Einherjer pisze: ↑czw, 2 września 2021, 21:22
Po co Ci zabezpieczenie głośników do wzmacniacza z transformatorem na wyjściu?
No właściwie zrobiłem dziś z rozpędu, miałem płytkę i tylko polutowałem. Fakt że tu jest trafo głośnikowe i napięcia stałego nie przepuści, zapomniałem sobie
Pozdrawiam,
A.
To teraz musisz tranzystorowy wzmacniacz zrobić do kompletu Albo OTLa
Tranzystorak też będzie Nawet tranzystory mam. Jakiś OTL do komputerka też się przyda Ale po kolei najpierw wzmacniacz.
Nie wiem w jakim programie robisz płytkę, ale widać jest rozbieżność między modelem na schemacie a modelem na pcb.
6 noga PCC88 to anoda. Na PCB masz elektrody KSA przesunięte o jeden pin, 9 noga to ekran który powinien być przyłączony do masy.
Wydrukuj swój projekt na papierze, postaw lampę w podstawce i zobacz czy takie ustawienie lamp Ci odpowiada. (np czy widać ładnie żarzenie)
Michal_Pol pisze: ↑pt, 3 września 2021, 15:53
Nie wiem w jakim programie robisz płytkę, ale widać jest rozbieżność między modelem na schemacie a modelem na pcb.
6 noga PCC88 to anoda. Na PCB masz elektrody KSA przesunięte o jeden pin, 9 noga to ekran który powinien być przyłączony do masy.
Wydrukuj swój projekt na papierze, postaw lampę w podstawce i zobacz czy takie ustawienie lamp Ci odpowiada. (np czy widać ładnie żarzenie)
Program Eagle.
Poprawię potem to podłączenie nóżek.
Ustawienie lampy nie ma dużego znaczenia - dla bezpieczeństwa płytka będzie wewnątrz obudowy razem z lampami. Wg. Mnie tak jest bezpieczniej bo lampy się nagrzewają a PL504 mają anodę na górze bańki i łatwo o porażenie. Poza tym wzmacniacz z lampami na wierzchu jest nie praktyczny- lampy mogą się przez przypadek stłuc a na wzmacniaczu z lampami na wierzchu nie postawię już niczego. To tylko moja opinia i oczywiście nie każdy zapewne się z nią zgodzi
Michal_Pol pisze: ↑pt, 3 września 2021, 15:53
Program Eagle.
Poprawię potem to podłączenie nóżek.
Ustawienie lampy nie ma dużego znaczenia - dla bezpieczeństwa płytka będzie wewnątrz obudowy razem z lampami. Wg. Mnie tak jest bezpieczniej bo lampy się nagrzewają a PL504 mają anodę na górze bańki i łatwo o porażenie. Poza tym wzmacniacz z lampami na wierzchu jest nie praktyczny- lampy mogą się przez przypadek stłuc a na wzmacniaczu z lampami na wierzchu nie postawię już niczego. To tylko moja opinia i oczywiście nie każdy zapewne się z nią zgodzi
Pozdrawiam,
A.
Na takim z lampami w środku też już nic nie postawisz chyba, że będzie wentylator zapewniający wymuszony obieg powietrza inną drogą niż przez górę.