Nowe projekt - nowe życie Angels' Massacratora
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 9375...12499 postów
Re: Nowe projekt - nowe życie Angels' Massacratora
Dla potomnych, a może komuś się przyda, zamieszczam schemat układu przełaczania kanałów jaki tu zastosowałem.
Jedna sekcja mikroprzekaźnika przełacza wyjścia z kanałów, a druga wycisza kanał drive i zapala czerwona diodę LED
Jedna sekcja mikroprzekaźnika przełacza wyjścia z kanałów, a druga wycisza kanał drive i zapala czerwona diodę LED
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 9375...12499 postów
Można powiedzieć, że zdjęcia końcowe zamykające projekt.
Może dam naklejki ze współczesnymi sygnaturami.
Może dam naklejki ze współczesnymi sygnaturami.
-
- 625...1249 postów
Ładne
Co do zasilania przekaznika - glupio sie madrzyc ale mam nadzieje ze wybaczycie - przy zasilaniu przekaznika z uzwojenia zarzenia poziom tetnien - ktore trzeba wygladzic - dyktuje pobierany z tego uzwojenia prad. Stad te kilkutysieczne pojemnosci dla "glupiego" przekaznika, ktory raptem pobiera w okolicach 100mA max. Przy zastosowaniu do zasilania przekaznikow osobnego uzwojenia - badz lezacego w "smieciach" transformatorka potrzebna pojemnosc kondensatora spada o - powiedzmy - rzad. Prosciej mowiac - warto do zasilania ukladow przelaczajacych zastosowac "zbedne" transformatorki. No bo czemu nie, a o ile to ulatwia podwieszenie potencjalu zarzenia. Zdrowie kolegi.

'All the stars in the north are dead now.'
-
- 9375...12499 postów
W przypadku tego wzmacniacza jak i GRU50SR układy przełaczania sa zasilane z oddzielnych uzwojeń. W tym przypadku z uzwojenia 13VAC. Nadmiar napięcia trzeba zbijać rezystorem 390R bo po wyprostowaniu jest 5V za dużo. Nie mam żadnych problemów z brumem.
-
- 625...1249 postów
No i pieknie. Tylko w takim przypadku mowie, ze w takim przypadku patent "znany i ogolny" Toma z zasileniem przekaznika dwukrotnoscia napiecia nominalnego jest piekny i wspanialy gdyz wynikajacy z koniecznosci filtr R(C) eliminuje jakiekolwiek "strzaly" Ale prawde mowiac - nadal uwazam ze taka rozrzutnosc rzedu 4700uf-6800uf (matko boska!) psuje piekno i tradycje painlustowych konstrucji:) Zdrowko.
'All the stars in the north are dead now.'
-
- 9375...12499 postów
Nigdy nie dawałem tu kondensatora większego niż 4700uF i nawet zasilając z żarzenia nie miałem problemu. Kupiłem kiedyś 10sztuk 4700/25V i nie mam wyrzutów sumienia aby jest stosować.
-
- 9375...12499 postów
Pojechałem do szwagra aby go ograć... nie sprawdziłem po zapakowaniu w bude czy w ogóle gra.. no i nie grał. Sygnał nie dochodzi do żadnego kanału... czeka mnie rozbiórka...
-
- 9375...12499 postów
No i wzmacniacz naprawiony. Puściło gniazdo wejściowe.
-
- 9375...12499 postów
Szybkie testy już zostały przeprowadzone: https://youtu.be/h3eduR0M2o4
W tle słychać takie "smażenie". tego efektu u mnie nie było, albo tak cichy, że nie zwróciłem uwagi. W dodatku wszystkie lampy to 6N2P co do brzmienia raczej nie dodało efektu pozytywnego.
W tle słychać takie "smażenie". tego efektu u mnie nie było, albo tak cichy, że nie zwróciłem uwagi. W dodatku wszystkie lampy to 6N2P co do brzmienia raczej nie dodało efektu pozytywnego.
-
- 9375...12499 postów
Na wzmacniaczu sa już moje nowe sygnatury
Wzmacniacz przeszedł tez test bojowy - nagrałem krótki filmik, ale dzisiaj nie mam czasu go wrzucić na YT.
Wzmacniacz przeszedł tez test bojowy - nagrałem krótki filmik, ale dzisiaj nie mam czasu go wrzucić na YT.
-
- 9375...12499 postów
A jednak filmik wrzuciłem na YT: https://youtu.be/SWXlvKzbtdM