Wzmacniacz push-pull na PL504

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Krzysztof_M
500...624 posty
500...624 posty

Re: Wzmacniacz push-pull na PL504

Post autor: Krzysztof_M »

Nie wiem czy cokolwiek na bazie wody jest odpowiednie do kontaktu z rdzeniem (który nie jest przecież nierdzewny) a potem z uzwojeniami i wysokimi napięciami.
Może się mylę, ale wyjątkowo nie pasuje mi połączenie słów "woda" i "transformator" na wysokie napięcie w jednym zdaniu.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Olkus »

Krzysztof_M pisze: wt, 18 stycznia 2022, 11:57 Nie wiem czy cokolwiek na bazie wody jest odpowiednie do kontaktu z rdzeniem (który nie jest przecież nierdzewny) a potem z uzwojeniami i wysokimi napięciami.
Może się mylę, ale wyjątkowo nie pasuje mi połączenie słów "woda" i "transformator" na wysokie napięcie w jednym zdaniu.
No to nie wiem w takim razie co będzie dobre :(

Zaprojektowałem dziś nowy softstart dla transformatora toroidalnego, zasilanie z osobnego małego transformatorka, dodałem przekaźnik, pełniący rolę wyłącznika sieciowego (dzięki temu można na panelu przednim umieścić jakiś ładnie wyglądający wyłącznik na mały prąd oraz nie trzeba przez całą obudowę ciągnąć przewodów z napięciem sieci :) ).

Pozdrawiam,
A.
Załączniki
2022-01-18 (2).png
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Awatar użytkownika
Krzysztof_M
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Krzysztof_M »

Olkus pisze: wt, 18 stycznia 2022, 18:40
Krzysztof_M pisze: wt, 18 stycznia 2022, 11:57 Nie wiem czy cokolwiek na bazie wody jest odpowiednie do kontaktu z rdzeniem (który nie jest przecież nierdzewny) a potem z uzwojeniami i wysokimi napięciami.
A dlaczego nie poszukałeś lakieru elektroizolacyjnego?
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Krzysztof_M pisze: wt, 18 stycznia 2022, 20:10
Olkus pisze: wt, 18 stycznia 2022, 18:40
A dlaczego nie poszukałeś lakieru elektroizolacyjnego?
Nie spotkałem w żadnym markecie budowlanym, ani innym sklepie, nie wiem też jak z cenami i ilościami. Ale jeszcze poszukam, dzięki za podsunięcie pomysłu.

Pozdrawiam,
A.
Awatar użytkownika
kikor
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: kikor »

Olkus pisze: wt, 18 stycznia 2022, 10:39 Mam taki jak ze zdjęcia, nada się?
Nikt Ci nie da gotowej odpowiedzi jednemu sie nada , drugiemu nie musisz sam podjąć decyzję'
Jak chceszstu procentowej pewności kup to co się stosuje a to takie podcieranie szkiełkiem d...y trochę jest .
Ja bym malował a potem wygrzewał przez kila dni , a na koniec zapodał napięcie do pierwotnego tak kilkadziesiąt woltów na początek stopniowo wolno zwiększając .
Olkus pisze: wt, 18 stycznia 2022, 10:39 Nie uszkodzi izolacji drutu?
Nie uszkodzi emalii moim zdaniem na pewno , to nie jest agresywny produkt.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

kikor pisze: śr, 19 stycznia 2022, 13:27
Olkus pisze: wt, 18 stycznia 2022, 10:39 Mam taki jak ze zdjęcia, nada się?
Nikt Ci nie da gotowej odpowiedzi jednemu sie nada , drugiemu nie musisz sam podjąć decyzję'
Jak chceszstu procentowej pewności kup to co się stosuje a to takie podcieranie szkiełkiem d...y trochę jest .
Ja bym malował a potem wygrzewał przez kila dni , a na koniec zapodał napięcie do pierwotnego tak kilkadziesiąt woltów na początek stopniowo wolno zwiększając .
Olkus pisze: wt, 18 stycznia 2022, 10:39 Nie uszkodzi izolacji drutu?
Nie uszkodzi emalii moim zdaniem na pewno , to nie jest agresywny produkt.
To albo kupię lakier elektroizolacyjny, albo spróbuję z tym co mam skoro nie uszkodzi emalii.
Co o tym myślicie? https://techrebal.pl/pl/p/Lakier-PVB-40 ... kaEALw_wcB

Pozdrawiam,
A.
elektryk j_k
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: elektryk j_k »

Jeśli używasz nowego drutu nawojowego, to najpewniej jest on izolowany lakierem na bazie żywic poliuretanowych, a te po utwardzeniu są nierozpuszczalne w większości rozpuszczalników organicznych stosowanych w farbach :wink:
Zawsze możesz sprawdzić czy lakier nie rozpuści ci izolacji, wystarczy przecież zanurzyć odcinek drutu w lakierze :lol:
Pozdrawiam,
elektryk jk
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Dość długo się w temacie nie odzywałem, niestety czasu na wzmacniacz brak...
Jedyne co się przez ten czas zmieniło to zakupiłem cztery lampy mocy do końcówki, NOS, oraz 6N2P z zamiarem wykorzystania w ewentualnym korektorze barwy.
Mam też już wstępny pomysł na obudowę, zamówię najpewniej u stolarza, który będzie wykonywać szafki do kuchni :wink: Spód i boki będą najprawdopodobniej z płyty MDF, a góra jeszcze nie wiem, panele przednie spróbuję wykonać samemu :wink:

Myślę też nad TG, choć na razie jeszcze nie zamawiam bo wolę skończyć najpierw sieciowe.
Zastanawiałem się jeszcze nad transformatorami głośnikowymi przeznaczonymi do gitarowców, jest sens się tym interesować?

Pozdrawiam,
A.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam
Olkus pisze: pt, 11 marca 2022, 20:12Zastanawiałem się jeszcze nad transformatorami głośnikowymi przeznaczonymi do gitarowców, jest sens się tym interesować?
Może być gorsza jakość dźwięku z powodu obciętego pasma górnych częstotliwości, mogą być też większe zniekształcenia nieliniowe. Zależy to jednak od parametrów konkretnego typu transformatora, można je zmierzyć.
Ratujmy stare tranzystory!
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

AZ12 pisze: sob, 12 marca 2022, 09:23 Witam
Olkus pisze: pt, 11 marca 2022, 20:12Zastanawiałem się jeszcze nad transformatorami głośnikowymi przeznaczonymi do gitarowców, jest sens się tym interesować?
Może być gorsza jakość dźwięku z powodu obciętego pasma górnych częstotliwości, mogą być też większe zniekształcenia nieliniowe. Zależy to jednak od parametrów konkretnego typu transformatora, można je zmierzyć.
Tylko żeby zmierzyć trzeba już transformator mieć... A ja nie chcę kupować jak się nie sprawdzi w moim układzie.

Pozdrawiam,
A.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Witam po dłuższej "ciszy w temacie".

W międzyczasie dobrałem wskaźniki wysterowania, zmodyfikowałem nieco schemat zasilacza i zapewne wkrótce wezmę się za projekt, czy ma sens stosowanie bezpieczników w każdym z zasilaczy?

Postanowiłem dokończyć w najbliższym czasie trafo sieciowe, bo już nie wiele do nawinięcia zostało. Pomyślałem by do izolacji użyć taśmy teflonowej, dobry to pomysł?

Postanowiłem też jednak spróbować wykonać też samemu transformatory głośnikowe, więc zapadła decyzja o budowie prostej nawijarki.
I tutaj będę miał sporo pytań, nigdy nie nawijałem od zera transformatora sieciowego ani głośnikowego, więc za wszelkie porady będę wdzięczny :)
Pierwsze pytanie: kupić dwa identyczne transformatory sieciowe o mocy w okolicy 90VA z dzielonymi karkasami jako dawców karkasów i rdzeni, czy może lepiej kształtkę EI105 wraz z karkasami?

Pozdrawiam,
A.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Olkus pisze: pn, 6 czerwca 2022, 11:12 Witam po dłuższej "ciszy w temacie".

Pierwsze pytanie: kupić dwa identyczne transformatory sieciowe o mocy w okolicy 90VA z dzielonymi karkasami jako dawców karkasów i rdzeni, czy może lepiej kształtkę EI105 wraz z karkasami?

Pozdrawiam,
A.
Odpowiedz na pierwsze pytanie:Należy rozwiązać równanie [-7 x A -{24 z +11} x 13 y].Po prostu jest za dużo zmiennych nieznanych,by móc odpowiedzieć na Kolegi pytanie.A ogólnie trzeba sobie policzyć co się da zrobić i opłaca.
faktus
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: faktus »

Witam.
Olkus pisze: pn, 6 czerwca 2022, 11:12 Pomyślałem by do izolacji użyć taśmy teflonowej, dobry to pomysł?
Nie polecam do takiego zastosowania taśmy teflonowej jako izolacji. Są dostępne specjalne folie elektroizolacyjne, oraz cienkie preszpany które są stosowane do tego celu. W razie trudności z nabyciem takowych można zastosować papier do wypieków " Jan niezbędny " często sam go stosuję. Nie polecam innych szczególnie gdy są to papiery o innym niż biały kolor. W czasach " prosperity " często na izolację stosowano kalkę techniczna, jedną warstwę na izolację między warstwową 5-7 warstw jako izolację międzysekcyjną w transformatorach sieciowych.
Olkus pisze: pn, 6 czerwca 2022, 11:12 Pierwsze pytanie: kupić dwa identyczne transformatory sieciowe o mocy w okolicy 90VA z dzielonymi karkasami jako dawców karkasów i rdzeni, czy może lepiej kształtkę EI105 wraz z karkasami?

To zależy od mocy transformatora głośnikowego, według prawideł można będzie na takim rdzeniu wykonać transformator głośnikowy o mocy 3 do 5 razy mniejszej niż owe 90VA czyli odpowiednio transformator do wzmacniacza 30W lub 18W. Ten rozrzut wynika z przyjętych przy obliczaniu parametrów jakie chcemy osiągnąć. Warto, też nabyć rdzeń o jak najmniejszej grubości kształtek. Jeśli w oferowanym transformatorze będą kształtki o grubości 0,35mm to zdecydowanie warto kupić takie transformatory.
Pozdrawiam.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Dziękuję bardzo zza odpowiedzi.
Marek7HBV pisze: pn, 6 czerwca 2022, 13:33
Olkus pisze: pn, 6 czerwca 2022, 11:12 Witam po dłuższej "ciszy w temacie".

Pozdrawiam,
A.
Odpowiedz na pierwsze pytanie:Należy rozwiązać równanie [-7 x A -{24 z +11} x 13 y].Po prostu jest za dużo zmiennych nieznanych,by móc odpowiedzieć na Kolegi pytanie.A ogólnie trzeba sobie policzyć co się da zrobić i opłaca.
Generalnie da się i tak i tak. Kosztowo zakup karkasów i kształtek będzie droższy niż dawców, ale jeśli dzięki temu trafo będzie lepsze to oczywiście kupię nowe.
faktus pisze: pn, 6 czerwca 2022, 13:50 Witam.
Olkus pisze: pn, 6 czerwca 2022, 11:12 Pomyślałem by do izolacji użyć taśmy teflonowej, dobry to pomysł?
Nie polecam do takiego zastosowania taśmy teflonowej jako izolacji. Są dostępne specjalne folie elektroizolacyjne, oraz cienkie preszpany które są stosowane do tego celu. W razie trudności z nabyciem takowych można zastosować papier do wypieków " Jan niezbędny " często sam go stosuję. Nie polecam innych szczególnie gdy są to papiery o innym niż biały kolor. W czasach " prosperity " często na izolację stosowano kalkę techniczna, jedną warstwę na izolację między warstwową 5-7 warstw jako izolację międzysekcyjną w transformatorach sieciowych.
Olkus pisze: pn, 6 czerwca 2022, 11:12 Pierwsze pytanie: kupić dwa identyczne transformatory sieciowe o mocy w okolicy 90VA z dzielonymi karkasami jako dawców karkasów i rdzeni, czy może lepiej kształtkę EI105 wraz z karkasami?

To zależy od mocy transformatora głośnikowego, według prawideł można będzie na takim rdzeniu wykonać transformator głośnikowy o mocy 3 do 5 razy mniejszej niż owe 90VA czyli odpowiednio transformator do wzmacniacza 30W lub 18W. Ten rozrzut wynika z przyjętych przy obliczaniu parametrów jakie chcemy osiągnąć. Warto, też nabyć rdzeń o jak najmniejszej grubości kształtek. Jeśli w oferowanym transformatorze będą kształtki o grubości 0,35mm to zdecydowanie warto kupić takie transformatory.
Pozdrawiam.

Właśnie miałem problem z zakupem takiej folii i użyłem wspomnianego papieru wraz z taśmą kaptonową. A dlaczego ta teflonowa nie jest dobrym pomysłem? Teflon to przecież izolator, z tego co wiem są nawet specjalne laminaty teflonowe, z których robi się płytki PCB. Pytam z ciekawości :wink:
Co do transformatorów; trafo głośnikowe uważam, że powinno być w stanie przenieść moc około 30-40W, czyli w teorii powinno być OK.
Blaszka EI105 jaką można normalnie kupić ma grubość 0,5mm. A jak w dawcy nie mam pojęcia, zwłaszcza, że myślałem także nad rdzeniem zwijanym.

Pozdrawiam,
A.
faktus
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: faktus »

Witam.
Ja niczego nie narzucam i niczego nie przesądzam. Zadałeś pytanie więc udzieliłem odpowiedzi, ale to Ty zdecydujesz jak wykonasz transformator i jakiej użyjesz izolacji.
To jaką izolacje użyć w transformatorze wynika z warunków jakie musi ona wytrzymać dla poprawnej pracy tego transformatora. W warunkach amatorskich w zdecydowanej większości nie wymaga się jakiś wygórowanych wymagań odnośnie izolacji transformatora, np. na warunki klimatyczne lub obecność agresywnego środowiska zewnętrznego, co nie wyklucza zastosowania profesjonalnych materiałów izolacyjnych. Jedyną ich " wadą " jest wysoka cena przy zakupie.
Teflon jest wspaniałym materiałem, ale jego zastosowanie do izolacji wymaga odpowiedniego jego uformowania i naniesienia na odpowiedni nośnik.
Zastosowanie taśm przeznaczonych do innych celów może przynieś odwrotny od zamierzonego skutek. Gdzie kupić odpowiednie materiały, najprościej w specjalistycznej hurtowni zajmującej się sprzedażą drutu nawojowego i materiałów izolacyjnych potrzebnych przy naprawach silników i transformatorów. Lub poprzez internet. Sprawdź czy w okolicy zamieszkania nie znajduje się takową hurtownia.
Pozdrawiam.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
ODPOWIEDZ