Wzmacniacz push-pull na PL504
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Wzmacniacz push-pull na PL504
Można nawijać resztę uzwojeń. 

-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
OK, jutro jak dam rady to wezmę się za trafo

Pozdrawiam Noworocznie,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Nawinąłem uzwojenie dla siatek 2, w sumie 200 zwoi.
Pod koniec kilka mi ponachodziło na siebie, no ale to już trudno, działać będzie, a w fabryce raczej to nikomu nie przeszkadza.
Jutro sprawdzę jakie napięcie udało mi się uzyskać.
Pozdrawiam,
A.
Pod koniec kilka mi ponachodziło na siebie, no ale to już trudno, działać będzie, a w fabryce raczej to nikomu nie przeszkadza.
Jutro sprawdzę jakie napięcie udało mi się uzyskać.
Pozdrawiam,
A.
Troszkę tak nawinięte ... sylwestrowo 

-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Oj tam, oj tam, działać będzie

Pozdrawiam,
A
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Wiem że doskonalić trzeba, ale nie mam nawijarki, robię to ręcznie, uzwojenie anodowe to była mordęga, na to poświęciłem około półtorej godziny.
"termoglut" nie powinien puścić, on trzyma tylko wyprowadzenia uzwojenia anodowego, jednocześnie wzmacniając połączenie przewodów i zabopiega przed wyrwaniem.
Pozdrawiam,
A.
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Dokładnie, choć miałem pomysł by spróbować zrobić nawijarkę, jednak to ponad moje możliwości, nawijarkę do tradycyjnych transformatorów to już bardziej.
Na uzwojenie anodowe poświęciłem kilka godzin, przez 3 dni.
OK, nie do końca się zrozumieliśmy

Jeszcze odnośnie "termogluta" to nie miałem pomysłu na inną substancję, którą mógłbym wykorzystać w tym miejscu.
Pozdrawiam,
A.
\
a po co ci to , chcesz na tym zarobkować ? ja mam którą sam zrobiłem w 2 godz. zwykłe stalowe profile zespawane w prostopadłościan , jedna ośka na szpulkę z drutem , druga oska z korbką i daje radę , jutro zrobię Ci zdjęcie i zapodam.
Może żywica może owinąć ładnie jakimś papierem z jednej strony klejącym , może uciąć z papieru takiego (w rolce) do pieczenia wąską rolkę i ładnie ciasno wszystko poowijać >
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Będę wdzięczny, zawsze dobrze jest mieć coś na czym można się wzorować.
Zarabiać na tym nie chce, nie mam czasu na motanie traf dla siebie a co dopiero dla innych... Chcę po prostu zaoszczędzić

Generalnie nie chciałem dawać żywicy bo w razie jakby wyprowadzenie uzwojenia (przewód) uległ uszkodzeniu w miejscu połączenia "termogluta" można stosunkowo łatwo się pozbyć, żywicy nie koniecznie...Może żywica może owinąć ładnie jakimś papierem z jednej strony klejącym , może uciąć z papieru takiego (w rolce) do pieczenia wąską rolkę i ładnie ciasno wszystko poowijać >
Nie wiem też jak jest z przewodzeniem prądu przez żywice. Pytanie też czy żywica nie uszkodzi emalii?
A ten klej to także pewna dodatkowa warstwa izolacji.
Z papierem można spróbować, ale bardziej byłbym za taśmą kaptonową, sprawdzę przy tym uzwojeniu, które właśnie skończyłem nawijać

Uzyskałem idealnie 115V przy 240V w sieci.
Tak więc muszę zaizolować, ale może najpierw wykąpie trafo w wosku, by przypadkiem zwoje nie buczały...
Pozdrawiam,
A.
,
To nie cud techniki to b. prosta konstrukcja

-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Nie muszę mieć cudu techniki

A dlaczego nie zrobię dobrego głośnikowego transformatora? Mam rdzenie i karkasy od transformatorów TWOP, planuję je wykorzystać, małe trafo PP powinno z tego być, albo coś do SE.
Sieciowe to nie jest trudna rzecz, myślę że bym sobie poradził bez większych problemów.
Pozdrawiam,
A.
Tak wygląda moja dwubiegowa,półautomatyczna nawijarka do toroidów
Na upartego można w dwie godziny zrobić z bezużytecznego transformatora od lampek halogenowych pełnowartościowy transformator zasilający 2xPP na ECL lub EL. 

He he pomysłowo