Mój Williamson

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

mslawicz
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: mslawicz »

Maciej Szczodrowski pisze:Sprawdziłem te rezystory. Nie są one konieczne. Wszystko zależy od tego jakie napięcie ujemne jestem w stanie podać na siatki. W moim przypadku potrafię się wspaniale obyć bez tych rezystorów.
Układ oczywiście będzie działał bez tych rezystorów, jakkolwiek margines stabilności dla częstotlowości podakustycznych będzie zapewne gorszy. Jeżeli nie będziesz miał problemów ze stabilnością - można te rezystory wyrzucić.
Zwróciłem natomiast uwagę na coś innego. Rezystory w zasilaczu anodowym grzeją się mocno przy pełnym wysterowaniu, tzn. gdy mam 10W na wyjściu. Z tym, że te 10W uzyskałem przy sygnale z oscyloskopu 1kHz podanym na wejście. Potem podłączyłem komputer i puściłem normalną piosenkę. Nie dość, że miałem tylko 5W na wyjściu (czyżby sygnał z komputera był słabszy? z oscyloskopu brałem 500mV) to spalił mi się rezystor w zasilaczu anodowym w czasie pracy. Nie rozumiem tego. Przecież nie katuję tego układu niewiadomo czym: gdy podawałem sygnał z oscyloskopu to pomiar prądu na anodach EL34 wykazał, że nie przekraczam 100mA. A przy sygnale z komputera taki numer wyszedł.
Zmierz lub oblicz, jaka moc wydziela się na tym rezystorze w spoczynku. Następnie, w przypadku klasy AB, zastosowałbym rezystor o 2-3 razy większej mocy.
Ja zawsze przyjmuję taką zasadę dla wszystkich rezystorów w układzie. Stosuję przynajmniej 2 razy większą moc rezystora od średniej mocy wydzielanej na nim.
Pozdrawiam,
Marcin
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciej Szczodrowski »

Znowu mnie wzięło na budowę Williamsona. Kolejna runda zaczęta. Tym razem zamieszczam schemat z naniesionymi napięciami. Chciałbym się dowiedzieć jaka musi być zależność między napięciem anodowym pierwszego i drugiego stopnia oraz jakie napięcie anodowe powinno zasilać pierwszy stopień. Zmieniłem mocno układ, bo nie mogłem dojść do ładu z zasilaniem kolejnych stopni. Teraz każdy stopień zasilam oddzielnie z źródła, więc mogę ustawić wszystko tak jak chcę. Na schemacie masa może wydawać się dziwnie pozaznaczana, ale chciałem odzwierciedlić poszczególne punkty masy, od tych punktów łączę dopiero z masą główną. Może źle to sobie wykombinowałem. Pętli sprzężenia zwrotnego nie rysowałem, bo cokolwiek podłączę to układ zaczyna wyć. Generalnie jest ciekawie, konstrukcja łamie się przy głebokich basach, poza tym gra ładnie. Będę wdzięczny za każdą uwagę.
Pozdrawiam!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

-wygląda na dobry. napięcia są w porządku.
-jeżeli wyje, to znaczy, że prawdopodobnie zapinasz dodatnie sprzężenie. zamień końcówki transformatora, albo gałęzie odwracacza.
-na mój gust trochę kuse pojemności sprzegające
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Z tym sprzężeniem to był strzał w dziesiątkę. Przerabiałem, modyfikowałem i zawsze trafiałem te 50% szansy na prawidłowe podłączenie pętli, aż do tej pory. Aż wstyd, szkolny błąd.
Teraz gra... bardzo ładnie. Tylko, że znowu jest "cicho". Puszczałem muzykę z komputera i wyciągałem maź 3W. Zanim podłączyłem pętlę miałem 7W. Nie rozumiem tego. Gdy nie miałem pętli i podłączyłem sygnał prostokątny na wejście to (na obciązeniu zastępczym) uzyskałem 15W. Jak to rozumieć?
Patrzyłem przed chwilą na oryginalne schematy Williamsona i prądy jakie są na poszczególnych stopniach. Dla przykładu na pierwszym stopniu wg schematów jest 4,4mA a u mnie 3,2mA. Może trzeba jeszcze trochę dopracować te napięcia. W jakim kierunku powiniennem iść aby podnieść wzmocnienie?

Zawsze (ale to tylko w ostateczności) mogę pokombinować z końcówką mocy. Jak podjadę z biasem to wymuszę na EL34 (przynajmniej teoretycznie) pracę z prądem w katodzie (AB). No i mógłbym zbocznikować kondensatory między driverem a końcówką rezystorami aby charakterystykę poprawić. Już o tym była tu mowa.

I jeszcze jedno Piotrze: co to znaczy, że "na mój gust trochę kuse pojemności sprzegające"?

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Post autor: jdubowski »

Maciej Szczodrowski pisze:Teraz gra... bardzo ładnie. Tylko, że znowu jest "cicho". Puszczałem muzykę z komputera i wyciągałem maź 3W. Zanim podłączyłem pętlę miałem 7W. Nie rozumiem tego. Gdy nie miałem pętli i podłączyłem sygnał prostokątny na wejście to (na obciązeniu zastępczym) uzyskałem 15W. Jak to rozumieć?
Moze sprzężenie jest zbyt głębokie?
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

powodem zbyt małego wzmocnienia może rzeczywiście być za mocne sprzeżenie. jakie masz wartości w pętli?

co do pojemności szczególnie pierwsza jest mała. dostajesz fd=16Hz. można sobie zostawić większy zapas. ja bym w ogóle ten pierwszy kondensator wyrzucił, składowa stała na wejściu to niezmiernie rzadkie zjawisko.
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

A jakie kondensatory powiniennem zastosować?

W pętli mam wpięty potencjometr 47K, tak więc przetestowałem już wszystkie warianty. Potencjometr zbocznikowałem kondensatorem 82pF.

A może przyczyna małego wzmocnienia leży gdzieś indziej. Ja podawałem sygnał z komputera, czyli mimo wszystko słaby sygnał. Jakiej wartości sygnały Wy podajecie na wejścia swoich wzmacniaczy? 1V i więcej? Muszę od tej strony spróbować. A może przedwzmacniacz załatwiłby sprawę?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

spokojnie mozesz zastosować więcej niż 47k. to jest trioda, powinno grać dobrze nawet bez sprzężenia. spróbuj np 100k.
mam bardzo podobnego Williamsona, ma bardzo duże wzmocnienie, dla mnie nawet za duże. w gałęzi sprzężenia, o ile pamiętam jest 82k/1k.
jako źródła używam magnetofonu (chyba .775V=0dB), przedwzmacniacza gramofonowego (na pewno .775V=0dB), oraz odtwarzacza CD (teoretycznie 2V, ale tylko teoretycznie. z trudem dobija do 1V).

jeżeli usuniesz pierwszy kondensator, to reszta jest w normie.

ps. jak regulujesz głośność, bo na obrazku nie widzę żadnego tłumika. może warto zwiększyć opór w siatce pierwszej lampy do np 470k?
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Jak przyjdzie na to czas to dam na wejście potencjometr 470K i po krzyku. Wczoraj podłączyłem normalną kostkę od wierzy (odtwarzacz CD) i uzyskałem 10W na wyjściu, tylko to kostka typu no-name była. Jestem dobrej myśli. Idę kobinować z sprzężeniem. A na co miałbym znienić kondensatory sprzęgające?

Pozdrawiam!
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

No i pokombinowałem ze sprzężeniem: 47K i więcej. Aż mnie uszy bolą. Z odczytu miernika wynika, że w szczycie przy słuchaniu muzyki miałem 15W, dźwięk był czysty, chociaż dopiero jak do domu wrócę i zaprzęgnę porządny generator sygnału to będę miał pewność. Na razie bolą mnie uszy. To jakiś obłęd: po co mi 20W, przecież to już jest potężne i na dłuższą metę nie da się tak słuchać muzyki w małym pomieszczeniu. Koledzy z sąsiedniego pokoju chcieli mnie zagłuszyć... nie udało im się.
Aż mi się wierzyć nie chce, że mi się udało!!!
Teraz zajmę się kosmetyką: domontuję obwód blokujący wysokie częstotliwości (supersonic?): myślę o 200pF i 4,7K. Zamierzam też podczepić potencjometr w obwód zasilania drivera, aby precyzyjnie dopasować napięcia na anodach (teraz mam 2-3V różnicy). Jeśli ktoś z szanownych Forumowiczów ma jakieś sugestie odnośni optymalizacji to chętnie je wypróbuję.
I jeszcze jedno: znowu dla relaksu czytałem kultowe angielskie artykuły o modyfikacji Williamsona. Czy ja dobrze rozumiem, że dodanie kondensatorów 600uF do katod końcówki mocy (musiałbym zbocznikować rezystory katodowe) poprawi basy? Czy to ma zastosowanie tylko w tamtej konstrukcji z automatyczną polaryzacją końcówki mocy? I czy warto zwiększyć wartość kondensatora filtrującego napięcie dla odwracacza z 47uF na 100uF (aż tak dobrze angielskiego nie znam).

Pozdrawiam wszystkich!
mslawicz
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: mslawicz »

Maciej Szczodrowski pisze:Zamierzam też podczepić potencjometr w obwód zasilania drivera, aby precyzyjnie dopasować napięcia na anodach (teraz mam 2-3V różnicy). Jeśli ktoś z szanownych Forumowiczów ma jakieś sugestie odnośni optymalizacji to chętnie je wypróbuję.
W ten sposób co prawda wyrównasz punkt pracy (pozornie, bo przecież połówki lampy nie mają identycznych parametrów), ale popsujesz symetrię dla składowej zmiennej, a ta symetria jest przecież ważniejsza.
Jeżeli już chciałbyś w ten sposób poprawić symetrię, to IMHO jedynie z miernikiem zniekształceń na wyjściu, a różnymi napięciami na anodach się nie przejmować.
I jeszcze jedno: znowu dla relaksu czytałem kultowe angielskie artykuły o modyfikacji Williamsona. Czy ja dobrze rozumiem, że dodanie kondensatorów 600uF do katod końcówki mocy (musiałbym zbocznikować rezystory katodowe) poprawi basy? Czy to ma zastosowanie tylko w tamtej konstrukcji z automatyczną polaryzacją końcówki mocy? I czy warto zwiększyć wartość kondensatora filtrującego napięcie dla odwracacza z 47uF na 100uF (aż tak dobrze angielskiego nie znam).
Przy polaryzacji stałej te kondensatory praktycznie nic nie zmienią.
Zwiększenie pojemności kondensatora filtrującego może poprawić pracę wzmacniacza jeśli występują problemy ze stabilnością w zakresie podakustycznym.
Pozdrawiam,
Marcin
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

To wiele wyjaśnia. Dziękuję Marcin.
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Czy ja dobrze słyszałem, że istnieją diody, które byłyby w stanie przy okazji prostowania napięcia je podnieść? I czy ma to sens w tym układzie?
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

Powielacze napięcia

Post autor: Retroman »

Czy ja dobrze słyszałem, że istnieją diody, które byłyby w stanie przy okazji prostowania napięcia je podnieść? I czy ma to sens w tym układzie?
Witam
Istnieją powielacze napięcia, jednak są stosowane wyłącznie w układach od początku do końca pod powielacz zaprojektowanych. W Pana przypadku powielanie wymagałoby nie tylko diod, ale i sporej pojemności wysokonapięciowych elektrolitów. Napięcie byłoby większe, ale wydajność prądowa powielacza spada wraz z krotnością powielenia, czyli nie ma nic za darmo moc pobierana z transformatora nie może być przekroczona.
Zatem raczej nie polecam zabawy, napięcie może być za wysokie.
Pozdrawiam Roman Makaj
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

maksymalne napięcie drugiej siatki EL34 wynosi 450V. w żadnym razie nie należy go przekraczać.
po co podwyższać napięcie w tym układzie? trzeba by się wtedy zastanowić nad obciążeniem i pewnie trochę pomieszać w transformatorze wyjściowym. jest sens?