Projekty głowicy UKF na ukł serii UL

Elektronika retro

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Projekty głowicy UKF na ukł serii UL

Post autor: MarekSCO »

Romekd pisze:UL1042 bez poprzedzającego go dobrego wzmacniacza w.cz. nie jest najlepszym rozwiązaniem, ze względu na stosunkowo wysoki poziom szumów własnych (typowy dla mieszacza; NF=7 dB)
Trochę bym tu pogrymasił ;) Zgoda - nie jest najlepszym rozwiązaniem... Więcej - Jest rozwiązaniem najtrudniejszym w realizacji ze wszystkich, które
przywołałeś w tym poście... Pozostałe mają przynajmniej, zdaje się, wbudowany tranzystor dla generatora lokalnego ;)
No i rzeczywiście wymaga wzmacniacza w.cz...
Czyli moim zdaniem same argumenty za i ani jednego przeciw :lol:
Bo czyż nie o to chodzi w tej zabawie, żeby było ciekawie i kształcąco ? ;)
Inaczej weźmy taki NE615... Nie pamiętam parametrów, ale zdaje się, że same piątki tam są ;)
Znaczy NF 5dB przy 50 MHz i Ucc 5V ;)
I zróbmy na nim... Nie... Nie całe radyjo... Głowicę na nim zróbmy... A resztę wykorzystajmy do jej zestrojenia ;)
Nie zapominajmy, ze przyrządy też są drogie ...
A wtedy uzasadnimy jego ( NE615 ) wysoką ( nie jestem pewien ile kosztuje ) cenę ;)

Oczywiście trochę przejaskrawiam, bo wiem, że nie o to Ci chodziło...
Ale chyba Twój post zmotywował mnie, żeby w wolnym czasie zrobić głowicę UKF na tym układzie (1042), przestrajaną tak...
Jak to pokazałem kiedyś na skanie z VHF Comm... :)
Pozdrawiam i jeszcze raz namawiam do nie lekceważenia UL1042 :)
Warto się z nim bliżej zaprzyjaźnić ;)
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam Marku :)
Z UL1024 "zaprzyjaźniłem się" dawno, dawno temu.. Gdy tylko zaczęto produkować je w CEMI.. :D
Kiedyś robiłem na nich konwertery, służące do przestrajania odbiorników radiowych, ale w pewnym momencie pojawiły się problemy z ich dostępnością (na rynku pojawiły się też wadliwe buble, zapewne odrzuty produkcyjne, a cena oryginałów S 042P SIEMENSA była zbyt wysoka..) i wówczas przeszedłem na tanie i całkiem niezłe układy LA1185 (LA1186), produkowane przez firmę SANYO. Obecnie zdarza mi się jeszcze, od czasu do czasu, użyć układu TBB042 (S 042P w mniejszej obudowie SMD typu SO14).
Głowica UKF z kultowym UL1042 wymaga dodania do niego jeszcze kilkunastu elementów i nieco pracy z ich wzajemnym "dopasowaniem", więc może stanowić wyzwanie dla nieco ambitniejszych konstruktorów.. Za to z pozostałymi, wymienionymi przeze mnie układami z reguły nie ma żadnych problemów i można uruchomić na nich głowicę w kwadrans (choćby w pająku..). Jest to więc "propozycja" dla bardziej wygodnych i nieco leniwych... :wink:

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Romekd pisze:Jest to więc "propozycja" dla bardziej wygodnych i nieco leniwych... :wink:
Dokładnie tak zrozumiem Twoje intencje :)
Ale chciałem jakoś "uratować reputację" tego nieszczęsnego UL1042 :)
Bowiem ostatnio na naszym forum coraz to więcej układów scalonych ( tych już w sumie retro ) dostaje etykietkę
"kiepski - nie warto się nim zajmować" ;)
Podobnie było z tym wzmacniaczem... jak mu tam... LM358 (?) :)
Romekd pisze:Z UL1024 "zaprzyjaźniłem się" dawno, dawno temu.. Gdy tylko zaczęto produkować je w CEMI.. :D
Widzisz... My nie mieliśmy szans się z nim nie zaprzyjaźnić. Nie sądzisz ? :lol:
A młodsi Koledzy mają ;) Namawiam tylko, żeby nie korzystali z tej szansy :lol:
Pozdrawiam
Marek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Witam.
MarekSCO pisze:Ale chciałem jakoś "uratować reputację" tego nieszczęsnego UL1042 :)
Bowiem ostatnio na naszym forum coraz to więcej układów scalonych ( tych już w sumie retro ) dostaje etykietkę
"kiepski - nie warto się nim zajmować" ;)
Podobnie było z tym wzmacniaczem... jak mu tam... LM358 (?) :)
W czasach gdy zaczęto go produkować w CEMI, był naprawdę ciekawym mieszaczem i cieszyłem się z możliwości, że będzie łatwo dostępny i tani... Podwójnie zrównoważony, nie wymagający stosowania zewnętrznych rezystorów polaryzujących tranzystory (w wyjątkowych sytuacjach można było dodać dwa zewnętrzne rezystory, by jeszcze bardziej podnieść wzmocnienie przemiany..), wydawał się sporym krokiem naprzód, w stosunku do starszych koncepcji (np. MC1496, MC1596). Wtedy zrobiłem ich spory zapasik, z którego większość już zużyłem, ale kilka zostało mi do dnia dzisiejszego. Może jeszcze gdzieś się je wykorzysta.. :wink:
Co do bardzo krytykowanych wzmacniaczy, to na Forum wymieniano ostatnio LM386, jako zupełny niewypał (kiepski "Trabant" przy naszych krajowych "Mercedesach" serii UL149x i UL148x), na dodatek mocno promowany przez jakieś "tajemnicze lobby".. :lol:
Ten akurat układ widywałem w dziesiątkach różnych urządzeń i chyba na setkach schematów, od domofonów po układy automatyki przemysłowej. Ponieważ nigdy nie miałem z nim żadnych kłopotów (użyłem go może w kilkunastu swoich układach), to po bardzo krytycznych wypowiedziach naszych forumowych Kolegów postanowiłem przyjrzeć mu się nieco dokładniej i porównać jego parametry (szumy, możliwe maksymalne wzmocnienie, pasmo i zniekształcenia nieliniowe) z parametrami naszych "Mercedesów".. Chyba założę wątek z wynikami tych pomiarów, gdyż okazały się dla mnie sporym zaskoczeniem.. :wink:

Pozdrawiam,
Romek
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Wydaje mi się, że na rynku mogą być podróbki słynnych LM386, które mają kiepskie parametry. Miałem za to niemiłe doświadczenia z podróbką TDA2822 pochodzącego z zwłok radiomagnetofonu znalezionego na dzikim wysypisku śmieci. Miał z niego powstać wzmacniacz słuchawkowy do odbiornika kieszonkowego.

Dlaczego nie stosowano UL1042 w odbiornikach radiowych stacjonarnych Unitra?
Ratujmy stare tranzystory!
olgierd
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: olgierd »

Z tego, co pamiętam, to miał go tylko amplituner FM Radmor 5412. Oczywiście zewnętrzny oscylator, podejścia (sygnał, heterodyna) i wyjście symetryczne, oryginalnie rozwiązane ARCz (wpływające na napięcie strojące wszystkie cztery obwody głowicy).
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

AZ12 pisze:Dlaczego nie stosowano UL1042 w odbiornikach radiowych stacjonarnych Unitra?
Hmm... Od wyczerpujących odpowiedzi na takie pytania są na forum lepsi specjaliści niż ja, czy ( jak sądzę ) Romekd ;)
Ale tak dla pobudzenia Twojej wyobraźni... Podwójnie zrównoważony mieszacz/modulator... Pracujący do 200 MHz...
O stosunkowo dobrych parametrach i łatwy w aplikacji...
I Ty się zapytujesz, dlaczego nie było go w odbiornikach radiowych produkowanych przez polski przemysł...
Ty nie rozumiesz o co pytasz po prostu ;) :lol:
Pozdrawiam
olgierd
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: olgierd »

Hmm... firma Radmor - i wszystko jasne.
Przepraszam, że niewywołany wyrywam się do odpowiedzi.
k4be
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Post autor: k4be »

ukv-radiopriemnik-na-mikroshemah-ul1042-ul1219_1.png
Dawno temu bawiłem się takim odbiorniczkiem, działał zadowalająco (ale zostawiłem go w spokoju po trzecim spalonym bez powodu UL1482). Ale czułość i selektywność odbiornika z takim obwodem wejściowym z pewnością jest marna.
Oczywiście na schemacie są błędy, układ po lewej to UL1042, a filtry 202 i 211 oprócz cewek mają w środku kondensatory.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Na selektywność w tym przypadku wpływały nie tylko prymitywnie rozwiązane obwody wejściowe (aperiodyczny stopnień bez jakichkolwiek filtrów LC), ale w ogóle znikoma ilość obwodów rezonansowych i tylko jeden marny filtr piezoceramiczny w torze p.cz. (w normalnych odbiornikach najczęściej występowały dwa, trzy, a czasem jeszcze więcej tego typu filtrów..). Zaskoczony jestem informacją o uszkadzających się bez powodu stopniach mocy, gdyż UL1482 uchodziły za jedne z lepszych i ja na przykład nigdy nie miałem z nimi żadnych problemów.

Pozdrawiam,
Romek
k4be
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Post autor: k4be »

Podjąłem próbę wykonania głowicy z użyciem układu UL1042. Zmontowałem obwód według noty katalogowej, jedyna różnica to z niczym (na razie) niesprzężona cewka włączona między wyprowadzenia 7 i 8. Cewka generatora ma 11 zwojów z odczepem na zwoju drugim. Kondensatory to 6p8 (11-10 i 12-13), 15p (10-12) i 22p (równolegle z cewką). Wartości zamierzam skorygować po doprowadzeniu układu do działania. UL1042 od początku nie wykazuje chęci do współpracy - generator mimo moich starań nic nie generuje. Zaskakujące, bo wspomniany przeze mnie dwa posty wyżej odbiornik (część radiowa) działał całkowicie bezproblemowo. Poinformuję, gdy uda się coś osiągnąć :)
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

k4be pisze: wt, 30 marca 2021, 20:37 Zmontowałem obwód według noty katalogowej
Której mianowicie, tej z Elenoty natenprzykład?
http://www.elenota.pl/datasheet-pdf/603 ... 70b2addba9
jedyna różnica to z niczym (na razie) niesprzężona cewka włączona między wyprowadzenia 7 i 8. Cewka generatora ma 11 zwojów z odczepem na zwoju drugim. Kondensatory to 6p8 (11-10 i 12-13), 15p (10-12) i 22p (równolegle z cewką). Wartości zamierzam skorygować po doprowadzeniu układu do działania. UL1042 od początku nie wykazuje chęci do współpracy - generator mimo moich starań nic nie generuje. Zaskakujące, bo wspomniany przeze mnie dwa posty wyżej odbiornik (część radiowa) działał całkowicie bezproblemowo.
Na tamtym schemacie występuje kondensator C7 umasiającą końcówkę 7 UL1042. Teraz jak rozumiem go nie ma? W wyniku powyższego bazy tranzystorów górnego piętra wiszą jedynie na rezystorach 2,2k, a w zakresie UKF takie rzeczy zawsze śmierdzą. Włącz zatem taki kondensator między masę a końcówkę 7 (lub 8 ).
Niezależnie od powyższego taki schemat wygląda mało perspektywicznie. Czym zamierzasz przestrajać obwód heterodyny, będziesz rzeźbił wariometr? Dawno temu popełniłem głowicę UKF z wykorzystaniem UL1042, ale od początku miała tam być osobna heterodyna na tranzystorze dyskretnym. I oczywiście wzmacniacz w.cz. na wysokoprądowym tranzystorze BFP479 w układzie wspólnej bazy z wejściem szerokopasmowym. Przestrajana była trzysekcyjnym agregatem takim jaki występował w Amatorze Stereo oraz Fauście (jedna sekcja w heterodynie, dwie w dwuobwodowym filtrze pasmowym między stopniem w.cz. a mieszaczem). Ten ostatni obciążony był symetrycznie, obwodem p.cz. typu 1-24F5 (normalnie stosowanym w roli obwodu wyjściowego dla detektora stosunkowego). Schemat przytaczany przez CEMI został wymyślony raczej na użytek ówczesnych konwertytów, będących w o tyle lepszej sytuacji od tych dzisiejszych, że przy konwersji z OIRT na CCIR (odbierany przez przywożony zza granicy sprzęt) niepotrzebne było przełączanie zakresów w konwerterze.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Zamiast tranzystora bipolarnego można, a nawet trzeba dać dwubramkowego MosFeta np: BF964S, niestety, nie jest tani.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

Wtedy aż się prosi użyć drugi taki tranzystor w mieszaczu. I temat idzie się kichać.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Czołem.
AZ12 pisze: śr, 31 marca 2021, 08:40 Zamiast tranzystora bipolarnego można, a nawet trzeba dać dwubramkowego MosFeta np: BF964S, niestety, nie jest tani.
Bardzo dobry pomysł, rozwiązanie stosowane przez znanego krajowego producenta, firmę RADMOR, w amplitunerze o oznaczeniu 5412, produkowanym w latach 1985...1990. Radmor zastosował w nim strojony (oczywiście warikapami) od strony wejścia i wyjścia wzmacniacz w.cz. z Mosfetem BF961 (objęty pętlą ARW) oraz mieszacz UL1042 z zewnętrznym oscylatorem, zrealizowanym jako bardzo stabilny układ Seilera. Już wtedy doskonale wiedziano, że dla zapewnienia odpowiedniej stabilności i skuteczności przemiany częstotliwości nie powinno się łączyć funkcji generatora i mieszacza w jednym układzie (tranzystorze; stanowiącym tzw. mieszacz samooscylujący), gdyż kompromisowe układy nie stanowią rozwiązania optymalnego pod względem parametrów. Producent amplitunera dodał do aplikacji układu UL1042N dodatkowy rezystor 120 Ω (w obwody połączonych ze sobą emiterów dolnych tranzystorów UL1042N i masy) by jeszcze bardziej podnieść wartość prądu i przez to poprawić parametry dynamiczne podwójnie zrównoważonego mieszacza.

Pozdrawiam
Romek
ODPOWIEDZ