OTL'ka z Chin

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Jurek O
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: OTL'ka z Chin

Post autor: Jurek O »

Jakież mam niesamowite szczęście, iż znalazłem się pomiędzy tak znamienitymi i wysokiej klasy specjalistami elektronikami, którzy od trzech lat mojej obecności na tym forum jak nie z prawej to z lewej, bezpośrednio lub pośrednio przez łeb mi chlasną. Na szczęście jak widać kompletnie się tym nie przejmuję - wasze szczęście :twisted:

A wracając do tematu w jednej z kart katalogowych piszą:
The SvetlanaTM 6N1P is a miniature glass-envelope small-signal dual triode
intended for use as a line-level amplifier or driver in high-quality audio
amplifiers. Except for higher heater-current consumption, it is a direct
plug-in replacement for the 6DJ8, ECC88 or 6922 in most high-level audio applications.
Features include very low distortion—optimized for line stages; medium
transconductance; internally shielded between sections, allowing their use at
differing signal levels; higher plate-voltage and dissipation rating than 6DJ8 types;
and larger cathode than 6DJ8 types, giving it longer life and more transient current
capability.
Więc plan jest następujący, gdy przyjdą wszystkie klamoty poskładam je na biurku bez umieszczania w obudowie. Uruchomię, pomierzę co się da (umiem), posłucham i jak mi się spodoba to zadam tu na tym forum masę dla was oczywistych pytań. Następnie zaprojektuję nową PCB na której poza właściwym wzmacniaczem znajdzie się również moja mini spawarka anodowa i żarzenia. A dodatkowo aby temat nadawał się w 100% również do wątku "Zagadnień audiofilskich w czystej postaci" to w miejsce czarnej oryginalnej osłony transformatora (która jest w komplecie z obudową) wstawię zamówiony u Lachowskiego piękny transformator w wykonaniu AUDIO Supreme V2 w którym to 6N13S odbijając się w nim swym światłem poszerzy scenę do wręcz niewyobrażalnych rozmiarów jednocześnie zachowując miękkość i szczegółowość dźwięku.

Jurek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Jurek O pisze: ndz, 23 maja 2021, 18:28 Jakież mam niesamowite szczęście, iż znalazłem się pomiędzy tak znamienitymi i wysokiej klasy specjalistami elektronikami, którzy od trzech lat mojej obecności na tym forum jak nie z prawej to z lewej, bezpośrednio lub pośrednio przez łeb mi chlasną. Na szczęście jak widać kompletnie się tym nie przejmuję - wasze szczęście :twisted:
Pięknie napisane, aż nie wiem, czy powinienem się obrazić czy nie :lol:
Jurek O pisze: ndz, 23 maja 2021, 18:28 A wracając do tematu w jednej z kart katalogowych piszą:
The SvetlanaTM 6N1P is a miniature glass-envelope small-signal dual triode
intended for use as a line-level amplifier or driver in high-quality audio
amplifiers. Except for higher heater-current consumption, it is a direct
plug-in replacement for the 6DJ8, ECC88 or 6922 in most high-level audio applications.
Features include very low distortion—optimized for line stages; medium
transconductance; internally shielded between sections, allowing their use at
differing signal levels; higher plate-voltage and dissipation rating than 6DJ8 types;
and larger cathode than 6DJ8 types, giving it longer life and more transient current
capability.
Cudowna jest ta nota katalogowa. Idąc ich tokiem rozumowania, każda duotrioda o tym samym rozmieszczeniu wyprowadzeń i podobnym współczynniku wzmocnienia jest "a direct plug-in replacement". Reszta parametrów zupełnie inna? Toż to szczegół... Niestety, we współczesnych notach katalogowych taki bełkot zajmuje często więcej miejsca niż charakterystyki :(
Jurek O pisze: ndz, 23 maja 2021, 18:28 Więc plan jest następujący, gdy przyjdą wszystkie klamoty poskładam je na biurku bez umieszczania w obudowie. Uruchomię, pomierzę co się da (umiem), posłucham i jak mi się spodoba to zadam tu na tym forum masę dla was oczywistych pytań. Następnie zaprojektuję nową PCB na której poza właściwym wzmacniaczem znajdzie się również moja mini spawarka anodowa i żarzenia. A dodatkowo aby temat nadawał się w 100% również do wątku "Zagadnień audiofilskich w czystej postaci" to w miejsce czarnej oryginalnej osłony transformatora (która jest w komplecie z obudową) wstawię zamówiony u Lachowskiego piękny transformator w wykonaniu AUDIO Supreme V2 w którym to 6N13S odbijając się w nim swym światłem poszerzy scenę do wręcz niewyobrażalnych rozmiarów jednocześnie zachowując miękkość i szczegółowość dźwięku.

Jurek
Obowiązkowo nie zapomnij o dokumentacji fotograficznej, najlepiej wykonanej wieczorową porą :!:
marma2
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: marma2 »

W załączeniu tabelka z podstawowymi parametrami popularnych triod. Brakuje 6N2P ale można ją porównać (oczywiście nie pod względem pinów) z ECC83.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
namor
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: namor »

Bardzo fajne, skondensowane dane, zdradź gdzie to znalazłeś :)
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

marma2 pisze: ndz, 23 maja 2021, 19:09 W załączeniu tabelka z podstawowymi parametrami popularnych triod. Brakuje 6N2P ale można ją porównać (oczywiście nie pod względem pinów) z ECC83.
Za to pouczające jest porównanie nachylenia ECC88 i owego ruskiego wynalazku mającego być jej zamiennikiem :lol:
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: kubafant »

Dane w tabeli są nieścisłe, być może podsumowanie sporządzała osoba cechująca się wysokim stopniem roztargnienia :)
Wynikałoby z niego, że ECC81 ma mniejszy współczynnik amplifikacji niż ECC85, tymczasem jest odwrotnie. W podanych punktach pracy /wg danych Philipsa/ lampy te rozwijają współczynniki wzmocnienia odpowiednio: 60 i 55. Poza tym szczegółem zgoda.

Pozdrawiam,
Jakub
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

To ja przypomnę tabelkę ze strony naszego dawnego forumowego kolegi: http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/jasi ... riody.html
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.