Zegar NIXIE i wadliwe tranzystory.

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

mll
125...249 postów
125...249 postów

Re: Zegar NIXIE i wadliwe tranzystory.

Post autor: mll »

"to jest Atmega328P, znana z Arduino UNO a nie szmelc na TTL-ach, który żre masę energii"
Rzadko się tutaj wypowiadam / wypisuję ale mnie ruszyło.... . TTL to szmelc i żre nie masę energii... Za to lampy NIXIE energii nie żrą??? Moim skromnym zdaniem żenienie technologi procesowej z wyświetlaczami lampowymi to sztuka dla sztuki podobnie jak użycie w przedwzacniaczu pólprzewodnikowym lampy ECC... w celu uzyskania "lampowego brzmienia".
mll
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: mll »

Miało być:
technologii procesoroowej
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: kubafant »

mll pisze: ndz, 3 października 2021, 04:35 Moim skromnym zdaniem żenienie technologi procesowej z wyświetlaczami lampowymi to sztuka dla sztuki podobnie jak użycie w przedwzacniaczu pólprzewodnikowym lampy ECC... w celu uzyskania "lampowego brzmienia".
Zgadzam się w pełni, z tym jednym wyjątkiem, że to nie sztuka dla sztuki a zwyczajne paputractwo.
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Zwykła moda na technologiczne starocie,a przy braku oryginałów-podróby.Kryształy i porcelana w regale już są passe :lol: . :D
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

mll pisze: ndz, 3 października 2021, 04:35 "to jest Atmega328P, znana z Arduino UNO a nie szmelc na TTL-ach, który żre masę energii"
Rzadko się tutaj wypowiadam / wypisuję ale mnie ruszyło.... . TTL to szmelc i żre nie masę energii... Za to lampy NIXIE energii nie żrą??? Moim skromnym zdaniem żenienie technologi procesowej z wyświetlaczami lampowymi to sztuka dla sztuki podobnie jak użycie w przedwzacniaczu pólprzewodnikowym lampy ECC... w celu uzyskania "lampowego brzmienia".
Witam!
Dziś zmierzyłem, zegar pobiera 2,5W z sieci, tak naprawdę, odliczając straty zasilacza(od routera, impulsowy), pobiera CAŁE DWA WATY!!!!
NIXIE są zasilane z przetwornicy Step-Up na NE555, elementem wykonawczym tej przetwornicy jest IRF740.
Zbudowałem zegar Predatora z EdW 10/2002, binarny(pokazuje czas w negatywie, kodem DCBA), jest tam pięć układów CMOS: 4060(generator), 4013(dzieli 2Hz na pół) i aż trzy układy 4518(liczniki sterujące diodami LED). To jest dopiero dziadostwo energochłonne...a TTL....+5V, stabilizacja na stabilizatorze szeregowym, zasilanie lamp z trafa....idź Pan do diabła :evil: :evil: :evil:
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Locutus »

Szrot majster pisze: ndz, 3 października 2021, 03:35 Witam!
Zegar ma pomiar temperatury i wskazanie daty, wskazania zmieniają się co około 3 minuty, można zmienić to w ustawieniach, to jest Atmega328P, znana z Arduino UNO a nie szmelc na TTL-ach, który żre masę energii, poza tym tu sterowanie jasnością i prądem NIXIE odbywa się programowo, to nie lata 70-te.
Tranzystory MPSA 42/92, kupiłem markowe, ładnie wykonane, po co mam starych gratów szukać
TIA, u Ciebie to wszysko szmelc ;)
Zegar na atmedze ma wielki sens, pod warukniem, że go zrobisz od zera i mówię tu przede wszystkim o oprogramowaniu (nie mylić z wgraniem gotowego 'wsadu').
Ja tam lubię zegary na TTL'kach, na Atmelu też kilka popełniłem... :lol:
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Locutus pisze: ndz, 3 października 2021, 20:10
Szrot majster pisze: ndz, 3 października 2021, 03:35 Witam!
Zegar ma pomiar temperatury i wskazanie daty, wskazania zmieniają się co około 3 minuty, można zmienić to w ustawieniach, to jest Atmega328P, znana z Arduino UNO a nie szmelc na TTL-ach, który żre masę energii, poza tym tu sterowanie jasnością i prądem NIXIE odbywa się programowo, to nie lata 70-te.
Tranzystory MPSA 42/92, kupiłem markowe, ładnie wykonane, po co mam starych gratów szukać
TIA, u Ciebie to wszysko szmelc ;)
Zegar na atmedze ma wielki sens, pod warukniem, że go zrobisz od zera i mówię tu przede wszystkim o oprogramowaniu (nie mylić z wgraniem gotowego 'wsadu').
Ja tam lubię zegary na TTL'kach, na Atmelu też kilka popełniłem... :lol:
Ja zrobiłem to
Zegar.zip
sam trawiłem płytki, byle jak to wygląda ale DZIAŁA :!: i to jest najważniejsze, w obudowie nie widać byle jak powierconych płytek(wtedy nie miałem stojaka wiertarskiego do Dremela).
Zegar CRT....to byłoby coś
https://www.google.com/search?q=crt+clo ... =912&dpr=1
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Locutus »

Szrot majster pisze: ndz, 3 października 2021, 20:50 Zegar CRT....to byłoby coś
https://www.google.com/search?q=crt+clo ... =912&dpr=1
A czy w w/w 'prądożerność' już jest 'cacy' czy nadal 'be' jak w 'TTL clock' ?
Bo lampa CRT (szczególnie większa) "parę" watów wciągnie...

PS. W zegarku na 6x(74LS90 i 74141) na całą elektronikę (bez wyświetlaczy) potrzeba jakies 0.6W... czy to dużo ?
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

Marek7HBV pisze: ndz, 3 października 2021, 08:54 Zwykła moda na technologiczne starocie
Chyba literówkę popełniłeś. Technologia mikroprocesorowa + lampy NIXIE - to technologiczne starcie :lol: :wink:
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Tomek Janiszewski pisze: pn, 4 października 2021, 10:43
Marek7HBV pisze: ndz, 3 października 2021, 08:54 Zwykła moda na technologiczne starocie
Chyba literówkę popełniłeś. Technologia mikroprocesorowa + lampy NIXIE - to technologiczne starcie :lol: :wink:
Liczy się wygląd zewnętrzny,a nie co jest w środku :roll: . :D
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam
mll pisze: ndz, 3 października 2021, 04:35 "to jest Atmega328P, znana z Arduino UNO a nie szmelc na TTL-ach, który żre masę energii"
Rzadko się tutaj wypowiadam / wypisuję ale mnie ruszyło.... . TTL to szmelc i żre nie masę energii... Za to lampy NIXIE energii nie żrą??? Moim skromnym zdaniem żenienie technologi procesowej z wyświetlaczami lampowymi to sztuka dla sztuki podobnie jak użycie w przedwzmacniaczu półprzewodnikowym lampy ECC... w celu uzyskania "lampowego brzmienia".
Można zastosować układy CMOS kombatybilne z TTL serii 74HC. Wadą jest duża liczba użytych podzespołów i związany z tym duży wymiar płytki drukowanej.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
W marcu i kwietniu kupiłem sporo NOS-ów Dolam LC-516, to klony rosyjskich IN-1.
Lampy tanie, za 25zł nic innego nie ma na rynku ale i szmelc, świecą brzydko a jedna już zdycha, choć nie pracowała na zawyżonym prądzie.
Układ był ten
ESP_NIXIE.rar
Zrobiłem to na ESP8266, rejestrach przesuwnych 74HC595 i oczywiście każda lampa ma swój driver(w tej roli białoruskie K155ID1, które są cały czas produkowane i są zamiennikami 74141).
Zegar sam się synchronizuje przez Wi-Fi, via NTP, zasilanie z gotowej przetwornicy, wcale nie taniej.
Wszystko na płytkach uniwersalnych i drutowane, w środku bajzel ale....ja nie umiem projektować PCB.
bebechy_NIXIE.jpg
Lampy_NIXIE.jpg
OLED_NIXIE.jpg
Straszne dziadostwo, skrzynki nie mogłem lepiej obrobić....ojciec się dorwał i tak mu było spieszno do głupiego filmu w TVP, że powiercił krzywo, pokaleczył krawędzie i zrobiłem ile mogłem, żeby uratować pudełko.
Docelowo pójdzie blacha miedziana czy mosiężna na front i jako że otwory są w równych odstępach (na szczęście), to wypoziomuje lampy, kupię mosiężne śrubki i będzie to jakoś wyglądać.
Kiedyś też wpadł na pomysł, żeby wzmacniacz obudować w byle co ze złomu, z pomocą człowieka, który dzień zaczyna od dwóch piw :evil: ....teraz to trzeba rozebrać, bo to jest potworek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.