Diora Symfonia, problemy z odbiorem

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: Diora Symfonia, problemy z odbiorem

Post autor: Romekd »

Czołem.
Marek7HBV pisze: pn, 19 lipca 2021, 20:50 Peerki wysokiej jakości?
Obrazek
3x1,5k jest 1,66/1,63/1,26 i 2x3,3k jest 2,88/3,88{średnia się zgadza}
:D :lol:
Te cermetowe potencjometry firmy TELPOD ze zdjęcia, miały tolerancję ±20% dla rezystancji mniejszej od 680 kΩ oraz ±30% dla potencjometrów o rezystancji większej od 680 kΩ. Nazywane były precyzyjnymi, gdyż mimo dużej możliwej odchyłki początkowej rezystancji (±20%, to przy 1,5 kΩ różnice mogące dochodzić aż do ±300 Ω, czyli te ze zdjęcia mieszczą się w deklarowanej przez producenta tolerancji) zapewniały stabilne parametry w bardzo długim okresie eksploatacji. Ich "zwyczajne" wersje (na tekstolicie) nie były już aż tak stabilne i zmieniały rezystancję w zależności od temperatury i wilgotności powietrza...
Potencjometry cermetowe TELPOD-u nadal są dostępne w handlu, choć ich cena netto przekracza 10 zł za sztukę (na specjalne zamówienie TELPOD mógł wyprodukować bardziej precyzyjne o dopuszczalnej tolerancji ±10% i ±5%, które były dużo droższe, co wydaje się oczywiste przy takiej "precyzji" :wink: ).

https://www.tme.eu/pl/details/cn-15.2-4 ... we/telpod/
https://www.tme.eu/pl/details/cn-15.1-4 ... we/telpod/

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
bratyslaw
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: bratyslaw »

Romekd pisze: pn, 19 lipca 2021, 15:40 Nie rozumiem jedynie dlaczego wzrost rezystancji potencjometru miałby wpłynąć na obniżenie poziomu tonów niskich. W takiej sytuacji podejrzewałbym raczej spadek pojemności kondensatorów sprzęgających.

Pozdrawiam
Romek
Tak, trochę się zagalopowałem; taka sytuacja możliwa by była gdyby np. rezystancja potencjometru regulacji głośności byłaby zbyt mała. Kondensatory są sprawne, wepnę się bezpośrednio do potencjometru głośności i sprawdzę jak będzie. W którymś wątku chyba dotyczącym radia Podhale ktoś wspomniał o obciętym dole pasma, może te odbiorniki tak mają?
Potencjometrami, które mają R zawyżone o 20 - 30 % zbytnio się nie przejmowałem, tutaj rezystancja powędrowała w górę o ponad 100 %:
IMG_20210719_223309.jpg
Zwroćcie uwagę na położenie ślizgacza, strony mierników odzwierciedlają strony potencjometru. Trochę mniejszą wartość mają pozostałe dwa. Cóż, trzeba się z tym pogodzić :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
bratyslaw
625...1249 postów
625...1249 postów

Dodam dla jasności, że mierzony potencjometr jest od regulacji głośności o charakterystyce wykładniczej "C". Pozostałe dwa są liniowe, ale zachowują się bardzo podobnie.
bratyslaw
625...1249 postów
625...1249 postów

Kontynuując - problem niedostatku niskich częstotliwości, a raczej zbyt wielkiego poziomu wysokich i średnich rozwiązał się po wyczyszczeniu potencjometru od regulacji sopranów. Przy okazji zrysowałem schemat regulacji barwy dźwięku gdyż nie pasuje do żadnego schematu, który posiadam:
IMG_20210720_150313.jpg
Pozostał do "zrobienia" jeszcze drażniący przydźwięk na UKF i zestrojenie toru AM. A... i gramofon :) Na marginesie - głowica/przystawka UKF była na dolne pasmo, dodałem szeregowo do trymera kondensator 10 pF i odbiera w zakresie od ok. 88 do 101 MHz.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Nigdy nie miałem do czynienia z tymi odbiornikami( nie przepadam za loktalami), nie miałem też żadnego zachodniego radia z przystawką superreakcyjną, same superheterodyny miałem i mam.
Ta przystawka to daje sygnał m.cz. czy podłączone jest to gdzieś do p.cz. radia?
Jak to gra, czy piszczy w tle, jakie jest pasmo m.cz.?
Czy EM4 działa w tych radiach na UKF?
bratyslaw
625...1249 postów
625...1249 postów

Tak, z tej przystawki wychodzi gotowy sygnał m.cz. Oko nie działa na UKF bo i nie ma z tym nic wspólnego :) Na razie testowałem na transmiterze, gra przyzwoicie, przy strojeniu są 2 maksima jednej stacji, czułość słaba (500 uV).
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

bratyslaw pisze: wt, 20 lipca 2021, 15:23 Przy okazji zrysowałem schemat regulacji barwy dźwięku gdyż nie pasuje do żadnego schematu

Pozdrawiam!
Na schemacie jest błąd-zamieniony kondensator 150p z rezystorem 100k przy potencjometrach barwy na wejściu sygnału. :D
bratyslaw
625...1249 postów
625...1249 postów

Marek7HBV pisze: śr, 21 lipca 2021, 11:54 Na schemacie jest błąd-zamieniony kondensator 150p z rezystorem 100k przy potencjometrach barwy na wejściu sygnału. :D
Marku, masz rację! Toż to klasyczny układ regulacji barwy dźwięku. Bezmyślnie zrysowałem schemat z natury, co ciekawe tak było podłączone fabrycznie o czym świadczył lakier na końcówkach lutowniczych. Regulacja była dziwna, po zmianie połączeń jest ok, choć że względu na zawyżone rezystancje potencjometrów bardzo nieliniowa.
Radio włożyłem do obudowy i miałem nadzieję, że oryginalne głośniki nie będą przenosić tak bardzo brumu z UKF, niestety przenoszą bardzo dobrze. Nie mam trochę pomysłu jak temu zaradzić. Testowo dołączyłem do drugiego kondensatora filtra dodatkowy 47 uF, brum znacznie się zmniejszył, tyle, że trochę nie podoba mi się ten krok, gdyż radio naprawiałem w taki sposób by wyglądało jak najbardziej oryginalnie, bez widocznych współczesnych elementów. Może ktoś, coś...?

Pozdrawiam!

P. S. Kolegę Moderatora proszę o usunięcie mojego załącznika z rysunkiem układu regulacji barwy, by nie wprowadzał nikogo w błąd.
bratyslaw
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam raz jeszcze!

Remont Symfonii został zakończony. Duży przydźwięk sieciowy na UKF spowodowany był głównym, podwójnym kondensatorem filtrującym (węgierskim). Wydawało się, że się zaformował jednak nie do końca. Z trudem wydłubałem i wstawiłem 2x 47uF/400V. Po tym brum jest ledwie słyszalny, tętnienia po drugim kondensatorze są niewidoczne na oscyloskopie, po pierwszym wynoszą 0,2 mV p-p (albo 2 mV, nie zapisałem sobie niestety).
Tak na koniec umieszczam podsumowanie pracy nad tym odbiornikiem stworzone głównie dla właściciela. Choć radio było naprawdę w niezłym stanie, od zakupu po dzień dzisiejszy w jednym domu, to pracy było całkiem sporo. Niestety niektórym wydaje się, że wystarczy "dotknąć i naładować" :lol:

Pozdrawiam!