Śrubka

Ogłoszenia o poszukiwaniu lub kupnie elementów, urządzeń, sprzętu i literatury związanej z tematyką forum.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Śrubka

Post autor: tszczesn »

Kupię śrubkę jak wyglądająca jak na zdjęciu. Gwint M3. Jest to śrubka mocująca kółko pasowe linki skalowej
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Śrubka

Post autor: kubafant »

Jeżeli zrobisz zwymiarowany rysunek, mogę Ci taką wytoczyć.

Pozdrawiam,
Jakub
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Pixel
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Pixel »

Kółko też warto zwymiarować, przy tak wytartej śrubie nie wierzę, że otwór jest "nominalny".
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Chwilowo nie mam jak narysować, ale może jak napisze to wystarczy:

Średnica łba 6mm
Średnica poniżej łba 4mm
Gwint M3
Wysokość łba - 2mm
Wysokość fragmentu pod łbem - 3mm
odstęp od tego fragmentu do gwinty - 1mm
wysokość całe śruby - 11mm
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Się zrobi. Nie dysponuję frezarką, więc aby mieć łeb z nacięciem, przetoczę po prostu większą śrubę. Chyba, że koniecznie musi być z mosiądzu?
Tak smaku
głowa
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Dzięki wielkie.

Niestety musi. Głupio będzie wyglądała Victoria ze srebrzystą śrubą. Możesz zrobić bez nacięcia, z tym sobie poradzę. No i oczywiście o wycenę poproszę.
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Ma być mosiądz, będzie mosiądz :)

Nacięcie spróbuję zrobić frezem piłkowym zamocowanym na tokarce, ale nigdy jeszcze tego nie próbowałem, więc nie wiem jak wyjdzie. Na wszelki wypadek spróbuję na jakimś innym kawałku materiału, a jak wyjdzie niespecjalnie to po prostu Twoja śrubka będzie "ślepa" z nacięciem do dorobienia we własnym zakresie.

Pomogłeś mi kiedyś z naprawą V560, w którym nie świeciła jedna cyfra. Także nie ma o czym mówić :)

Pozdrawiam,
Jakub

PS. Ale mam problem z tym V560 - chyba jakiś układ na wejściu padł, więc może znowu będzie okazja zostać Twoim dłużnikiem :lol:
Tak smaku
głowa
Pixel
125...249 postów
125...249 postów

Wyjdzie ale zamontuj śrubkę tak by wystawała poza "oprawkę" tylko tyle ile trzeba do wykonania nacięcia. Mówiąc bardziej obrazowo. Weź pręt o średnicy większej o 4mm od łba śrubki, wywierć otwór pod gwint M3 ale dłuższy od całej śrubki. Nawierć wiertłem fi-4 na głębokość 4mm możesz teraz nawiercić wiertłem fi-6 na głębokość 1mm. Nagwintuj otwór. Wkręć śrubkę do tej oprawki, masz teraz zapewniony dobry chwyt tego elementu a przy nacinaniu największe obciążenie przeniesie łeb śrubki schowany 1mm w oprawce. Może wydawać się, że nakład pracy na oprawkę jest bez sensu ale daj wiarę, czasem warto.
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Tak, zrobię, dzięki za poradę!

Już nie raz się przekonałem (zniszczony detal), że zamocowanie musi być b. solidne.

PS. A jak zamocować tę oprawkę na suporcie?
Tak smaku
głowa
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: staku »

kubafant pisze: pt, 30 kwietnia 2021, 08:53 PS. A jak zamocować tę oprawkę na suporcie?
Normalnie, tak jak nóż w imaku. Ja używałem mosiężnego profilu 10x10 i trzymało super.
Uważaj na wióra z takiego frezu. Piekielnie ostre i wbijają się we wszystko co popadnie a bardzo trudno je wyjąć ze skóry.
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Nie bardzo to widzę. Jeżeli zamocuję oprawkę w imaku, będzie leżała w niewłaściwej płaszczyźnie. Żebym mógł wykonać posuw względem freza, musiałaby być ustawiona prostopadle do osi wrzeciona oraz prostopadle do kierunku posuwu poprzecznego (czyli po prostu pionowo). Wtedy, za pomocą posuwu poprzecznego będzie można wyfrezować rowek.
Tak smaku
głowa
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: staku »

kubafant pisze: pt, 30 kwietnia 2021, 10:46 Żebym mógł wykonać posuw względem freza, musiałaby być ustawiona prostopadle do osi wrzeciona oraz prostopadle do kierunku posuwu poprzecznego (czyli po prostu pionowo). Wtedy, za pomocą posuwu poprzecznego będzie można wyfrezować rowek.
Właśnie tak. Frez na trzpieniu we wrzecionie. Mocowanie śrubki zakręcone w imaku tak jak nóż. Ja ten klocek ustawiłem tak, aby jego środek był mniej więcej w osi wrzeciona. W uchwyt złapałem nawiertak i zaznaczyłem miejsce pod otwór na śrubki. Wywierciłem i nagwintowałem. Po tym obrót imaka i cięcie tak, jakbyś dojeżdżał nożem do wałka. Posuw tylko poprzeczny a wzdłużny zablokowany.
faktus
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: faktus »

Witam.
Moja rada jest taka, aby obrabianą śrubkę pewnie zamocować w imaku do noży w celu wykonania nacięcia frezem wykonaj mocowanie z dwu kawałków płaskownika o takiej sumarycznej grubości aby zmieściły się w imaku, a ich punkt styku wypadał w osi wrzeciona. Tak przygotowany element przewierć w osi składania wiertłem fi 4 mm następnie pogłębiamy na głębokość 1-2 mm wiertłem fi 6 tak jak radzi Kolega Pixel. W ten element wstawiamy rzeczoną śrubkę i zaciskamy w imaku tak jak nóż tokarski. Jeśli śrubka luźno siedzi w takim mocowaniu można nieco spiłować płaszczyzny styku tych płaskowników, lub od razu przy wierceniu wstawić pomiędzy płaskowniki cienką blaszkę. Wtedy uzyskamy otwór o kształcie przypominającym elipsę ale za to pewniej będzie trzymać obrabianą śrubkę.
W celu uzyskania prostopadłego ustawienia względem freza zamocowany element przesuwamy za pomocą suportu, przy niepracującej tokarce, przed frezem i korygujemy jego zamocowanie w imaku do czasu aż będzie prostopadły. Wtedy możemy przystąpić do pracy.
Pozdrawiam.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Pixel
125...249 postów
125...249 postów

99 procent wątku powinno trafić do innego działu :) bowiem szkoda by zawarte tu informacje przepadły. Od siebie dodam jeszcze tylko, byś nie ustawał w poszukiwaniu frezarki. Na tokarce da się zrobić to i owo ale na zasadzie walki.
Awatar użytkownika
salicjonał
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: salicjonał »

A co sądzicie o "stole koordynacyjnym" współpracującym z wiertarką stołową? Czy takie urządzenie może dać zadowalający efekt?
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.