Edycja postów - czy inni też tak mają?

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Edycja postów - czy inni też tak mają?

Post autor: Tomek Janiszewski »

Właśnie dzisiaj zauważyłem że możliwość edycji postów została mi praktycznie odebrana! :evil: Nie mogłem nawet wysłać wyedytowanego posta którego zacząłem edytować niezwłocznie po napisaniu - najwyraźniej czas liczy się do zakończenia, a nie rozpoczęcia edycji, i został on skrócony do pojedynczych minut. :shock: Gdy sobie przypomnę że ktoś tutaj wysoko postawiony miał do mnie pretensję o to że edytowałem napisane wcześniej posty rzekomo tak że po wyedytowaniu napisana przez niego odpowiedź całkowicie się zdezaktualizowała - nabrałem bardzo brzydkich podejrzeń... :oops:
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Edycja postów - czy inni też tak mają?

Oczywiście edycja i tego posta nie ma już sensu - muszę więc pisać kolejny. Dopiero teraz zauważyłem stosowny temat w tym dziale, ale właśnie dziś po raz pierwszy doświadczyłem skutków powyższego. :evil: Jedna minuta to kompletne przegięcie pały - nawet na forum.mazury.info.pl którego sam Admin tytułuje się Psem ogrodnika ten czas wynosi 30 minut. Minuta to za mało nawet na przeczytanie własnego posta. Za to mam już zupełną pewność kto za tym stoi. Oświadczam zatem że swoje posty edytuję (nawet po wielu miesiącach jeżeli nie latach) jeżeli dostrzegę w nich czeski błąd, w rodzaju pomylenia kHz z MHz. Nie przypominam sobie abym kiedykolwiek usuwał cały post i pisał go od nowa zupełnie inaczej. Natomiast minutowej fikcji nie warto utrzymywać: prościej a już na pewno uczciwiej będzie jasno napisać że możliwości edycji nie ma.
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Locutus »

"Inni" też tak mają :lol:
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: kubafant »

Już kilka razy zwracałem na to uwagę, ale "góra" zadecydowała :?

Roma locuta, causa finita! :lol:
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

I dlatego w wątku o DML302 stoi o Warszawie obstawionej odbiornikami, podczas gdy miałem na myśli oczywiście nadajniki UKF. Zauważyłem to zaraz po wysłaniu posta, ale wysłanie poprawionej wersji okazało się już niemożliwe. Czyżby komuś specjalnie zależało na tym aby w razie czego mógł poprawić mniemanie o sobie czepianiem się tego rodzaju cudzych omyłek?
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

Tomek Janiszewski pisze: śr, 5 maja 2021, 14:23 I dlatego w wątku o DML302 stoi o Warszawie obstawionej odbiornikami, podczas gdy miałem na myśli oczywiście nadajniki UKF. Zauważyłem to zaraz po wysłaniu posta, ale wysłanie poprawionej wersji okazało się już niemożliwe. Czyżby komuś specjalnie zależało na tym aby w razie czego mógł poprawić mniemanie o sobie czepianiem się tego rodzaju cudzych omyłek?
Kolego Janiszewski. Idziesz do papierniczego kupujesz kajet w kratkę lub linię, zwykły lub wieczny ołówek i gumkę myszkę. Piszesz to co masz do zakomunikowania, pomyłki korygujesz myszka 20 razy potem przepisujesz do worda poprawiasz błędy następnie wklejasz to do triody klikasz "podgląd" zastanawiasz się jeszcze następne 20 razy i robisz korekcje i w końcu wysyłasz. A sugestie ze komuś na czymś zależy zostaw sobie. Mnie osobiście to nie interesuje. Nieraz piszesz mądrze i treściwie i takie posty powinny być. Ale tych postów to 1% z całości.
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Tomek Janiszewski pisze: śr, 5 maja 2021, 14:23 I dlatego w wątku o DML302 stoi o Warszawie obstawionej odbiornikami, podczas gdy miałem na myśli oczywiście nadajniki UKF. Zauważyłem to zaraz po wysłaniu posta, ale wysłanie poprawionej wersji okazało się już niemożliwe. Czyżby komuś specjalnie zależało na tym aby w razie czego mógł poprawić mniemanie o sobie czepianiem się tego rodzaju cudzych omyłek?
Myślę, że omyłka jest oczywista i nikt się jej czepiał nie będzie, a jak będzie to tym gorzej dla czepiającego się. Może zwiększenie czasu na edycję do 10 minut obaliłoby takie argumenty, za to zapobiegłoby sytuacji, gdy czytam Twój post, parę godzin później chcę na niego odpowiedzieć a post jest zupełnie inny i ma dopisek "Post edytowano 15 razy". Polecam opcję "Podgląd", może czytać swoje posty dowolnie długo przed ich wysłaniem.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Boguś pisze: śr, 5 maja 2021, 15:58 Kolego Janiszewski. Idziesz do papierniczego kupujesz kajet w kratkę lub linię, zwykły lub wieczny ołówek i gumkę myszkę. Piszesz to co masz do zakomunikowania, pomyłki korygujesz myszka 20 razy potem przepisujesz do worda poprawiasz błędy następnie wklejasz to do triody klikasz "podgląd" zastanawiasz się jeszcze następne 20 razy i robisz korekcje i w końcu wysyłasz.
Zapomniałeś jeszcze o wyryciu treści na glinianej tabliczce przez zapisaniem na kartce.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

Thereminator pisze: śr, 5 maja 2021, 21:59 Zapomniałeś jeszcze o wyryciu treści na glinianej tabliczce przez zapisaniem na kartce.
No nie bądźmy już tacy skrupulatni :wink:
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: taipan3 »

Mnie tak to zastanawia jak ludzie radzili sobie wcześniej .Na przykład jak Sienkiewicz napisał trylogię bez autokorekty , komputerów , drukarek.
A mu się udało i to całkiem dobrze.
Najlepsze zdjęcia jakie mi wychodziły to było za czasów kliszy, człowiek się wtedy przykładał, odpowiednio kadrował , ustawiał przesłonę . Miałem na wyjazd dwa opakowania klisz i trzeba się było przyłożyć żeby każdę zdjęcie wyszło.
A teraz idziemy na łatwiznę , pstrykamy jak ci głupi, tak samo z edycją postów .
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: kubafant »

I co, myślisz że zaniósł do wydawcy swoje bazgroły, a ten je wydrukował? Po drodze było co najmniej kilka korekt, zanim je ostatecznie wydrukowano.
Tutaj ta możliwość została odebrana, gdzie przez tyle lat była dostępna i było dobrze.
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Awatar użytkownika
OTLamp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: OTLamp »

kubafant pisze: czw, 6 maja 2021, 06:46 I co, myślisz że zaniósł do wydawcy swoje bazgroły, a ten je wydrukował?
Przecież właśnie o to się bijesz wraz ze swoim "miszczem": o możliwość publikacji dowolnych bazgrołów, a potem ich korekty (i często manipulacji ich treścią) po publikacji. Nie zdziwiłbym się, gdyby ten temat był wręcz waszą ustawką, bo jakoś trudno mi uwierzyć w ten nagły spadek spostrzegawczości "miszcza".
kubafant pisze: czw, 6 maja 2021, 06:46 Po drodze było co najmniej kilka korekt, zanim je ostatecznie wydrukowano.
Dokładnie tak jest teraz, można kliknąć "Podgląd" i dokonywać nieskończoną ilość korekt, zanim się post ostatecznie opublikuje.
Awatar użytkownika
^ToM^
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ^ToM^ »

Locutus pisze: śr, 5 maja 2021, 12:31 "Inni" też tak mają :lol:
A ktoś wie jaki sens ma takie coś? Przecież czasami coś trzeba poprawić, bo zdanie np. nie ma sensu, albo np. trzeba dopisać nowe fakty do danej wypowiedzi.
Aż nie do wiary, aby nie było możliwości edycji własnego posta w typowym forum.
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Każdą opcję można wykorzystać na różne sposoby, jak ilość problemów zaczęła przeważać nad pozytywami to Admin podjął decyzje o takiej zmianie. Zawsze można zgłosić własny post do moderatora i poprosić o poprawkę. Już nie raz miałem takie zgłoszenia.
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Locutus »

Mi to właściwie jakoś specjalnie nie przeszkadza... (plusem jest to, że bardziej zwracam uwage na literówki 8) ).
^ToM^ pisze: czw, 6 maja 2021, 10:24
Locutus pisze: śr, 5 maja 2021, 12:31 "Inni" też tak mają :lol:
A ktoś wie jaki sens ma takie coś?
Przecież czasami coś trzeba poprawić, bo zdanie np. nie ma sensu, albo np. trzeba dopisać nowe fakty do danej wypowiedzi.
Aż nie do wiary, aby nie było możliwości edycji własnego posta w typowym forum.
Poszło własnie o 'dopisywanie nowych faktów' w postach do których już były odpowiedzi.
Blokada możliwości edycji post'a gdy są kolejne wpisy jest dla mnie bezdyskusyjna, czas możliwości edycji też (no moze minuta to mało... ale 3min chyba wszystkim wystarczy ?).