Cześć.
Zgadza się Jacku co piszesz i przy okazji przyjrzałem się Tefagowi o którym wspomniałeś kilka postów wcześniej, cacko, piękna klasyczna rzecz i miało tą samą obsadę lamp no i fajowa bębnowa skala.
Przy okazji przyszły do mnie lampy RENS1234 oraz RES164 (do VE301), stan bardzo dobry. Sprawa RENS1224 w toku ale już na dobrej drodze

Dzisiaj wyjąłem radio ze skrzynki i okazuje się że jest naprawdę mocno zgrzebane. Cewki są "współczesne" i trzeba będzie zrobić trochę małą przeróbkę obwodów wejściowych (pojedynczy jak w 4LWP a nie podwójny) oraz heterodynę. Zacznę od końca czyli zasilacza, wzmacniacza m.cz. i detektora i ostatniej lampy p.cz. czyli RENS1254. Potem druga lampa p.cz. czyli RENS1234 i na końcu cukiereczek, zabawka... Całe szczęście ostały się oryginalne blokowce, oczywiście do remontu. Na moje oko ktoś zaczął to przerabiać w okolicach połowy lat 60-tych i poddał się bo mnóstwo połączeń wisi w powietrzu. Całe szczęście dla mnie zaczął od przełącznika zakresów. Potrzeba będzie sporo dupogodzin

Aha, koledzy, czy macie może wymiary podstawek pod lampy kołkowe, 8mio stykowe? Muszę dwie dorobić.
Pozdrawiam i dziękuję za udział w temacie.
Pozdrowienia z Częstochowy, Marcin.