Problem z oscyloskopem
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 25...49 postów
Problem z oscyloskopem
Od kilku dni toczę nierówną walke z polskim oscyloskopem DT-516A . Problem polega na tym że nie łapie on synchronizacji dla w.cz a dodatkowo na sygnale testowym można zauważyć jakby niewieklą modulacje (ma ona kształt sinusoidalny) wymnieniłem kondensatory na płytce odchylania i nic ...
Poradźcie , pomóżcie !!! może ktoś z was maiał podobny problem ...
Poradźcie , pomóżcie !!! może ktoś z was maiał podobny problem ...
-
- 625...1249 postów
Mam ten sam oscyloskop, mój nie ma sychronizacji w kanale A także na mcz. Sprawdziłem kilka elektrolitów blokujących zasilania, jednak pojemności były na ogół większe nieco niż znamionowe. Przyczyną problemów zdają się być przełączniki obrotowe i wszelkie złącza wewnątrz oscyloskopu. Świadczy o tym min. fakt, że różne zakłócenia w pracy pojawiają się nieregularnie, czasem pomaga kilkukrotne pokręcenie przełącznikiem wzmocnienia lub podstawy czasu.
-
- 25...49 postów
Witaj !!
w moim problem jest podobny w obydwu kanałach , a co do przełączników to czasami pokazuje błędną wartość amplitudy (trzeba trochę poprzłączać) , jak dobrze pójdzie to zamieszcze dzisiaj zdjęcia z ekranu jak to konkretnie wygląda bo bardzo mi zależy na wskrzeszeniy tego cuda !!! Nigdy wcześniej nie naprawiałem oscyloskopu więc licze na czyjąś pomoc ..
pozdrawiam..
w moim problem jest podobny w obydwu kanałach , a co do przełączników to czasami pokazuje błędną wartość amplitudy (trzeba trochę poprzłączać) , jak dobrze pójdzie to zamieszcze dzisiaj zdjęcia z ekranu jak to konkretnie wygląda bo bardzo mi zależy na wskrzeszeniy tego cuda !!! Nigdy wcześniej nie naprawiałem oscyloskopu więc licze na czyjąś pomoc ..
pozdrawiam..
-
- 125...249 postów
Ja bym stawiał na zimne luty albo poprzerywane ścieżki, to jest przyczyna 90% uszkodzeń w tych oscyloskopach.
O jakiej częstotliwości jest ta modulacja? Może być kilka przyczyn:
-zakłócenia z przetwornicy WN (ok.20-30kHz)
-dotykasz palcem końcówkę sondy:), albo coś z zasilaczem (50Hz).
O jakiej częstotliwości jest ta modulacja? Może być kilka przyczyn:
-zakłócenia z przetwornicy WN (ok.20-30kHz)
-dotykasz palcem końcówkę sondy:), albo coś z zasilaczem (50Hz).
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
- 25...49 postów
modulacja jest raczej w.cz , jak chce pomierzyć sygnał o dużej f to nie da rady bo modulacja przeszkadza , a która to płytka od przetwornicy ??
Oscyloskop jest 100% sprawny ma tylko pogorszone parametry , juz od dawna podejżewam elektrolity tylko nie stać mnie na wymiane wszystkich więc musze ograniczyć grono podejżanych ..
Oscyloskop jest 100% sprawny ma tylko pogorszone parametry , juz od dawna podejżewam elektrolity tylko nie stać mnie na wymiane wszystkich więc musze ograniczyć grono podejżanych ..
-
- 125...249 postów
-
- 25...49 postów
-
- 125...249 postów
-
- 25...49 postów
-
- 625...1249 postów
-
- 25...49 postów
Prace trwają , narazie zbieram elementy póżniej już tylko wymiana i czyszczenie styków , a swoją drogą to współczucie dla konstruktorów i wykonawców tego sprzętu , zrobić taki bałagan to trzeba umieć ...
Niewiem czy jest to spowodowane poźnym Gomółką i wczesnym Gierkiem , czy poprostu tak się wtedy robiło

Niewiem czy jest to spowodowane poźnym Gomółką i wczesnym Gierkiem , czy poprostu tak się wtedy robiło