Olkus pisze: pt, 5 listopada 2021, 21:36
Szczątków tamtego TV na pewno nie ma, to było jakiś czas temu. Resztki to zabrali bezdomni lub zostały sprzątnięte.
Ale może będzie gdzieś jaki inny OTV, to wezmę i jak będzie ten filtr to mogę wyciągnąć ze środka.
F-11 należy do grupy filtrów 12x28mm. Ma pod wspólnym ekranem dwa karkasy z rdzeniami strojeniowymi, a pomiędzy nimi tarczkę do regulacji sprzężenia. Identycznie wygląda F-12 do telewizyjnego detektora stosunkowego, ale takie to mam bo były stosowane także w nowszych Neptunach, z tym że na osobnej, wyjmowanej płytce a nie na płycie głównej.
Czyli zamiast odczepu konieczne jest zrobienie osobnego uzwojenia?
Który odczep masz na myśli? Bo do UL robienie osobnego uzwojenia ma sens jedynie wtedy gdy zakłada się zasilanie ekranów napięciem obniżonym względem anodowego. Ale IMHO to już zbyt wielka komplikacja. Natomiast odczepy dla UL wykonać jest łatwo, bowiem przyzwoity transformator PP powinien mieć uzwojenie pierwotne podzielone na wiele sekcji. Jak są wolne końcówki na karkasie - zawsze można na nich łączyć poszczególne sekcje, uzyskując nawet kilka odczepów dla UL aby eksperymentalnie dobrać najkorzystniejsze.
W takim razie taniej wyjdzie uzwojenie dla 4 i 15 omów, i łączyć sobie w miarę potrzeb?
To też praktycznie nie komplikuje konstrukcji transformatora. Wystarczy aby liczba sekcji uzwojenia wtórnego była parzysta i aby były one połączone w dwie niezależne grupy. Potrzebne w takim wypadku są cztery końcówki. Nawet najprostszy TGp5-5 ma dwa niezależne uzwojenia wtórne które dla 8 omów łączy się równolegle, i można by też je połączyć szeregowo, ale skąd wziąć zespół głośnikowy o impedancji 32 omy
Choć możliwość podłączenia 4 ohm też by się przydała...
Chyba miałeś na myśli 8 omów. Zdaje się że najpopularniejsze są obecnie zespoły o takiej właśnie impedancji a następnie (zwłaszcza wśród tych starszych, np. ZG25C lub ZG40C-1) - czteroomowe. 15 omów spotyka się już wyraźnie rzadziej. Jeżeli więc nie posiadasz akurat tych ostatnich - to najsensowniej wykonać transformatory dla 4 oraz 8 omów. Musisz zagadnąć producenta czy byłby skłonny połączyć uzwojenia wtórne zgodnie z rysunkiem jaki pokazałem. Gdyby zaś okazało się to ponad jego możliwości - nie daj sobie wcisnąć transformatorów na 8 omów z odczepem na 4 omy a już zwłaszcza na 15 omów z odczepami na 8 i 4 omy, tylko zdecyduj się na jedną wybraną impedancję, stosownie do głośników jakie masz zamiar używać z lampami.
12 sekcji i przełącznik to chyba najlepsza opcja. Zobaczę jeszcze jak z kosztami i wtedy będę się ostatecznie decydować.
Najpierw sobie rozrysuj jak musiałby wyglądać taki przełącznik dla trzech impedancji. Dla 15 omów musiałby łączyć 12 sekcji w trzy łańcuchy po cztery sekcje w każdym, dla 8 omów - w cztery łańcuchy po trzy sekcje, wreszcie dla 4 omów - w sześć łańcuchów po 2 sekcje. Zapewne dałoby się połączyć część sekcji na stałe analogicznie jak to pokazałem na przykładzie sześciu sekcji dzięki czemu nie trzeba by angażować 24 końcówek, ale i tak będzie ich dużo. Ciekawe który producent to przełknie, i za ile?
Dolne pasmo w takim razie załóżmy 40Hz.
Rozsądne podejście. Zważ że zgodnie z tym co napisałem wcześniej - transformator przenoszący 30W od 16Hz wzwyż musiałby przy jednakowych założeniach odnośnie sprawności ważyć tyle samo co transformator przenoszący od 40Hz ale o mocy aż 187,5W

Kompromisowy transformator od 20Hz ważyłby nieco mniej, bo tyle ile transformator na 40Hz o mocy 120W. Ale które współczesne zespoły głośnikowe przenoszą tak niskie częstotliwości, poza subwooferami do kina domowego? 50Hz to już bardzo dobrze.
Nie będę miał jak zweryfikować asymetrii uzwojeń- dopiero jak trafa przyjadą i wtedy będę mógł składać ewentualną reklamację.
Miałem na myśli zakup gotowych transformatorów w sklepie. Kupując przez internet nie będziesz miał możliwości osobistego pomiaru, ale możesz indagować o to oferenta, podobnie jak zaznaczyć wyraźnie przy indywidualnym zamawianiu wykonania że zależy Ci na tym (w praktyce będzie to oznaczało użycie karkasu ze środkową ścianką działową, chociaż w przypadku TGp5 potrafili nawinąć je symetrycznie mimo braku tej ścianki). Przejrzyj sobie jeszcze artykuł:
https://mlodytechnik.pl/files/bmw/78-nw ... nikowe.pdf
to nawet jak nie zdecydujesz się
pętać osobiście, to przynajmniej się dowiesz jak powinny być wykonywane porządne transformatory głośnikowe. Obawiam się że wiele spośród tych co
straszą obecnie na
audiofilskim rynku nawet po części nie umywa się do nich. Na pewno nawet minimum przyzwoitości nie reprezentują TGL20/002, mimo kusząco szerokiego pasma na naklejkach