Julia Stereo - głowica UKF

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

g.marciniak
375...499 postów
375...499 postów

Re: Julia Stereo - głowica UKF

Post autor: g.marciniak »

Nie, to radio ma dwa zakresy UKF - 66-74MHz i 87,5-100MHz przełączane przelacznikiem bistabilnym. Użytkownik nie jest w stanie włączyć obu na raz, z resztą to nie spowodowałoby pracy w innym pasmie, po prostu obie głowice pracowałyby równolegle. Nie wiem czy pasmo milicyjne to nie było właśnie 100-108MHz, dlatego Julia miała obcięty CCIR. Ale ile w tym prawdy - nie wiem, to też zasłyszane gdzieś, coś.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
Zastanawiam się dlaczego do przełączania obwodów wejściowych głowicy nie wykorzystano popularnych już w tamtym czasie diod przełączających BA182? Ich rezystancja w stanie włączonym jest niższa od 1 Ω, a pojemność w stanie wyłączonym wynosi około 1 pF (przy napięciu wstecznym kilku woltów). Zastosowanie połączonych równolegle obwodów jest co najmniej dziwaczne (bocznikowanie sygnału anteny przez jeden z obwodów w czasie gdy pracuje drugi jest silne i na pewno mocno pogarsza czułość odbiornika). Szeregowe połączenie cewek antenowych mogłoby być oczywiście lepszym pomysłem, ale wymagało by stosowania dodatkowych uzwojeń na obwodach L101 i L106.

Kanał na którym w Zawierciu dało się w tamtych czasach podsłuchiwać milicję, to 173,075 MHz. Sądzę, że przy tak znacznej różnicy w częstotliwościach obwody wejściowe Julii wprowadzałyby dość znaczne tłumienie, a poza tym co z częstotliwością oscylatora? Częstotliwości obu oscylatorów sumowałyby się w wspólnym mieszaczu? :wink: Polskie przełączniki typu Isostat nie pozwalały na połączenie wszystkich trzech styków w pozycji środkowej suwaka, więc w tym radiu musiałby znajdować się przełącznik specjalnej konstrukcji lub niezbędna byłaby ingerencja w odbiornik, dająca możliwość włączenie obu zakresów jednocześnie.

Co do przytoczonego w tym wątku artykułu, to podobnie jak Tomka mnie również dziwi propozycja zastosowania w głowicy tranzystora BFR96. Jest to tranzystor większej mocy niż popularne w tamtych czasach choćby BFR90 IBFR91, chętnie stosowane w stopniach wejściowych głowic. Natomiast BFR96 często używało się w stopniach wyjściowych małych nadajników, gdyż jego maksymalny prąd kolektora wynosił aż 75 mA, a dopuszczalna moc strat aż 0,7 W.

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
EABC80
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: EABC80 »

Tutaj trochę o historii tego radia: https://www.youtube.com/watch?v=87q2e9X ... kitechniki
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

EABC80 pisze: sob, 20 marca 2021, 09:03 Przepraszam że się wtrącam. Ale czy w wywodach na temat pasma nie ma pomyłki 97,5-108 zamiast 87,5 do 108?
Oczywiście że się grzebnąłem - już mi cyferki się plączą. :oops: Dzięki za zwrócenie uwagi, poprawiłem.
ODPOWIEDZ