Zegar NIXIE i wadliwe tranzystory.

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Zegar NIXIE i wadliwe tranzystory.

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Kupiłem sobie kit zegara NIXIE z Allegro na 6 lampach IN-12.
Złożyłem, po usunięciu zimnego luta ruszył od kopa, niestety mam tam tranzystory sterujące anodami IN-12, MPSA 42 i MPSA 92 i te się psują.
Objaw jest taki, że świeci cała lampa, po wymianie jednej pary(więcej ich nie mam), cyfra działa normalnie, za to po 2 godzinach padł kolejny MPS92 od innej cyfry( za pierwszym razem dziesiątki minut, teraz jednostki sekund, naprawiony obwód nie padł.
Tranzystory są prawdopodobnie bublami, malowankami. Oznaczone A92 i A42, typowe chińskie oznaczenie i czytałem w internecie, że jest masa podróbek i na Aliexpress pełno jest identycznych tranzystorów jak moje, za grosze oczywiście.
Ewidentnie w kicie trafiły się buble, zamówiłem MPSA 42 i MPSA92 DIOTEC, oczywiście niezbyt tanie( ale też nie za drogie), we wtorek pewnie będzie przesyłka w Paczkomacie, to wymienię wszystko
Kit bardzo ładny i wyszedł mnie taniej niż gdybym miał wszystko osobno kupić, w komplecie piękna obudowa i profesjonalnie wykonane płytki.
W kodzie Atmegi jest "przewijanie cyfr" i slotmachine, przedłuża to żywotność NIXIE ale widzę, że chińskie podróbki tranzystorów nie znoszą ciągłego przełączania, napięcie zasilania w okolicy 170-180V, jakby były oryginalne, 300V by wytrzymały ale "majfrendy".....głupich z nas robią i coraz więcej tych wadliwych półprzewodników, kiedyś wadliwe 2N3055, układy STK, nawet stabilizatory 78xx/79xx też były szmelcem :evil: :evil: :evil:
Układ 74141 mam rosyjski NOS.
6x IN-12 SCH1.pdf
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Krzysztof_M
500...624 posty
500...624 posty

Re: Zegar NIXIE i wadliwe tranzystory.

Post autor: Krzysztof_M »

Ciekawe, ponieważ tak ok 6 lat temu kupiłem trzy kity ale na 4 lampy IN-12 - wszystkie 3 kity od dawna działają bez najmniejszych problemów 24h/dobę, a konstrukcja bliźniacza do 6 lampowej.
Najwyraźniej musiało się coś ostatnio zmienić albo trafiłeś na pomyłkowo zapakowany egzemplarz (w sensie, że zapakowali akurat zupełnie inne tranzystory niż powinni).
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Całkiem możliwe, załączam fotkę tego szajsu, pisze na nim A92, nie wiadomo czy MPSA92 czy jakiś 2SAxx, chyba sprzedający kupił tranzystory na Aliexpress
bubel.jpg
Ogólnie tranzystory są w byle jak odlanych obudowach, u góry widać resztki tworzywa ze sztancy do odlewania, klasyczna podróbka.
A Kolega jakie ma tranzystory?
Awatar użytkownika
Krzysztof_M
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Krzysztof_M »

U mnie udało się przeczytać KSP42. Ale z wyglądu tak jak Twoje - brzydko wykonane.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Olkus »

Ja mam oryginalne tranzystory MPSA42 prod. Dallas Semiconductor, sygnowane KSP42. Mogę odstąpić te siedem sztuk.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

A jak by się tam zachowywał np.BF258?
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Na BF258 nie ma tam miejsca, za ciasno upakowane.
A zegarek już chodzi, kupiłem nowe MPSA42/92 firmy DIOTEC i wszystko działa.
Lampy świecą jasno przy około 170V, przedtem przy tym napięciu świeciły jak zużyte, znaki cyfr były jakby prążkowane, były powidoki i miganie innych katod.
Co ciekawe, na testerze tranzystory było OK, przebijały pod napięciem.
Na schemacie jest błąd, E-K MPSA92 są zamienione, na płytce jest to podłączone poprawnie- rozmawiałem z konstruktorem, który przyznał, że owe buble kupił na.....Aliexpress i już miał reklamacje.
I radzę wszystkim, którzy planują zbudować zegar na NIXIE- TRANZYSTORY TYLKO I WYŁĄCZNIE Z PEWNEGO ŹRÓDŁA!!!!
Żadne kompromisy tutaj nie istnieją, za wysokie napięcie a normalne, markowe tranzystory kosztują grosze.
nixie.jpg
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam
Szrot majster pisze: wt, 28 września 2021, 23:38 Co ciekawe, na testerze tranzystory było OK, przebijały pod napięciem.
Na schemacie jest błąd, E-K MPSA92 są zamienione, na płytce jest to podłączone poprawnie- rozmawiałem z konstruktorem, który przyznał, że owe buble kupił na.....Aliexpress i już miał reklamacje.
Może dlatego że to były przemalowane tranzystory małosygnałowe z serii BC. Można je rozpoznać po pomiarze pomiarze wzmocnienia prądowego. Elementy wysokonapięciowe mają go dużo mniejszy.
Ratujmy stare tranzystory!
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

AZ12 pisze: pt, 1 października 2021, 10:31 Witam

Może dlatego że to były przemalowane tranzystory małosygnałowe z serii BC. Można je rozpoznać po pomiarze pomiarze wzmocnienia prądowego. Elementy wysokonapięciowe mają go dużo mniejszy.
Moje KSP42 mają wzmocnienie w okolicy 100.

Pozdrawiam,
A.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Olkus pisze: pt, 1 października 2021, 11:19
AZ12 pisze: pt, 1 października 2021, 10:31 Witam

Moje KSP42 mają wzmocnienie w okolicy 100.

Pozdrawiam,
A.
Witam, moje "malowanki" miały chyba wzmocnienie około 170
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Czyli kolega AZ12 miał rację pisząc że to najprawdopodobniej tranzystory niskonapięciowe z serii "BC".

Pozdrawiam,
A.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

Szrot majster pisze: sob, 25 września 2021, 19:07widzę, że chińskie podróbki tranzystorów nie znoszą ciągłego przełączania
Hmmm, a czy lampy NIXIE na pewno je lubią?
To są lampy wyładowcze gazowane z zimnymi katodami, toteż powyżej pewnej granicznej wartości prądu (gdy cała katoda pokryta jest wyładowaniem, a to jest konieczne aby cyfra nie była obcięta) szybko rośnie napięcie na lampie. Zwiększa się w wyniku powyższego energia jonów bombardujących katodę co przyspiesza jej rozpylanie a w konsekwencji zużycie lampy. Lepiej jest zatem aby katoda pracowała przy stałym, optymalnym prądzie, a nie krótkimi impulsami prądu siłą rzeczy większego niż optymalny. To co dobre było z wyświetlaczami LED (szczególnie z tymi czerwonymi, starej generacji, np. CQYP95 których wydajność malała przy zmniejszaniu prądu) niekoniecznie dobre jest z lampami. Doprawdy, warto dokupić kości 74141 tak aby każda lampa miała swoją, i jeden rezystor w anodzie. Problem wysokonapięciowych tranzystorów przestanie wówczas istnieć, a układ uprości się ponadto o dekoder wybierania lamp i jego sterowanie, kosztem komplikacji o baterię 74141 oraz rejestrów 7475 osobno dla każdej lampy.
A tak zupełnie przy okazji, a'propos wysokonapięciowych tranzystorów: zamiast wynalazków w rodzaju MPSA czy innych takich można stosować tranzystory o cywilizowanym oznaczeniu BF422 (npn) oraz BF423 (pnp) w obudowach TO-92. Były one przeznaczone do energooszczędnych, przeciwsobnych wzmacniaczy wizji, zwykle w kanałach RGB, zastąpiwszy w tych zastosowaniach klasyki BF258 i BF458.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Tomek Janiszewski pisze: sob, 2 października 2021, 07:59 klasyki... BF458.
Na Wolumenie BF458/459 kilka PLN za 10sztuk.....BY238 w podobnej cenie, koledzy serwisanci pamietają, jak jedna BY kosztowała 60-80zł pod koniec lat siedemdziesiątych. Będąc na Wolumenie warto pogrzebać w skrzynce ze starociami pakowanymi w woreczki po kilkanaście sztuk jednego typu (praktycznie tylko krzem), cena opakowania kilka PLN, stoisko pod chmurką (praktycznie wszystkie dostępne w kraju retro i nie tylko półprzewodniki) w środkowej alejce od lewej. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

cirrostrato pisze: sob, 2 października 2021, 10:55 Będąc na Wolumenie warto pogrzebać w skrzynce ze starociami pakowanymi w woreczki po kilkanaście sztuk jednego typu (praktycznie tylko krzem), cena opakowania kilka PLN, stoisko pod chmurką (praktycznie wszystkie dostępne w kraju retro i nie tylko półprzewodniki) w środkowej alejce od lewej. Pozdrawiam.
Oczywiście masz na myśli Pana z zapałkami i papierosami (bo w pudełkach po tych artykułach trzyma półprzewodniki). Na wszelki wypadek i w plastik się u niego zaopatrzyłem; parę sztuk BC238 przydało się w pracy. Szkoda tylko że dawno nie miał niczego ciekawego; parę lat temu trafiłem na komplementarne AC141/142 (TO-1), natomiast znajdujące się dziś w ofercie AC187K okazują się być... pnp, a więc najpewniej AC188K. Ciekawe skąd wziął takie malowanki?
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Tomek Janiszewski pisze: sob, 2 października 2021, 07:59
Szrot majster pisze: sob, 25 września 2021, 19:07widzę, że chińskie podróbki tranzystorów nie znoszą ciągłego przełączania
Hmmm, a czy lampy NIXIE na pewno je lubią?
To są lampy wyładowcze gazowane z zimnymi katodami, toteż powyżej pewnej granicznej wartości prądu (gdy cała katoda pokryta jest wyładowaniem, a to jest konieczne aby cyfra nie była obcięta) szybko rośnie napięcie na lampie. Zwiększa się w wyniku powyższego energia jonów bombardujących katodę co przyspiesza jej rozpylanie a w konsekwencji zużycie lampy. Lepiej jest zatem aby katoda pracowała przy stałym, optymalnym prądzie, a nie krótkimi impulsami prądu siłą rzeczy większego niż optymalny. To co dobre było z wyświetlaczami LED (szczególnie z tymi czerwonymi, starej generacji, np. CQYP95 których wydajność malała przy zmniejszaniu prądu) niekoniecznie dobre jest z lampami. Doprawdy, warto dokupić kości 74141 tak aby każda lampa miała swoją, i jeden rezystor w anodzie. Problem wysokonapięciowych tranzystorów przestanie wówczas istnieć, a układ uprości się ponadto o dekoder wybierania lamp i jego sterowanie, kosztem komplikacji o baterię 74141 oraz rejestrów 7475 osobno dla każdej lampy.
A tak zupełnie przy okazji, a'propos wysokonapięciowych tranzystorów: zamiast wynalazków w rodzaju MPSA czy innych takich można stosować tranzystory o cywilizowanym oznaczeniu BF422 (npn) oraz BF423 (pnp) w obudowach TO-92. Były one przeznaczone do energooszczędnych, przeciwsobnych wzmacniaczy wizji, zwykle w kanałach RGB, zastąpiwszy w tych zastosowaniach klasyki BF258 i BF458.
Witam!
Zegar ma pomiar temperatury i wskazanie daty, wskazania zmieniają się co około 3 minuty, można zmienić to w ustawieniach, to jest Atmega328P, znana z Arduino UNO a nie szmelc na TTL-ach, który żre masę energii, poza tym tu sterowanie jasnością i prądem NIXIE odbywa się programowo, to nie lata 70-te.
Tranzystory MPSA 42/92, kupiłem markowe, ładnie wykonane, po co mam starych gratów szukać