Mam nadzieję, że w Twojej nowej konstrukcji zastosujesz taki miernik - nie tylko jako "zapchajdziurę".Trio pisze:Ustrój (+bocznik) po środku klamota był wpinany między anody el34 spec wajchą. Pokazywał "równowagę" kiedy ich minusy regulowane były ręcznie Obecnie służy jako zatykacz dziury.Ten wzmacniacz to mój poligon do nowej zabawy. W "poważnym" wzmacniaczu wszystko będzie (chyba...?) przemyślaneBoguś pisze:a co pokazuje ten piękny ustrój na środku?
Kolejny wzmacniacz
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
-
- 375...499 postów
Śliski temat
WitamPiotr pisze:brzmieniowo lepsze?
oj, zaczynamy wchodzić na cokolwiek śliski grunt![]()
a jakie lampy porównujemy? pentoda spięta w triodę do 'rasowej' triody, np 2A3, czy do triody rodem z zasilacza, jak 6C33C?
polecam EL34 w trybie triodowym, bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła.
dodam jeszcze, że bardzo ciekawe wyniki w singlu daje zwykła pentodowa pentoda w układzie pentody
Na 100% to nie wiem, nie mam już takiego słuchu a kiedy robiłem tego typu konstrukcje to wszystko szło jak ciepłe bułeczki. Myślę, że na używanych EL34 mozna robić eksperymenty. Porównanie mocy i h % moze dać wtedy efekty gdyby istniała możliwość podmiany petody w ukł. triodowym na podobną triodę, ale ja takiej nie mam. Też sądzę, że może nie być istotnej róznicy, tylko czego fani brzmienia poszukują wciąż triod i krzywią się jak im się proponuje pentody.
Mnie w uszy wlazł pewien filtr wiekowy, może i dobrze.
Pozdrowienia
Roman Makaj
-
- 10...14 postów
Temat gustów i brzmień jest faktycznie śliskawy,ale mam kolegów audiofili/no mam,i co ja poradzę???/Oni testowali w swoim życiu wiele konstrukcji na różnych lampach / stać ich na to / i skoro pozostali wierni triodom.....Sam mam też niezgorszy słuch i praktykę muzyka zawodowego i porównanie kilku lamp za sobą.6C33C mnie oczarowała-trudno się mówi.Trafa Telto na początek są bardziej niż dobre,ale polecam pewien wynalazek sprawdzony w praktyce.Dwie sekcje z czterech po stronie wtórnej nawinąłem srebrzanką i odkryłem nową jakość wysokich tonów.Nie mam pojęcia dlaczego i nie umiem tego wytłumaczyć , a w końcu dyplom inż.elektr mam już od 23 lat i co nieco pamiętam o prądach.Znowu niebezpiecznie zbliżyłem się do tematów audiofilizmu-przepraszam.Albo taki patent-podpatrzony u jakiegoś japończyka z lat 60 Kondensatory sprzęgające powinny być super jakości,bo i tak są złem koniecznym.Wykonałem próby wzorujac sie na Jego obrazkach/robaczkow pisanych niestety nie rozumialem/ stosując różne kompinacje PP PE Mikowych Styrofleksów i Bóg wie czego jeszcze poza ceramiką i NA PRAWDĘ USLYSZALEM To w praktyce/wypelnienie przestrzeni muzycznej.Powinienem oczywicie przeliczyc tangens delta i inne parametry naukowe, ale poprzestaje na odczuciach.Pozdrawiam Andrzej
-
- 375...499 postów
WitamAK1954 pisze:Temat gustów i brzmień jest faktycznie śliskawy,ale mam kolegów audiofili/no mam,i co ja poradzę???/Oni testowali w swoim życiu wiele konstrukcji na różnych lampach / stać ich na to / i skoro pozostali wierni triodom.....Sam mam też niezgorszy słuch i praktykę muzyka zawodowego i porównanie kilku lamp za sobą.6C33C mnie oczarowała-trudno się mówi.
Też niedawno jestem na forum. Myślę, że masz czym się pochwalić. Będę czasem coś popełniał, więc na pewno potrzebna mi bedzie pomoc. Ja swoje konstrukcje wykonuję od A do Z sam łącznie z obliczeniami. Niuanse brzmieniowe wyczuwam lub mierzę analizatorami (jako krótkofalowiec wiesz co to jest analizator 4032), ale pasją jest sama konstrukcja. W tej chwili na tapecie mam jeden projekt i kilka pomysłów na przyszłość. Potrzebóję natomiast 4 podstawki miniaturowe 7-nóżkowe, mogą być z odzysku. Mam sporo NOS-ów na wymianę, niektóre rzadko spotykane, głównie jednak nowal, ale niestety nie TV.
Myślę, że te zdjęcia bardzo inspirują do dalszego działania.
Pozdrowienia
Roman Makaj
-
- 10...14 postów
-
- 3125...6249 postów
-
- moderator
Zerknij tutaj: http://www.helmut-singer.de/stock/1130919041.htmlfugasi pisze:A ja nie jestem krótkofalowcem i nie wiem co to jest 4032. Zatem: co to jest i co można tym w audio zmierzyć ?Roman Makaj pisze:Niuanse brzmieniowe wyczuwam lub mierzę analizatorami (jako krótkofalowiec wiesz co to jest analizator 4032)
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 25...49 postów
Miło czytać "że super", ale duża przesada. Zestawienie mahoniu ze stalą nierdzewną, od strony estetyki jest b. bezpieczne. I przy tych ilościach tanie. Wymiary i proporcje mojego klamota wynikły z wymiarów rozmaitych ścinków...gsmok pisze:Przy okazji interesującego wątu urodziła się niezwykle ciekawa galeria fotek :)
Wzmacniacz pokazany na początku jest naprawdę super :)
Nawiązuąjąc do "silnych" lamp znalazłem kiedyś w necie
Estetyka jest spr. drugo-trzecioplanową, ale... też ważną. Dlatego nie mogę zapomnieć pomysłu z 845. Wygląda fantastycznie ale, co ważniejsze "teren zbadany" Może to niesportowo, ale przy ogromie pracy jaki "zapewnia" robota dobrych out-trafek nie bardzo mam ochotę na chybione eksperymenty.
-
- moderator
807 to lampa pokrewna do 6L6, tyle że z anodą wyprowadzoną na bańce - co do zastosowań to nie tylko w.cz. - G807 pracowała też w pierwszej wersji OTV Wisła jako stopień końcowy linii.Trio pisze: Z 807 mam ten sam, co wszyscy problem: podstawki. Mam 2 szt, bez szans na więcej. Ponadto to lampa typowo w.cz.
Ostatnio zmieniony ndz, 12 marca 2006, 01:52 przez jdubowski, łącznie zmieniany 1 raz.
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
-
- 625...1249 postów
Witam.Trio pisze: Z 807 mam ten sam, co wszyscy problem: podstawki. Mam 2 szt, bez szans na więcej.
Można prosić o zwymiarowanie tych podstawek? Na Fonarze są pokazane, ceramiczne, śliczne, tyle że bez śladu wymiarów. Porwę się z motyka na słońce i zrobię sam. A co...

Pozdrawiam
p.s. Chyba, że zna ktoś link do "wymiarowni"

Ostatnio zmieniony ndz, 12 marca 2006, 01:46 przez amator, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 25...49 postów
>> Porwę się z motyka na słońce i zrobię sam. <<
A pomysł chyba ze sporym sensem. Moje właśnie wyglądają na DIY (fotki) nie miałem z nimi kłopotów.
Wewnętrzna średnica rurek: 3,15mm
Rurki rozmieszczone na okręgu o promieniu 9,5 mm
Średnica podtoczenia (wpuszczanego w chassis) 30mm
Rozstaw otworów montażowych: 42 mm
Zwykłe, mosiężne rurki b. dobrze (o dziwo) trzymają lampę, nie ma kłopotu z kontaktem
A pomysł chyba ze sporym sensem. Moje właśnie wyglądają na DIY (fotki) nie miałem z nimi kłopotów.
Wewnętrzna średnica rurek: 3,15mm
Rurki rozmieszczone na okręgu o promieniu 9,5 mm
Średnica podtoczenia (wpuszczanego w chassis) 30mm
Rozstaw otworów montażowych: 42 mm
Zwykłe, mosiężne rurki b. dobrze (o dziwo) trzymają lampę, nie ma kłopotu z kontaktem
-
- 625...1249 postów
Dziękuję. Cóż, nie każdego stać na wydanie 19zł/szt. za porcelankę. O ile kiedyś można było coś "załatwić" o tyle teraz trzeba "kupować", co nie zawsze wydaje się być wporządku. Ale nie o tym...Trio pisze:A pomysł chyba ze sporym sensem.
Pozwolę sobie na "wklejkę" Pańskiej fotki z uwzględnieniem wymiarów. Interesują mnie jeszcze te dwa - A?? i B??, zaznaczone jasnoniebieskim kolorem. Czy pozostałe są jak w oryginale?
Pozdrawiam
Dodane później: wymiary podstawki z naniesionymi zmianami. Wymiary A?? i B?? zastąpione, promień zmieniony na średnicę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony ndz, 12 marca 2006, 02:58 przez amator, łącznie zmieniany 4 razy.
-
- 25...49 postów