Generator z mostkiem Wiena-Robinsona - zmiana lampy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Generator z mostkiem Wiena-Robinsona - zmiana lampy
Witam
Znalazłem w sieci schemat dość prostego lampowego generatora RC z powszechną w latach 40-50 duotriodą 6SN7 (polski odpowiednik 6N8S). Niestety, nie posiadam tej lampy, a nie należą one do tanich. Pomyślałem żeby zastosować popularną E88CC, którą mam w zapasach. Ma jednak inne parametry, więc czy układ zadziała po takiej zamianie? Jest to dość stary projekt amerykański, opis i schemat w linku poniżej.
https://www.robkalmeijer.nl/techniek/el ... index.html
PS. Budował ktoś z was podobne urządzenie?
Znalazłem w sieci schemat dość prostego lampowego generatora RC z powszechną w latach 40-50 duotriodą 6SN7 (polski odpowiednik 6N8S). Niestety, nie posiadam tej lampy, a nie należą one do tanich. Pomyślałem żeby zastosować popularną E88CC, którą mam w zapasach. Ma jednak inne parametry, więc czy układ zadziała po takiej zamianie? Jest to dość stary projekt amerykański, opis i schemat w linku poniżej.
https://www.robkalmeijer.nl/techniek/el ... index.html
PS. Budował ktoś z was podobne urządzenie?
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 2500...3124 posty
Re: Generator z mostkiem Wiena-Robinsona - zmiana lampy
Podobna do lampy 6SN7 jest ECC82 (12AU7), bywały stosowane zamiennie, choć różnią się nieco parametrami. Lepszym zamiennikiem (1:1 w nowalowej podstawce) jest 6CG7, u nas siłą rzeczy trudno dostępna.
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
-
- 3125...6249 postów
Witam ponownie
Dzięki za info, ale niestety, nie posiadam ECC82, nie jest to lampa śmieciowa.
Dzięki za info, ale niestety, nie posiadam ECC82, nie jest to lampa śmieciowa.
Ma ona prąd żarzenia 600mA, czyli dwa razy większy niż większość duotriod nowalowych.kubafant pisze: wt, 16 lutego 2021, 14:55Lepszym zamiennikiem (1:1 w nowalowej podstawce) jest 6CG7, u nas siłą rzeczy trudno dostępna.
-
- 125...249 postów
Może podejdzie popularna i tania 6N1P, albo 6N6P?
-
- 3125...6249 postów
Można zastosować praktycznie każdą duotriodę licząc się ze pogorszeniem parametrów generatora{który teraz do najlepszych by nie należał
}.Kluczowym elementem jest żarówka w stabilizacji amplitudy-należałoby zastosować np.telefoniczną na 60V/20 mA x2{obniżanie napięcia zasilania nie jest wskazane z powodu wzrostu zniekształceń}.Wartości rezystorów w drugim stopniu należy dobrać na największą {nie zniekształconą} amplitudę napięcia na anodzie{przy Ia=5mA} i taką by na katodzie{wyjściu} uzyskać użyteczne napięcie{co najmniej 2Vpp}.A w sumie E88CC to szkoda-wystarczy PCC88 lub jeszcze lepsza PCL85 z pentodą w triodę przerobioną. 

-
- 3125...6249 postów
Witam
Tą pierwszą może bym znalazł, tej drugiej nie mam.
Akurat żarówek na mały prąd mam dużo, mogę poeksperymentować.Marek7HBV pisze: wt, 16 lutego 2021, 18:15Kluczowym elementem jest żarówka w stabilizacji amplitudy-należałoby zastosować np. telefoniczną na 60V/20mA x2 (obniżanie napięcia zasilania nie jest wskazane z powodu wzrostu zniekształceń).
-
- 3125...6249 postów
Witam
Wczoraj powstał działający prototyp urządzenia. Napięcie zasilania ok. 135V.
Wczoraj powstał działający prototyp urządzenia. Napięcie zasilania ok. 135V.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
No tak
Moda marsjańska się kłania
. 

-
- 3125...6249 postów
Witam ponownie
Nie chciało mi się chassis do tego budować.
Powstanie w wersji finalnej urządzenia.
Nie chciało mi się chassis do tego budować.

-
- 3125...6249 postów
Witam
Udało mi się ustawić na czystą sinusoidę na tym pająku, ale amplituda mierzona na minusie kondensatora elektrolitycznego sprzęgającego ma wartość zaledwie kilku woltów. Napięcie zasilania 128V przez prostownik półokresowy z transformatora od magnetowidu. Ten duży z woltomierzem to zasilacz żarzenia. Żarówka w obwodzie stabilizacji 60V 35mA.
Czy można zwiększyć amplitudę bez zwiększania napięcia anodowego?
Udało mi się ustawić na czystą sinusoidę na tym pająku, ale amplituda mierzona na minusie kondensatora elektrolitycznego sprzęgającego ma wartość zaledwie kilku woltów. Napięcie zasilania 128V przez prostownik półokresowy z transformatora od magnetowidu. Ten duży z woltomierzem to zasilacz żarzenia. Żarówka w obwodzie stabilizacji 60V 35mA.
Czy można zwiększyć amplitudę bez zwiększania napięcia anodowego?
-
- 3125...6249 postów
Może Kolega podzielić rezystor anodowy drugiego stopnia i pobierać sygnał sprzężenia z dzielnika,a z anody wyjściowy o większej amplitudzie. 

-
- 3125...6249 postów
Jakoś nie widzę,żeby Ktoś wspomniał
tu o radzieckiej 6H8C.
To jest na prawdę odpowiednik 6SN7.
I to jest radziecki zapis typu,który
Kolega AZ12 widział w wersji polskiej.
A trafiają się na wiadomych aukcjach.
Pozdrawiam Kolegów.
Jacek"b/t"
tu o radzieckiej 6H8C.
To jest na prawdę odpowiednik 6SN7.
I to jest radziecki zapis typu,który
Kolega AZ12 widział w wersji polskiej.
A trafiają się na wiadomych aukcjach.
Pozdrawiam Kolegów.
Jacek"b/t"
-
- 3125...6249 postów
A tu jeszcze taka ciekawostka a propos w załączeniu:-)
Bez Wina i bez rozbitka na wyspie Tobago:-)
Bez Wina i bez rozbitka na wyspie Tobago:-)
-
- 3125...6249 postów
Witam
Zmienione zostały wartości rezystorów, anodowy pierwszego stopnia 20kΩ, anodowy i katodowy drugiego stopnia 6,8kΩ i 120Ω. Po zwiększeniu napięcia zasilania do 200V napięcie wyjściowe AC generatora mierzone w tym samym punkcie wzrosło do ok. 13,5V. Tak więc zależy ona od wartości prądu anody i impedancji obciążenia anodowego, na którą składa się impedancja obwodu ujemnego sprzężenia zwrotnego (dzielnik potencjometru z żarówką), rezystancja rezystora i impedancja gałęzi mostka. Dalsze zwiększenie prądu nie jest możliwe, gdyż spowoduje przekroczenie mocy admisyjnej lampy.
Zmienione zostały wartości rezystorów, anodowy pierwszego stopnia 20kΩ, anodowy i katodowy drugiego stopnia 6,8kΩ i 120Ω. Po zwiększeniu napięcia zasilania do 200V napięcie wyjściowe AC generatora mierzone w tym samym punkcie wzrosło do ok. 13,5V. Tak więc zależy ona od wartości prądu anody i impedancji obciążenia anodowego, na którą składa się impedancja obwodu ujemnego sprzężenia zwrotnego (dzielnik potencjometru z żarówką), rezystancja rezystora i impedancja gałęzi mostka. Dalsze zwiększenie prądu nie jest możliwe, gdyż spowoduje przekroczenie mocy admisyjnej lampy.
-
- 3125...6249 postów
Niedokładnie przeczytałem całość budowy układu przez KolegęAZ12 pisze: sob, 8 stycznia 2022, 08:45 Witam