Przestrojenie radia UKF z głowicą na lampach

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

JasiuSz
250...374 postów
250...374 postów

Re: Przestrojenie radia UKF z głowicą na lampach

Post autor: JasiuSz »

Witam
tarasw pisze:Uff, dała mi ta głowica do wiwatu, ale ile się nauczyłem top moje.
Gratuluję, teraz pozostaje już tylko głowica DEA1, ta dopiero da popalić. J.Sz.
tarasw
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Post autor: tarasw »

Tak, to kolejne wyzwanie.

Nie wiem tylko pod symboliką DEA1 kryje się masowo odlewany potwór z ELWRO, postphilipsowska głowica balszana (Bolero) czy głowica z wczesnych Claypso, którą już w wykonaniu OIRT i CCIR już miałem w rękach -link.

Pozdrawiam

Wojtek
Ratujmy polskie zabytki - http://menuet-ukf.blogspot.com/
_idu

Post autor: _idu »

tarasw pisze: Nie wiem tylko pod symboliką DEA1 kryje się masowo odlewany potwór z ELWRO, postphilipsowska głowica balszana (Bolero) czy głowica z wczesnych Claypso, którą już w wykonaniu OIRT i CCIR już miałem w rękach -link.
Odlewany potwór. ale z punktu widzenie produkcji to było genialne rozwiązanie prosty odlew zamiast tłoczonej i wyginanej blachy, zgrzewania zespołu wariometrów do chassis głowicy. Do tego obwód drukowany który zmniejszył rozrzut parametrów. Odlew i druk obniżyły znacząco koszt produkcji. Elektrycznie nadal to philipsowska głowica - chodzi o rozwiązanie filtru wyjściowego i połączenie głowicy z główna płytą odbiornika.

Niestety wariometrycznie strojne głowice nie są miłe dla przestrajaczy. Na dodatek tu trzeba jeszcze lutownicy dużej mocy by regulować położenie rdzeni wariometru.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

STUDI pisze:Na dodatek tu trzeba jeszcze lutownicy dużej mocy by regulować położenie rdzeni wariometru.
To akurat nie problem. Ze starych głowic samochodowych demontuję mosiężne śrubki regulacyjne i nawlekam je na wystające z rdzeni druciki. Pozostaje tylko nagwintować dwa otwory M2.5. Pozdrawiam.
JasiuSz
250...374 postów
250...374 postów

Witam. Trochę czasu minęło, oto jak przestroiłem DEA1 na wysoki UKF. Najpierw wymiana niektórych pojemności:
DEA1.jpg
C6=6,8p, C18=15p, C7=10p, C10=12p, C13=15p, C8=C9=10p-we wszystkich przerabianych głowicach C8 i C9 zmieniałem, ale myślę, że można zostawić te 15p, tylko wtedy C13 trzeba zmniejszyć do 12p. C24 zmieniłem na 18p, ale tę wartość należy dobrać z zakresu 18-27p- ten obwód jest selektywny. Proszę dobrać wartość taką, aby uzyskać lepszą czułość głowicy dla preferowanej przez siebie stacji. Jako karkasy cewek L5 i L6/7 wykorzystałem słomki do napojów o średnicy 5mm. Dosyć trudno takie dostać, kilka zabrałem kiedyś z baru Burger King. Można też skleić, ważne, żeby rdzenie przesuwały się wewnątrz bez haczenia ale i nadmiernego luzu, no i oczywiście ścianki muszą być cienkie, aby uzyskać jak najszerszy zakres. Długość cewek to 15mm, tyle, ile wynosi skok rdzenia. Cewka anodowa to 3,75 zw. cewka heterodyny 3,25 zw. sprzęgająca tyle samo. Początkowo cewki nawijałem ze srebrzanki fi 1mm, ale wtedy uzyskałem zakres 88-106 MHz. Lepszy efekt dają cewki nawinięte z folii miedzianej lub srebrzonej-moja miała grubość 0,2 mm, szerokość paska to 2mm. Dla uzyskania jak najszerszego zakresu przestrajania obwodu anodowego cewkę tę przylutowałem bezpośrednio do druku, aby zmniejszyć indukcyjność doprowadzeń.
cewki.JPG
Cewki trzeba wlutować bez karkasu, aby nie odkształcił się on od ciepła. Dla uzyskania jak najszerszego zakresu zwoje powinny dobrze przylegać do rurki-można je przykleić np lakierem do paznokci. Uzyskanie odbioru nie powinno być trudne, chociaż może okazać się, że niektóre pojemności trzeba będzie zmienić-DEA1 jest naprawdę upiorna. Ustawienie trymera C4 dla najlepszej czułości powinno być w każdym położeniu rdzeni takie samo, ale z pewnością nie będzie. Aby uzyskać zadowalającą współbieżność przestrajania, trzeba w szereg z cewką L6 dodać niewielką indukcyjność. W nowszych głowicach była już taka cewka wlutowana, w starszych trzeba przeciąć druk i dobrać ilość zwoi. Jest to dosyć upierdliwe, zdarzyło mi się w jednej z głowic konieczność dodania ceweczki o dwóch zwojach fi 2mm. Oczywiście dodanie tej cewki skutkuje mniejszym zakresem odbioru. Z czterech przestrojonych przeze mnie głowic jedna odbiera 87,5 -109MHz, pozostałe 88-107,5 MHz
wyrównanie.JPG
Skrócenie cewek do wymiaru skoku rdzenia powoduje też nieliniowe przestrajanie-częstotliwości są "rozciągnięte" na obu końcach zakresu.
Powodzenia J.Szatkowski
bratyslaw
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: bratyslaw »

Gratulacje! Ja kombinowałem z patyczkami od balonów jako karkasami, ale trochę za grube no i nie wpadłem na pomysł z taśmą zamiast drutu stąd też efekt był mizerny. Trzeba się będzie wybrać do Burger Kinga :) Jak ze stabilnością podczas nagrzewania?
tarasw
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Przyłączam się do gratulacji, okiełznać ELWRO-wskiego potwora jednak się da.
Także jestem ciekaw stabilności temperaturowej.
Czy trzeba sie było uciekać do ARCz? Jak w ELWRO na eksport.
Którą to ma zdjęciach tylko miałem okazję oglądać.

Pozdrawiam,

Wojciech
JasiuSz
250...374 postów
250...374 postów

Witam. Niestety, pierwsze kilka minut trzeba nastawę korygować, robiłem próby z różnymi kondensatorami (w obwodzie heterodyny oczywiście, chociaż C7 też wpływa na stabilność). Najlepsze są polskie stare kondensatory w kolorze niebieskim, zresztą wspomina o nich również p.Antoni w blogu. Ponadto źródłem kłopotów z niestabilnością temperaturową jest podkrytyczne zestrojenie p.cz., w jednym z odbiorników nastroiłem pierwszy filtr nadkrytycznie-trochę straciłem na selektywności ( np. w 3-mieście Classic, RM i II PR są tuż obok siebie ), ale można słuchać praktycznie bez korygowania, zwłaszcza silne stacje. Ale ARCz byłoby bardzo przydatne, szkoda, że nie widać całego schematu, skąd jest warikap zasilany. Natomiast nie rozumiem, jak ta głowica ze zdjęć może odbierać cały wysoki UKF, cewki są typowe dla zakresu OIRT. Nawet rdzenie mosiężne nic by tutaj nie zmieniły, zresztą na jednym ze zdjęć widać ferryt. J.Sz.
tarasw
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Schemat K-101 jest dostępny na oldradio.pl
http://www.oldradio.pl/karta.php?numer=1045&ZRK,K_101

Jeszcze szczegółowo nie analizowałem tego ARCz.

Pozdrawiam,

Wojciech
Podlasiak
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Podlasiak »

Wyprostujcie mnie bo już pamięć zawodzi, ale głowice UKF do lampowców robiło chyba ELWRO z Wrocławia. Jak zacząłem pracę w DIORZE to jeszcze na wydziale montażu przewracały się "zwłoki DGS-a", to był eksportowy Carmen-stereo(do Anglii)który miał głowicę na wyższe pasmo na pierwszy rzut oka taką samą, tylko dostępne z zewnątrz trymery były na śrubkę która przykręcała blaszkę. A na niskie pasmo trymery były okrągłe jak 1 grosz. Jeszcze podczas produkcji Sonaty zdarzały się takie głowice. Może jest ktoś na forum z Elwro kto te głowice pamięta niech się ujawni. A w Diorze gdy głowica była uszkodzona to się wymontowywało i była specjalna komórka gdzie to naprawiano. Tylko jest jedno małe ale......nie pamiętam na jaki to był zakres, czy pełny czy nie.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

Podlasiak pisze:eksportowy Carmen-stereo(do Anglii)który miał głowicę na wyższe pasmo na pierwszy rzut oka taką samą, tylko dostępne z zewnątrz trymery były na śrubkę która przykręcała blaszkę. A na niskie pasmo trymery były okrągłe jak 1 grosz.
Rodzaj trymerów nie ma związku z pasmem odbieranym przez głowicę. W starszym wykonaniu stosowano trymery ceramiczne w postaci rurki z mosiężną śrubką, w nowszym zaś - typowe dyskowe trymery ceramiczne. Inną różnicą między głowicami ELWRO był obwód p.cz.: w starszych wykonaniach był on ekranowany prostopadłościennym kubkiem aluminiowym wystającym z korpusu, w nowszych - stanowił on nieekranowaną cewkę ukrytą wewnątrz korpusu.
JasiuSz
250...374 postów
250...374 postów

Dzień dobry. Tak jak już pisałem, skrócenie cewek do wymiaru skoku rdzenia powoduje rozciągnięcie skali na brzegach zakresu. Wygląda to tak:
skala.doc
(19 KiB) Pobrany 480 razy
J.Szatkowski
JasiuSz
250...374 postów
250...374 postów

Dobry wieczór. Podjąłem się przestrojenia DEA1 koledze, poszło gładko, odbiera prawie cały zakres, ale- po kilku minutach, gdy już wszystko jest nagrzane, głowica wzbudza się- na ok. 88 i 105 MHz. Pierwszy raz się z tym spotkałem. Liczę na pomoc kolegów. J.Sz.
tarasw
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Witam,

W najnowszej, grudniowej Elektronice dla Wszystkich pan Jerzy Szymański publikuje swój opis przestrojenia głowicy DEA.

Polecam lekturę przez Święta.

Wojciech
JasiuSz
250...374 postów
250...374 postów

Witam, minęły 4 lata i chciałbym podzielić się wnioskami z przestrajania DEA1 na wysokie pasmo. Przede wszystkim pomierzyłem wszystkie posiadane rdzenie: wkładałem je do cewki 2,18 mH, otrzymałem 4 grupy: te, które zwiększyły indukcyjność cewki do ok. 3,55mH, do 3,46, do 3,36 i do 3,20mH. Te ostatnie są do przestrojenia nieprzydatne. Te pierwsze zastosowałem do cewki anodowej, te drugie lub trzecie do heterodyny. Dzięki temu otrzymałem praktycznie idealną współbieżność strojenia. Niestety, skończyły mi się słomki, są już chyba nie do dostania. Wziąłem koszulkę termokurczliwą o fi ok. 6mm, nałożyłem na natłuszczony pręt fi 5,1mm i zanurzyłem we wrzątku. To, co otrzymałem, całkowicie spełnia moje oczekiwania, jako karkas do prowadzenia rdzenia wewnątrz cewki jest doskonały. Nie podobała mi się czułość przestrojonych głowic, zastosowana wartość kondensatorów C6 i C18 wynikała z przeliczenia na wyższą częstotliwość. Uzyskałem dużo lepszą czułość po usunięciu C6 oraz dobraniu C18=12-15pF-niższa wartość, jeśli ktoś chce lepszej czułości w górnej części pasma, wyższa dla dolnej części. Jest i kłopot, którego nie udało mi się rozwiązać: 2 głowice wzbudzają się, wygląda to tak, że ich czułość rośnie z okresem kilku-kilkunastu sekund, potem wraca do wyjściowej i cykl powtarza się. Będę wdzięczny za jakąś podpowiedź. Pozdrawiam i życzę kolegom Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku. J.Szatkowski
ODPOWIEDZ