna się zmieścić po prawej stronie okna w którym wpisujemy treść wiadomości.
2. Wprowadzenie opcji pozwalającej wyłączyć stronicowanie wątku. Ułatwi to jego zapisywanie i drukowanie.
admin
administrator

Post autor: admin »

Trzeba uważać aby nie rozmnożyć zbytnio działów.
Oprogramowanie Forum nie pozwala na wprowadzanie podsekcji w ramach działów. Nie da się więc podzielić działu "Lampy elektronowe".
Sprawa nie jest jednak beznadziejna. Potrzebna będzie reorganizacja struktury polegająca na zwiększeniu liczby sekcji. Należy usunąć sekcję "Strefa lampowa" w której są wszystkie lampowe działy i zamiast tego wprowadzić sekcje:

Lampy elektronowe
- Technologia
-.....

Układy i urządzenia
- Audio
-...

To byłaby spora reorganizacja i trzeba rozsądnie ustalić nowy, bardziej szczegółowy podział zanim przystąpi się do jego wdrażania.

Co do propozycji dotyczących znaków i stronicowania to raz już to przechodziłem. Nie wszyscy pamiętają, ale kiedyś była już opcja ze znakami specjalnymi. Opcja ta "wypadła" przy aktualizacji oprogramowania Forum. Rzecz w tym, że nowe wersje oprogramowania Forum nie mają takich opcji. Trzeba je po każdej aktualizacji ręcznie dodawać - a wierzcie mi - to jest dosyć czasochłonne - przechodzę przez to dodając mod obsługi załączników po każdej aktualizacji :?

Jak rozumiem, ewentualną reorganizację wprowadzimy po wypowiedzeniu się w tej kwestii wszystkich zainteresowanych - w tym również wszystkich Moderatorów.
Alek

Zastanawiam się co tu zrobić, by sprowokować dyskusję :?
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Całkowicie zgadzam się z opinią Alka. Zarówno dział „Lampy elektronowe” jak i „Układy i urządzenia” zbliżają się coraz szybciej do rekordowej liczby 10000 wpisów. Powoduje to coraz większe trudności w wyszukiwaniu konkretnych informacji i doprowadza do sytuacji, w której nowi uczestnicy naszego Forum coraz częściej zadają pytania, które kiedyś już padły, i na które zostały już udzielone wyczerpujące odpowiedzi. Zdaje sobie jednak sprawę, że zmiany, które proponuje Alek wymagają ogromnego nakładu pracy i w związku z tym muszą być bardzo dokładnie przemyślane, by w niedalekiej przyszłości nie zaszła potrzeba dokonywania kolejnych zmian i poprawek. W związku z tym proszę Kolegów o konkretne propozycje zmian, które będziemy mogli wspólnie przedyskutować i wybrać te najbardziej trafne.

Pozdrawiam serdecznie,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
szalony

Post autor: szalony »

Ja jestem także za utworzeniem działu tranzystorówki retro. Nie ma co sie obawiac, że zaleją nas półprzewodniki, bo jakby tak miało być to by nas zalały dawno, a tu nie elektroda ;) Było by gdzie pisać o polskim 8080, albo o urządzeniach na tranzystorach germanowych, a jak narazie te posty lądują w "układach" albo w "innych".
Awatar użytkownika
krzkomar
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: krzkomar »

A może dodać kącik gitarzystów? Jest to tematyka bardzo specyficzna, bo i urządzenia do tego są specyficzne. Wydaje mi się bowiem, że jest sporo tematów o sprzęcie około gitarowym.

I oczywiście jestem za cyfrówką retro.

A może jakaś ankieta ?

PS
Jestem z grupy osób nie zainteresowanych "techniką" gitarową.
Krzysztof Komarnicki
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Tak, to bardzo dobre pomysły. Półprzewodniki często są łączone z lampami i połączenia te bywają często dość korzystne. Można by w takim dziale umieścić wszelkie hybrydy oraz zagadnienia związane z układami mieszanymi (lampowo-tranzystorowymi), a także układy towarzyszące, wspomagające i kontrolujące pracę układów lampowych (wszelkie prostowniki i stabilizatory oraz zabezpieczenia wykonane na półprzewodnikach). Na Forum występuje dość spora liczba osób wykazujących niechęć do półprzewodników i one mogłyby nie wchodzić do tej półprzewodnikowe „strefy”.
Układom cyfrowym-retro warto stworzyć kolejny dział.
Stworzenie kącika poświęconego muzykom i wszelkim urządzeniom lampowym związanym z tym środowiskiem również uważam za słuszne. Jest ich wśród nas spora grupa.
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Anoda
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Anoda »

Proponowałbym przeprowadzenie ankiety nt. "Czy twoim zdaniem celowe jest dodanie nowych działów na forum?" jest to na razie najbardziej miarodajna metoda sprawdzenia tego, czy pomysł się przyjmie o ile głosowałoby wielu użytkowników :wink: ja jestem jak najbardziej za dodaniem działu "Elektronika w stylu retro" :)
Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Alek pisze:Zastanawiam się co tu zrobić, by sprowokować dyskusję :?
Zaproponować 1kpln nagordy ;)

Ja jestem jak najbardziej za podziałem działów 'Lampy Elektronowe' (np. na 'technologia', 'teoria', 'podstawy', 'ogólne') i 'Układy i urządzenia' (np. na 'wzmacniacze', 'przedwzmacniacze', 'zasilacze', 'gitara', 'inne'), oraz utworzeniem jednego nowego - 'literatura', gdzie posty były by dodawane tylko przez Admina lub Moderatora, a zawierałyby by wyłącznie linki do zeskanowanych materiałów, książek itp. Teraz te informacje są rozsianie po wszytskich działach i sątrudne do znalezienia.

Co do dodatku pod postacią klawiatury cyrylicznej lu greckiej - IMO nie ma sensu, wystarczy wykorzystać możliwości wspóółczesnych systemów operacyjnych, nawet pod Windows to nie jest specjalnie trudne do uzyskania. Za to przydałvy się moduł Texowy do edycji wzorów (tak jak na Elektrodzie).
Alek

1000 zł nagrody? Czemu nie- o ile sponsorem będzie Tszczesn :D
Skyteczne by było zarządzenie, że kto się nie wypowiada ten nie je :wink:

Uważam, że zmiany będą musiały zajść- jest to konieczne. Podzielam rzeczywiście obawy admina przed zbytnim mnożeniem. Zobaczymy jakie będą dalsze głosy.
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

Witam.

A może (nie wiem czy tak można ) sprwdzić do których wątków nikt nie zaglądał od dawien dawna i przenieść je do jednego działu ARHIWUM?
"Przeluźnią" się działy bierzące.

Pozdrawiam.
Robert SP5RF
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

:arrow: frycz
Ale mix zostanie - ja bym był za podziałem tematycznym, będzie łatwiej znaleźć interesujące informacje.
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

Podzielam zdanie tszczesn.
jednak Podział musi być bardzo wyraźny tak by nowicjusz nie miał wapliwosci gdzie napisać dany post.
Lampy elektronowe podzielił bym na Technologia i Ogólne (tu pomiary, parametry itd.)
Układy na Radio i Audio.
I dość ważne dał bym jakiś dział dotyczący giełd internetowych z wiadomościami posiadającymi termin ważności. Lub bez terminu ważności ale z zarchiwizowanymi opisami czy też zdjęcieami z tychże giełd
Nie ma potrzeby mnożyć poddziałów bo to wprowadzi większe zamieszanie, bo zawsze się można uprzeć i stwierdzić, że zasilacz to niby nie radio ani audio - a oba ;-), ale jadnak różniące się.

Pozdrawiam Łukasz Długosz
Alek

:arrow: Ukaniu

Dobrze, że podniosłeś kwestie związane z dotychczasowym "kupię- sprzedam". Zapewne spora część postów już się tam zdezaktualizowała.
Dlatego pomysł z datą ważności wątku jest chyba dobry.