Kolejny wzmacniacz

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Trio pisze:
Boguś pisze:a co pokazuje ten piękny ustrój na środku?
Ustrój (+bocznik) po środku klamota był wpinany między anody el34 spec wajchą. Pokazywał "równowagę" kiedy ich minusy regulowane były ręcznie Obecnie służy jako zatykacz dziury.Ten wzmacniacz to mój poligon do nowej zabawy. W "poważnym" wzmacniaczu wszystko będzie (chyba...?) przemyślane
Mam nadzieję, że w Twojej nowej konstrukcji zastosujesz taki miernik - nie tylko jako "zapchajdziurę".
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

Śliski temat

Post autor: Retroman »

Piotr pisze:brzmieniowo lepsze?
oj, zaczynamy wchodzić na cokolwiek śliski grunt :wink:

a jakie lampy porównujemy? pentoda spięta w triodę do 'rasowej' triody, np 2A3, czy do triody rodem z zasilacza, jak 6C33C?

polecam EL34 w trybie triodowym, bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła.
dodam jeszcze, że bardzo ciekawe wyniki w singlu daje zwykła pentodowa pentoda w układzie pentody :)
Witam
Na 100% to nie wiem, nie mam już takiego słuchu a kiedy robiłem tego typu konstrukcje to wszystko szło jak ciepłe bułeczki. Myślę, że na używanych EL34 mozna robić eksperymenty. Porównanie mocy i h % moze dać wtedy efekty gdyby istniała możliwość podmiany petody w ukł. triodowym na podobną triodę, ale ja takiej nie mam. Też sądzę, że może nie być istotnej róznicy, tylko czego fani brzmienia poszukują wciąż triod i krzywią się jak im się proponuje pentody.
Mnie w uszy wlazł pewien filtr wiekowy, może i dobrze.
Pozdrowienia
Roman Makaj
AK1954
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: AK1954 »

Temat gustów i brzmień jest faktycznie śliskawy,ale mam kolegów audiofili/no mam,i co ja poradzę???/Oni testowali w swoim życiu wiele konstrukcji na różnych lampach / stać ich na to / i skoro pozostali wierni triodom.....Sam mam też niezgorszy słuch i praktykę muzyka zawodowego i porównanie kilku lamp za sobą.6C33C mnie oczarowała-trudno się mówi.Trafa Telto na początek są bardziej niż dobre,ale polecam pewien wynalazek sprawdzony w praktyce.Dwie sekcje z czterech po stronie wtórnej nawinąłem srebrzanką i odkryłem nową jakość wysokich tonów.Nie mam pojęcia dlaczego i nie umiem tego wytłumaczyć , a w końcu dyplom inż.elektr mam już od 23 lat i co nieco pamiętam o prądach.Znowu niebezpiecznie zbliżyłem się do tematów audiofilizmu-przepraszam.Albo taki patent-podpatrzony u jakiegoś japończyka z lat 60 Kondensatory sprzęgające powinny być super jakości,bo i tak są złem koniecznym.Wykonałem próby wzorujac sie na Jego obrazkach/robaczkow pisanych niestety nie rozumialem/ stosując różne kompinacje PP PE Mikowych Styrofleksów i Bóg wie czego jeszcze poza ceramiką i NA PRAWDĘ USLYSZALEM To w praktyce/wypelnienie przestrzeni muzycznej.Powinienem oczywicie przeliczyc tangens delta i inne parametry naukowe, ale poprzestaje na odczuciach.Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Retroman »

AK1954 pisze:Temat gustów i brzmień jest faktycznie śliskawy,ale mam kolegów audiofili/no mam,i co ja poradzę???/Oni testowali w swoim życiu wiele konstrukcji na różnych lampach / stać ich na to / i skoro pozostali wierni triodom.....Sam mam też niezgorszy słuch i praktykę muzyka zawodowego i porównanie kilku lamp za sobą.6C33C mnie oczarowała-trudno się mówi.
Witam
Też niedawno jestem na forum. Myślę, że masz czym się pochwalić. Będę czasem coś popełniał, więc na pewno potrzebna mi bedzie pomoc. Ja swoje konstrukcje wykonuję od A do Z sam łącznie z obliczeniami. Niuanse brzmieniowe wyczuwam lub mierzę analizatorami (jako krótkofalowiec wiesz co to jest analizator 4032), ale pasją jest sama konstrukcja. W tej chwili na tapecie mam jeden projekt i kilka pomysłów na przyszłość. Potrzebóję natomiast 4 podstawki miniaturowe 7-nóżkowe, mogą być z odzysku. Mam sporo NOS-ów na wymianę, niektóre rzadko spotykane, głównie jednak nowal, ale niestety nie TV.
Myślę, że te zdjęcia bardzo inspirują do dalszego działania.
Pozdrowienia
Roman Makaj
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Roman Makaj pisze:. Mam sporo NOS-ów na wymianę, niektóre rzadko spotykane, głównie jednak nowal, ale niestety nie TV.
A można prosić jakieś przykładowe typy tych rzadko spotykanych?
AK1954
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: AK1954 »

Niestety nie mam.Lamp mam zapas jeszcze z czasów komuny i czasami kupuję coś na giełdzie jak się trafi jakiś ciekawy egzemplarz.Takie podstawki to tylko na Allegro..Andrzej
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

gsmok pisze: Ja polowałem na nie rok czasu i nie udało mi się ich zdobyć. Kiedyś przegrałem aukcję na allegro z tymi lampami :( .
Ja mam nadmiar - z chęcią się wymienię na coś radiowego.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Roman Makaj pisze:Niuanse brzmieniowe wyczuwam lub mierzę analizatorami (jako krótkofalowiec wiesz co to jest analizator 4032)
A ja nie jestem krótkofalowcem i nie wiem co to jest 4032. Zatem: co to jest i co można tym w audio zmierzyć ?
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

fugasi pisze:
Roman Makaj pisze:Niuanse brzmieniowe wyczuwam lub mierzę analizatorami (jako krótkofalowiec wiesz co to jest analizator 4032)
A ja nie jestem krótkofalowcem i nie wiem co to jest 4032. Zatem: co to jest i co można tym w audio zmierzyć ?
Zerknij tutaj: http://www.helmut-singer.de/stock/1130919041.html
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Trio
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Trio »

gsmok pisze:Przy okazji interesującego wątu urodziła się niezwykle ciekawa galeria fotek :)
Wzmacniacz pokazany na początku jest naprawdę super :)
Nawiązuąjąc do "silnych" lamp znalazłem kiedyś w necie
Miło czytać "że super", ale duża przesada. Zestawienie mahoniu ze stalą nierdzewną, od strony estetyki jest b. bezpieczne. I przy tych ilościach tanie. Wymiary i proporcje mojego klamota wynikły z wymiarów rozmaitych ścinków...
Estetyka jest spr. drugo-trzecioplanową, ale... też ważną. Dlatego nie mogę zapomnieć pomysłu z 845. Wygląda fantastycznie ale, co ważniejsze "teren zbadany" Może to niesportowo, ale przy ogromie pracy jaki "zapewnia" robota dobrych out-trafek nie bardzo mam ochotę na chybione eksperymenty.
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Post autor: jdubowski »

Trio pisze: Z 807 mam ten sam, co wszyscy problem: podstawki. Mam 2 szt, bez szans na więcej. Ponadto to lampa typowo w.cz.
807 to lampa pokrewna do 6L6, tyle że z anodą wyprowadzoną na bańce - co do zastosowań to nie tylko w.cz. - G807 pracowała też w pierwszej wersji OTV Wisła jako stopień końcowy linii.
Ostatnio zmieniony ndz, 12 marca 2006, 01:52 przez jdubowski, łącznie zmieniany 1 raz.
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: amator »

Trio pisze: Z 807 mam ten sam, co wszyscy problem: podstawki. Mam 2 szt, bez szans na więcej.
Witam.
Można prosić o zwymiarowanie tych podstawek? Na Fonarze są pokazane, ceramiczne, śliczne, tyle że bez śladu wymiarów. Porwę się z motyka na słońce i zrobię sam. A co... :twisted:

Pozdrawiam

p.s. Chyba, że zna ktoś link do "wymiarowni" :wink: bądź ma gdzieś taki katalog lampowy, w którym jest przedstawiony właśnie ten cokół :roll: .
Ostatnio zmieniony ndz, 12 marca 2006, 01:46 przez amator, łącznie zmieniany 1 raz.
Trio
25...49 postów
25...49 postów

>> Porwę się z motyka na słońce i zrobię sam. <<
A pomysł chyba ze sporym sensem. Moje właśnie wyglądają na DIY (fotki) nie miałem z nimi kłopotów.
Wewnętrzna średnica rurek: 3,15mm
Rurki rozmieszczone na okręgu o promieniu 9,5 mm
Średnica podtoczenia (wpuszczanego w chassis) 30mm
Rozstaw otworów montażowych: 42 mm
Zwykłe, mosiężne rurki b. dobrze (o dziwo) trzymają lampę, nie ma kłopotu z kontaktem
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: amator »

Trio pisze:A pomysł chyba ze sporym sensem.
Dziękuję. Cóż, nie każdego stać na wydanie 19zł/szt. za porcelankę. O ile kiedyś można było coś "załatwić" o tyle teraz trzeba "kupować", co nie zawsze wydaje się być wporządku. Ale nie o tym...

Pozwolę sobie na "wklejkę" Pańskiej fotki z uwzględnieniem wymiarów. Interesują mnie jeszcze te dwa - A?? i B??, zaznaczone jasnoniebieskim kolorem. Czy pozostałe są jak w oryginale?

Pozdrawiam

Dodane później: wymiary podstawki z naniesionymi zmianami. Wymiary A?? i B?? zastąpione, promień zmieniony na średnicę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony ndz, 12 marca 2006, 02:58 przez amator, łącznie zmieniany 4 razy.
Trio
25...49 postów
25...49 postów

Wymiary: A=39mm
B=50mm
9,5mm to promień, nie (19mm) średnica
30mm podtoczenie lepiej zobrazuje 3 zdjęcie.
Średnica otworów montażowych to 4mm
Pozostałe wymiary: ok.
Powodzenia! Ciekaw jestem rezultatów
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.