IF860 - co to jest??

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

No, to jeszcze na dodatek...

Post autor: ZoltAn »

... cztery lampki :)

Dla EF806 (z Ra = 100kOmów) podane są nieco inne warunki pracy niż dla EF86!

Zoltan
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
OTLamp

Re: No, to jeszcze na dodatek...

Post autor: OTLamp »

ZoltAn pisze: Dla EF806 (z Ra = 100kOmów) podane są nieco inne warunki pracy niż dla EF86!
Eee tam :wink: Róznica prądu katodowego 0.05mA jest nieistotna (mieści się w zakresie rozrzutu parametrów). Zresztą pewnie dla EF86 wyniki zostały zaokrąglone w górę.

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: No, to jeszcze na dodatek...

Post autor: ZoltAn »

OTLamp pisze: Eee tam :wink: Róznica prądu katodowego 0.05mA jest nieistotna (mieści się w zakresie rozrzutu parametrów) Pozdrawiam
Zapewne jest to ustalone dla stricte przemysłowych zastosowań lamp - w jakichś regulatorach czy bardzo "ostrych" parametrami wzmacniaczy oporowych. W końcu to lampa typu przemysłowego :) .

Zoltan
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

IF860

Post autor: Retroman »

Witam
Ta lampa pracowała urządzeniach telefonii nośnej systemu TN12/24, czyli telekomunikcji opartej o modulację amplitudową i podział pasma na kanały po 4kHz. Jej historia powstania wiąże się ściśle z telekomunikacją (niezawodność i podwyższona trwałość pracy).
Wysoka trwałość tej lampy to najwieksza jej zaleta, no i złote nóżki. Myślę, że zasilanie 20V żarzenia obecnie w niczym nie przeszkadza. Pamiętam jak w latach 60 należało się rozliczać z każdej sztuki tej lampy bo była bardzo droga. We wzmacniakach akustycznych telefonii naturalnej (systemy powojenne) wymieniano stare lampy Siemensa, typu dokładnie nie pamiętam, na takie właśnie IF860. W katalogu który jest w moim posiadaniu ta lampa jest obok EF80 (różnica w żarzeniu i jakości wykonania). Myślę, że jeżeli ktoś może coś zaprojektować na EF80 to zastosowanie lepszej wersji , czyli IF860 nie sprawi mu trudności.
Pozdrowienia
Roman Makaj TP S.A.
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

IF860

Witam
Ta lampa pracowała urządzeniach telefonii nośnej systemu TN12/24, czyli telekomunikcji opartej o modulację amplitudową i podział pasma na kanały po 4kHz. Jej historia powstania wiąże się ściśle z telekomunikacją (niezawodność i podwyższona trwałość pracy).
Wysoka trwałość tej lampy to najwieksza jej zaleta, no i złote nóżki. Myślę, że zasilanie 20V żarzenia obecnie w niczym nie przeszkadza. Pamiętam jak w latach 60 należało się rozliczać z każdej sztuki tej lampy bo była bardzo droga. We wzmacniakach akustycznych telefonii naturalnej (systemy powojenne) wymieniano stare lampy Siemensa, typu dokładnie nie pamiętam, na takie właśnie IF860. W katalogu który jest w moim posiadaniu ta lampa jest obok EF80 (różnica w żarzeniu i jakości wykonania). Myślę, że jeżeli ktoś może coś zaprojektować na EF80 to zastosowanie lepszej wersji , czyli IF860 nie sprawi mu trudności.
Pozdrowienia
Roman Makaj TP S.A.
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

Jeszcze o IF860

Witam
W starych wzmacniakach naturalnej telefonii miedzymiastowej (lata 50 i później) używane były lampy Siemensa C3e (żarzenie 18V/0,24A, wiadomo że z RFN), wiec w ramach drobnych projektów i oszczędności wymieniano je na IF860 RFT (20V/0,095A, NRD), po prostu były tańsze mimo że też drogie (no i od przyjaciół), stąd tak dużo ich pozostało. Jednak ich główne przeznaczenie to systemy telefonii nośnej TN12/24 produkcji krajowej PZT.
Wiadomości nt. - katalog UNIVERSAL Vade-mecum wyd.z 1960r. IF860-strona 168.
Pozdrowienia
Roman Makaj
OTLamp

A widział gdzieś ktoś może ICC90? Napotkałem taką w jednej z książek z końca lat 50. Żadnych danych nigdzie jednak nie ma.
_idu

Post autor: _idu »

A nie był to bład drukarski? Bo DCC90 to była typowa lampka do stopni końcowych w.cz. radiotelefonów UKF.
OTLamp

STUDI pisze:A nie był to bład drukarski? Bo DCC90 to była typowa lampka do stopni końcowych w.cz. radiotelefonów UKF.
Nie, podano ją tam jako przykład lampy serii I.
szalony

Re: IF860

Post autor: szalony »

Roman Makaj pisze:Witam
Ta lampa pracowała urządzeniach telefonii nośnej systemu TN12/24, czyli telekomunikcji opartej o modulację amplitudową
To jest modulacja analogowa, czy PAM ? (Jeśli takowa istniała na lampach)
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

Modulacja amplitudowa AM

Witam
W dawnej telekomunikacji czyli systemach teletransmisyjnych tzw. telefonii wielokrotnej stosowano modulację AM jednowstęgową, drugą wstęgę wycinano m.in. filtrami kanałowymi lub grupowymi. Ta nowa inna modulacja czyli PAM to modulacja amplitudy impulsów, czyli Pulse Amplitude Modulation. Podobne nazwy ale zupełnie co innego.
Pozdrowienia
Roman Makaj
szalony

AM jednowstęgowa to już właściwie "radiowa" emisja H3E - a jeśli wytłumimy cz. nośną to kompletne SSB. Czy w telefonii tłumi się f nośną ?

PS. Co do radia - a co sie stało z telegrafią tonowaną ? (A1B czy jakoś tak). Istnieje to jeszcze ?
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

AM jednowstęgowa

Witam
AM jednowstęgowa to już właściwie "radiowa" emisja H3E - a jeśli wytłumimy cz. nośną to kompletne SSB. Czy w telefonii tłumi się f nośną ?
Odpowiem bo to akurat wiem.
Nośną się wytłumiało, ale połozenie wsęgi było określane z dokładnością częstotliwości podstawowej kwarcu 4kHz i o stabilności 1E-8 (podwójny termostat i okresowo kontrolowana częstotliwość na stacjach teletransmisyjnych). Czyli przesyłało się tzw grupy np. 60-108 kHz czyli 12x4kHz, bez nośnej. Odchylenia częstotliwości raczej nie były problemem, tylko system był wrażliwy na wachania poziomu napięcia przesyłanego sygnału, stąd był tzw. sygnał pilota, poziomującego, coś jak ARW ale nazywało się to automatyczną korekcją poziomu.

PS. Co do radia - a co sie stało z telegrafią tonowaną ? (A1B czy jakoś tak). Istnieje to jeszcze ?
Jeszcze parę lat temu istniała telegrafia wielokrotna w telekomunikacji, teraz leci wszystko poszatkowane w kosmicznie skomplikowany sposób.
Pozdrowienia
Roman Makaj
szalony

Dzięki ;)

Co do telegrafii to chodziło mi raczej o taką starą emisję, używaną m.in w II wojnie światowej - normalną, "ręczną" telegrafie , ale z sygnałem modulującym - MCM czy MCW to się chyba zwało.
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

Dobrze grzebiesz w przeszłości

Co do telegrafii to chodziło mi raczej o taką starą emisję, używaną m.in w II wojnie światowej - normalną, "ręczną" telegrafie , ale z sygnałem modulującym - MCM czy MCW to się chyba zwało.
Witam ponownie
No właśnie nadałeś mi temat do poszukiwań. Jeżeli chodzi o RTV i Audio jest tego sporo i ludzi się tym sporo interesuje, ale sprawy telefonii i telegrafi poszły totalnie na śmietnik, a w firmie lepiej o nich nie wspominać. Spotkałem jeszcze kilku ludzi co pamiętają z opowiadań zagadnienia telegrafii i stosowanych w niej modulacji, po prostu muszę się tym zainteresować i poszukać książek. Coś tam mam w piwnicy jak zwykle a może lepiej spytam krókofalowców.
Pozdrowienia
Roman Makaj