Problem z oscyloskopem

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

USER
25...49 postów
25...49 postów

Problem z oscyloskopem

Post autor: USER »

Od kilku dni toczę nierówną walke z polskim oscyloskopem DT-516A . Problem polega na tym że nie łapie on synchronizacji dla w.cz a dodatkowo na sygnale testowym można zauważyć jakby niewieklą modulacje (ma ona kształt sinusoidalny) wymnieniłem kondensatory na płytce odchylania i nic ...

Poradźcie , pomóżcie !!! może ktoś z was maiał podobny problem ...
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Janusz »

Mam ten sam oscyloskop, mój nie ma sychronizacji w kanale A także na mcz. Sprawdziłem kilka elektrolitów blokujących zasilania, jednak pojemności były na ogół większe nieco niż znamionowe. Przyczyną problemów zdają się być przełączniki obrotowe i wszelkie złącza wewnątrz oscyloskopu. Świadczy o tym min. fakt, że różne zakłócenia w pracy pojawiają się nieregularnie, czasem pomaga kilkukrotne pokręcenie przełącznikiem wzmocnienia lub podstawy czasu.
USER
25...49 postów
25...49 postów

Witaj !!

w moim problem jest podobny w obydwu kanałach , a co do przełączników to czasami pokazuje błędną wartość amplitudy (trzeba trochę poprzłączać) , jak dobrze pójdzie to zamieszcze dzisiaj zdjęcia z ekranu jak to konkretnie wygląda bo bardzo mi zależy na wskrzeszeniy tego cuda !!! Nigdy wcześniej nie naprawiałem oscyloskopu więc licze na czyjąś pomoc ..

pozdrawiam..
Awatar użytkownika
adam.o
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: adam.o »

Ja bym stawiał na zimne luty albo poprzerywane ścieżki, to jest przyczyna 90% uszkodzeń w tych oscyloskopach.
O jakiej częstotliwości jest ta modulacja? Może być kilka przyczyn:
-zakłócenia z przetwornicy WN (ok.20-30kHz)
-dotykasz palcem końcówkę sondy:), albo coś z zasilaczem (50Hz).
Pozdrawiam
Adam
USER
25...49 postów
25...49 postów

modulacja jest raczej w.cz , jak chce pomierzyć sygnał o dużej f to nie da rady bo modulacja przeszkadza , a która to płytka od przetwornicy ??
Oscyloskop jest 100% sprawny ma tylko pogorszone parametry , juz od dawna podejżewam elektrolity tylko nie stać mnie na wymiane wszystkich więc musze ograniczyć grono podejżanych ..
Awatar użytkownika
adam.o
125...249 postów
125...249 postów

Generalnie to przydałby się drugi oscyloskop, bo przyczyna może leżeć praktycznie wszędzie.
Pozdrawiam
Adam
USER
25...49 postów
25...49 postów

no kurde to nie dobrze bo drugiego nie mam !!! ale zbieram elektrolity z wylutu :lol: :lol: :lol: jak dam rade to zrobic to dam znać ....
stawiam jeszcze na styki w przełacznikach ...
zimne luty odpadają płytki wyglądają OK ...

pozdrawam...
Awatar użytkownika
adam.o
125...249 postów
125...249 postów

Płytki zawsze wyglądają ok, na wygląd nie ma się co powoływać. Ale wymiana elektrolitów to niegłupi pomysł. Zacznij od tych na wejściu stabilizatorów (chyba 1000 albo 2200u).
Pozdrawiam
Adam
USER
25...49 postów
25...49 postów

A nie wiesz może gdzie można zdobyć schemat tego ustrojstwa ..
Ogłasza sie taki ludek w sieci ale woła za dużo za serwisówke , a mnie bidego studenta nie stac na wydatek ok 60 zł za kartke papieru :lol:

Dzięki za zainteresowanie tematem bo na konkurencyjnych forach cisza ...
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Janusz »

Też odczuwam głód informacji. Sporo w tym oscyloskopie punktów regulacji dostępnych z zewnątrz, a kompletnie bez opisu. Bez DTR-ki będzie trudno sensownie zająć się tym sprzętem.
USER
25...49 postów
25...49 postów

Prace trwają , narazie zbieram elementy póżniej już tylko wymiana i czyszczenie styków , a swoją drogą to współczucie dla konstruktorów i wykonawców tego sprzętu , zrobić taki bałagan to trzeba umieć ...
Niewiem czy jest to spowodowane poźnym Gomółką i wczesnym Gierkiem , czy poprostu tak się wtedy robiło :wink: :wink: :wink:
ODPOWIEDZ