Problem z oscyloskopem
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Problem z oscyloskopem
Od kilku dni toczę nierówną walke z polskim oscyloskopem DT-516A . Problem polega na tym że nie łapie on synchronizacji dla w.cz a dodatkowo na sygnale testowym można zauważyć jakby niewieklą modulacje (ma ona kształt sinusoidalny) wymnieniłem kondensatory na płytce odchylania i nic ...
Poradźcie , pomóżcie !!! może ktoś z was maiał podobny problem ...
Poradźcie , pomóżcie !!! może ktoś z was maiał podobny problem ...
Mam ten sam oscyloskop, mój nie ma sychronizacji w kanale A także na mcz. Sprawdziłem kilka elektrolitów blokujących zasilania, jednak pojemności były na ogół większe nieco niż znamionowe. Przyczyną problemów zdają się być przełączniki obrotowe i wszelkie złącza wewnątrz oscyloskopu. Świadczy o tym min. fakt, że różne zakłócenia w pracy pojawiają się nieregularnie, czasem pomaga kilkukrotne pokręcenie przełącznikiem wzmocnienia lub podstawy czasu.
Witaj !!
w moim problem jest podobny w obydwu kanałach , a co do przełączników to czasami pokazuje błędną wartość amplitudy (trzeba trochę poprzłączać) , jak dobrze pójdzie to zamieszcze dzisiaj zdjęcia z ekranu jak to konkretnie wygląda bo bardzo mi zależy na wskrzeszeniy tego cuda !!! Nigdy wcześniej nie naprawiałem oscyloskopu więc licze na czyjąś pomoc ..
pozdrawiam..
w moim problem jest podobny w obydwu kanałach , a co do przełączników to czasami pokazuje błędną wartość amplitudy (trzeba trochę poprzłączać) , jak dobrze pójdzie to zamieszcze dzisiaj zdjęcia z ekranu jak to konkretnie wygląda bo bardzo mi zależy na wskrzeszeniy tego cuda !!! Nigdy wcześniej nie naprawiałem oscyloskopu więc licze na czyjąś pomoc ..
pozdrawiam..
Ja bym stawiał na zimne luty albo poprzerywane ścieżki, to jest przyczyna 90% uszkodzeń w tych oscyloskopach.
O jakiej częstotliwości jest ta modulacja? Może być kilka przyczyn:
-zakłócenia z przetwornicy WN (ok.20-30kHz)
-dotykasz palcem końcówkę sondy:), albo coś z zasilaczem (50Hz).
O jakiej częstotliwości jest ta modulacja? Może być kilka przyczyn:
-zakłócenia z przetwornicy WN (ok.20-30kHz)
-dotykasz palcem końcówkę sondy:), albo coś z zasilaczem (50Hz).
Pozdrawiam
Adam
Adam
modulacja jest raczej w.cz , jak chce pomierzyć sygnał o dużej f to nie da rady bo modulacja przeszkadza , a która to płytka od przetwornicy ??
Oscyloskop jest 100% sprawny ma tylko pogorszone parametry , juz od dawna podejżewam elektrolity tylko nie stać mnie na wymiane wszystkich więc musze ograniczyć grono podejżanych ..
Oscyloskop jest 100% sprawny ma tylko pogorszone parametry , juz od dawna podejżewam elektrolity tylko nie stać mnie na wymiane wszystkich więc musze ograniczyć grono podejżanych ..
Prace trwają , narazie zbieram elementy póżniej już tylko wymiana i czyszczenie styków , a swoją drogą to współczucie dla konstruktorów i wykonawców tego sprzętu , zrobić taki bałagan to trzeba umieć ...
Niewiem czy jest to spowodowane poźnym Gomółką i wczesnym Gierkiem , czy poprostu tak się wtedy robiło

Niewiem czy jest to spowodowane poźnym Gomółką i wczesnym Gierkiem , czy poprostu tak się wtedy robiło