Stereodekoder Tomka Janiszewskiego

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Stereodekoder Tomka Janiszewskiego

Post autor: kubafant »

Dużo daje oryginalny stary laminat papierowy, zamiast współczesnego szklano-epoksydowego. Ciekawe czy od pierwszego lutowania ścieżki odpadają po przygrzaniu, czy takie atrakcje zapewnia dopiero pół wieku przechowywania w zakurzonym urządzeniu? :lol:

Kawał solidnej, wiernej epoce roboty, jak zawsze. Miło popatrzeć.

Pozdrawiam,
Jakub
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

kubafant pisze: śr, 3 lutego 2021, 22:04 Dużo daje oryginalny stary laminat papierowy, zamiast współczesnego szklano-epoksydowego. Ciekawe czy od pierwszego lutowania ścieżki odpadają po przygrzaniu, czy takie atrakcje zapewnia dopiero pół wieku przechowywania w zakurzonym urządzeniu? :lol:

Kawał solidnej, wiernej epoce roboty, jak zawsze. Miło popatrzeć.

Pozdrawiam,
Jakub
Witam!
Od starego, papierowego laminatu to ścieżki odpadają nawet od krzywego spojrzenia.
Robiłem w lipcu amplituner REMA Toccata, ścieżki odpadały od byle przygrzania, w stereodekoderze musiałem dać podstawkę pod MC1310 bo bym płytkę wyrzucił po drugiej awarii układu.
Na innych płytkach, nawet głupiego tranzystora normalnie nie wylutujesz, bo ścieżki odpadają.
Polskie radia to samo, spróbuj bez drutowania wymienić UL1481, żeby dziada wylutować, to trzeba go wyciąć szczypcami i po jednej nóżce wylutowywać a i tak coś zawsze odpadnie :evil:
A najlepszy to jest laminat sowiecki :evil: :evil: :evil: ......i ten smród...aż w oczy gryzie, oczywiście w ruskim sprzęcie wszystko trzeba drutować.
Z FR-4 tego nie ma, chyba, że w kółko wlutowujesz i wylutowujesz elementy albo transformatorówką lutujesz, nie myśląc przy tym, wszystko można zepsuć jak się chce. Normalnie ścieżki nie odpadają.
Minus taki, że wiertła idą jak woda i musisz mieć widiowe(to jest szkło) a takimi wierci się idealnie w pionie bo pękają, ja mam Dremel 3000 z dedykowanym stojakiem, jeszcze styropian pod płytkę( w drewnie klinują się i pękają, już kilka połamałem)
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

Jak zwykle defetyzm i niedasizm- mało go jeszcze w innym temacie? :evil:
Ścieżki odpadają wtedy gdy temperatura lutowania jest zbyt wysoka. Trzeba używać lutownicy dostosowanej do takich prac, a nie transformatorowej, ulubionej zwłaszcza przez tych co nie mają nawet cierpliwości czekać aż normalna lutownica się nagrzeje. Najlepsza jest oczywiście stacja lutownicza z regulacją, ale gdy jej jeszcze nie miałem - używałem zwykłej lutownicy na 220V, a temperaturę ustaliłem włączając w szereg odpowiednio dobrany kondensator MKSE umieszczony w obudowie zasilacza wtyczkowego. Wylutowując nóżki układu scalonego to się zdejmuje cynę z każdej kolejnej a nie grzeje na chama po całości jak najgorętszą lutownicą aby nie zdążyło ostygnąć tam gdzie się grzało wcześniej. Chyba że ma się kopytko pozwalające grzać równocześnie cały kość, ale i wówczas temperatura musi być właściwie dobrana. Jeżeli strach jest użyć odsysarki, bo może odessać małe oczko lutownicze (większę niebezpieczeństwo stwarzają takie ze spustem, mniejsze - z elektryczną pompką) to się zdejmuje cynę grotem oczyszczonym z nadmiaru cyny a w końcowej fazie delikatnie odgina końcówkę np. paznokciem aby zapobiec ponownemu jej przylutowaniu. Mostek z cyny jaki się wówczas tworzy można też przerwać np. zwiniętym w cienką tutkę papierem. Jest więc wiele sposobów, ale prościej jest złorzeczyć na forum. Tylko kogo to obchodzi?
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Teraz to już nie odpada nic albo rzadko, bo mam stację lutowaniczą na groty T-12, jest to grot z grzałką i termoparą w jednym, taki ołówek wkładany do kolby.
Sama stacja to zasilacz impulsowy z automatyką i wyświetlaczem LED, produkcja chińska.
Grot kosztuje 20zł a ma bardzo długą żywotność, stacja to Bakon 950D, na Allegro mają, koło 200zł, groty T-12 są bardzo różne, praktycznie do wszystkiego.
Stacja się prawie wcale nie grzeje, trochę sieje zakłóceniami, nie problem wyłączyć na chwilę, grot osiąga temperaturę w 20-30 sekund.
Transformatorówką to lutuje przewody i stare luty w lampowych radiach, których po kilkudziesięciu latach nic nie bierze, niemniej jednak nie przepadam za laminatem papierowym, zetknąłem się z płytkami prototypowymi z tego badziewia z Chin, nie idzie polutować, bardzo tandetne wykonanie.
Dlaczego w TV szybko zaczęto stosować laminat epoksydowo-szklany?
Bo się ścieżki węglowe na tym wypalają i chłonie to wilgoć.
Była to jedna z przyczyn pożarów TV Rubin 707-714.
Ten laminat się sam kruszy po latach, trzeba uważać żeby nie połamać
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Szrot majster pisze: czw, 4 lutego 2021, 13:24 Dlaczego w TV szybko zaczęto stosować laminat epoksydowo-szklany?
Bo się ścieżki węglowe na tym wypalają i chłonie to wilgoć.
Była to jedna z przyczyn pożarów TV Rubin 707-714.
Ale na płytce dekodera nie ma buchających żarem lamp takich jakie były w Rubinie. Tam gdzie one natomiast są (ECL86 we wzmacniaczu mocy, EZ81 i EZ80 w zasilaczu) podstawki są wprawdzie też na płytce, ale bańki lamp oddziela od płytki aluminiowe chassis. 10 lat to wytrzymało bez żadnej awarii. Płytki papierowe maja natomiast inną paskudną cechę: z czasem się wyginaja i paczą. Nie szkodzi to takim elementom jak rezystory i kondensatory, ale układy scalone w obudowach dwurzędowych potrafią sie wyrwać i to tak vrednie, że nóżka układu scalonego traci kontakt z metalizacją, nadal trzymającą się cyny. Na oko takiego uszkodzenia nie widać, i właściwie pozostaje tylko przetapiać lutownicą kolejne punkty. W ten sposób szlag trafił zbudowany przeze mnie częstościomierz cyfrowy na układach TTL i lampach NIXIE. Trzeba by od nowa wykonać płytki, ale na dobrym już laminacie.
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: kubafant »

Tomek Janiszewski pisze: czw, 4 lutego 2021, 13:38 W ten sposób szlag trafił zbudowany przeze mnie częstościomierz cyfrowy na układach TTL i lampach NIXIE.
Tomku, pokazywałeś go gdzieś na forum? Jestem ogromnie ciekaw tego urządzenia!

Pozdrawiam,
Jakub
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Awatar użytkownika
MariuszElektronik
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: MariuszElektronik »

Tomek Janiszewski pisze: śr, 3 lutego 2021, 20:19 Skoro w innym temacie nakłoniono mnie do sporządzenia i zamieszczenia schematu dekodera (tego pierwszego i jak dotąd jedynego lampowego jaki zbudowałem a który wciąż działa bez zastrzeżeń, po niemal 10 latach od uruchomienia) - zamieszczam obrazki w jednym poście, i w najwłaściwszym chyba temacie:
Skąd cewki brałeś? Jak wyregulować dekoder?
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Cewki pętałem osobiście, na przestrajanych rdzeniach skrzydłowych 15/15mm. Nie podawałem dotąd danych uzwojeniowych, bowiem nie wiadomo kto jakie rdzenie wytrzaśnie. Nie pamiętam zresztą ile było zwojów, ale znając pojemności w obwodach (15nF w obwodzie wydzielającym pilota 19kHz, 1nF+1nF=2nF w skompensowanym eliminatorze pilota, 2.2nF w obwodzie podnośnej38kHz) i AL użytych rdzeni można obliczyć uzwojenia główne. Postaram się niebawem pomierzyć napięcia na bifilarnych uzwojeniach sprzęgających, to będzie z grubsza wiadomo jaka jest przekładnia. Nie jest zresztą ona szczególnie krytyczna; jeśli uzwojenia wtórne będą miały powiedzmy 1/3 liczby zwojów uzwojeń pierwotnych to powinno działać.
Zestrajałem w ten sposób że na wejście podawałem 19kHz z generatora akustycznego i stroiłem obwody 19kHz i 38kHz na maksimum napięcia podnośnej (można określić je przez pomiar napięcia stałego na kondensatorach 47nF spinających elektrody lamp EAA91). Dotyczy to także obwodu eliminatora w katodzie lampy EF80: eliminując sygnał pilota z toru MPX podwyższa on zarazem wzmocnienie sygnału pilota w anodzie tej samej lampy. Na wszelki wypadek sprawdzałem jeszcze oscyloskopem czy zbocza sygnału pilota na wejściu pokrywają się ze zboczami sygnału podnośnej na anodach podwajacza, podobnie sprawdzałem pokrywanie się zboczy sygnału pilota na anodzie EF80 i podnośnej na anodach ECC81. Na wszelki wypadek, bowiem mostek RC na wejściu podwajacza przesuwający fazę sygnału pilota o 45 stopni sprawia że przy nastrojeniu obwodów na maksimum zbocza te się pokrywają, nie tak jak w rozwiązaniach gdzie wymagane przesunięcie fazy realizuje się przez stosowanie mniejszych niż normalnie pojemności sprzęgających. Rezystor kompensacyjny między katody lampy ECC82 wstawiłem w ciemno, niestety nie nadają już sygnału "Kanał lewy... Kanał prawy..." Skoro jednak trafiają się utwory w których pewne instrumenty słychać z jednego tylko głośnika - uznałem że tak może być. Zniekształceń typu piedzenia lub seplenienia (co świadczyłoby o przenikaniu sygnału MPX do toru odtwarzania podnośnej i jest nagminne w polskich stereodekoderach z rdzeniami kiepskiej jakości (Pionier Stero, Meluzyna Hi-Fi, Amator Stereo) nie stwierdziłem, dzwięk jest równie czysty jak w lampowych odbiornikach mono.
STUDI_bis
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: STUDI_bis »

Warto zastosować w odtwarzaniu 38kHz synchronizowany generator. Były takie dekodey lampowe jak np w linku poniżej:
http://www.jogis-roehrenbude.de/Roehren ... FK/TFK.htm
W odóznieniu od "cewkowych" dekoderów serow to krecąc rdzenia mi nie ma zminy speracji czy zmiany kanałów ze soba ale tu mamy albo brak srero albo dekodowanie stereo, Dokładnie tak jak w dederach PLL.

Ważnym jest filtrowa ie SCA. To SCA odpwodało za uciazliwegoświerszcza w naszych radiach stereo. Ukłądy scalone od Sanyo czyli UL1601 i UL1611 szzegołnie na to cierpiały. Japończycy nie stosowali wtedy SCA. W latach PRL to w Czchosłowacji nie wykorzysrywano SCA i i przyodbiorze ich stacji nie było świerszcza. Chodzi o to 67kHz. Po upadku komuny krażyła plotna że SCA wykorzystywały na sze służby jako sieć pagerową.

Ciekawym jest ten wątek na DIYaudio:
https://www.diyaudio.com/community/thre ... be.348203/

W tym zalinkowanym wątku jest ciekawy post, który tłumaczy czemu nasze dekodery UL1621 także cierpaił na świerszcza:
Look up the datasheets of some common PLL MPX ICs that employ 50% duty-cycle square wave switching: HA1196, LM1310/BA1310, HA11223, uPC1197

The LA3450 and TCA4500/LM4500 don’t employ 50% duty cycle square wave switching that is why I excluded them. Look up the schematic of the Tandberg 3001A. It uses a similar scheme as these 2 PLL MPX ICs.

FM stereo tuners that employ these 50% duty-cycle ICs or similar ones directly as MPX decoders have no SCA post detection filters since they don’t need one.

I’m actively involved with a multiplex stereo decoder design meant to replace the Sansui TU-9900 MPX board. I have designed and built my own passive LC post-detection filter specifically for eliminating IBOC self-noise that is a problem in North America. Along the same lines, I also have a very flat (0/-0.5dB) MPX filter with deep notches at 19kHz & 38kHz. I have a lifetime supply of the high end PLL MPX decoder ICs that will be used with these custom hand-built LC filters.

We can talk about this topic all day but if your reality is different from mine then there is no way of having any productive conversation, I will just ignore your posts moving forward. Life is short.

Przepraszam z OT.
STUDI_bis
250...374 postów
250...374 postów

Kiedyś natrafiłęm na scemat lampowego tunera stereo FM sygnowany Darius Mottaghian-Milani.
Przeryowałem z tego projektu scheamt stereodekodera. Jet czytelniejszy niż opubliowamy rcznie na rysowany schemat całego tunera.

Pewnego wyjaśnienia wymaga ten wstępny wmacniacz z bootstrapem. Otóż tuner ma detektor stosunkowy. Na kondensarorze elektrolitycznym w tym detektorze odkłada się ujemne napięcie proporcjonalne do siły odbieranej stacji. To napięcie steruje wzmocnieniem tego stopnia.

Przedtawiam jako ciekawostkę. Ta, owszem te inwertery to przecież można cewką z odczepem zastąpić.
Filtr pasmowy 23 - 53kHz można usprawnić. Do pułapki RDS można dodać pułapkę SCA (chyba już w Polsce zbędna).

Jeszcze jasna uwaga filr pasmowy 38kHz, wyjściowy obwód stroimy rdzeniem zaś pierwonty przez zmianę pojemności. Na schemacie tego nie widać.
stereodecoder.png
STUDI_bis
250...374 postów
250...374 postów

STUDI_bis pisze: pn, 26 września 2022, 00:31 W tym zalinkowanym wątku jest ciekawy post, który tłumaczy czemu nasze dekodery UL1621 także cierpaił na świerszcza:
Look up the datasheets of some common PLL MPX ICs that employ 50% duty-cycle square wave switching: HA1196, LM1310/BA1310, HA11223, uPC1197

The LA3450 and TCA4500/LM4500 don’t employ 50% duty cycle square wave switching that is why I excluded them. Look up the schematic of the Tandberg 3001A. It uses a similar scheme as these 2 PLL MPX ICs.

....
Wiem że to nie lampa ale jednak załącze sewisówkę tegoż Tandberga. Warto zaznajomić się z techniką w sumie sprade zaprjektowania naszego kultowego Radmora 5100 a ten Tandberg to pod względem parametrów to petarda.
Załączniki
tandberg_tpt-3001.pdf
(7.02 MiB) Pobrany 118 razy
STUDI_bis
250...374 postów
250...374 postów

Sroki że kolejny post pod postem nie mogę sie przyzwyczaić że nika szybko możliwość edycji.
Minumalistyczny dekoder stero firmy Grungis-d. Technika refleksowa. Owszme trzeba dodać też pułapkę RDS opróćz SCA. Ukłąd ciekawy. Grundig jednak poszedł w ukłay refleksowe np blok w.cz. AM/FM jedna z triod EC885 była i wzmacniaczem w.cz. FM jaki pierwszym stopniem p.cz. FM. Tę koncepcje skopiowała Tesla wypuszczając serię odbiorników o tej koncepcji głowcy UKF (dla AM mieszacz sumacyjny na triodzie, Grundig wyeliminował jedną lampę oerując dwa valvesety radia FM/W ECC85, EBF89 i ECL82 a nowszy to ECC85, EAF801 i ECL86).
Grundig_stereo_decoder_path.png
STUDI_bis
250...374 postów
250...374 postów

Z blogu autora wcześniej przedawionego stereodekodera pobrana koncepcja prostszego dekodera stereo pracującego wedłub metody macierzowej dekodowania:
decoder2.png
A tu blog autora:
http://ukw-projekt.blogspot.com/2007/10 ... tuner.html
Dumek
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: Dumek »

STUDI_bis pisze: pn, 26 września 2022, 00:31 Warto zastosować w odtwarzaniu 38kHz synchronizowany generator. Były takie dekodey lampowe jak np w linku poniżej:
http://www.jogis-roehrenbude.de/Roehren ... FK/TFK.htm
W odóznieniu od "cewkowych" dekoderów serow to krecąc rdzenia mi nie ma zminy speracji czy zmiany kanałów ze soba ale tu mamy albo brak srero albo dekodowanie stereo, Dokładnie tak jak w dederach PLL.

Ważnym jest filtrowa ie SCA. To SCA odpwodało za uciazliwegoświerszcza w naszych radiach stereo. Ukłądy scalone od Sanyo czyli UL1601 i UL1611 szzegołnie na to cierpiały. Japończycy nie stosowali wtedy SCA. W latach PRL to w Czchosłowacji nie wykorzysrywano SCA i i przyodbiorze ich stacji nie było świerszcza. Chodzi o to 67kHz. Po upadku komuny krażyła plotna że SCA wykorzystywały na sze służby jako sieć pagerową.

Ciekawym jest ten wątek na DIYaudio:
https://www.diyaudio.com/community/thre ... be.348203/

W tym zalinkowanym wątku jest ciekawy post, który tłumaczy czemu nasze dekodery UL1621 także cierpaił na świerszcza:

FM stereo tuners that employ these 50% duty-cycle ICs or similar ones directly as MPX decoders have no SCA post detection filters since they don’t need one.

I’m actively involved with a multiplex stereo decoder design meant to replace the Sansui TU-9900 MPX board. I have designed and built my own passive LC post-detection filter specifically for eliminating IBOC self-noise that is a problem in North America. Along the same lines, I also have a very flat (0/-0.5dB) MPX filter with deep notches at 19kHz & 38kHz. I have a lifetime supply of the high end PLL MPX decoder ICs that will be used with these custom hand-built LC filters.

We can talk about this topic all day but if your reality is different from mine then there is no way of having any productive conversation, I will just ignore your posts moving forward. Life is short.

Przepraszam z OT.
studi może wiesz jakie parametry maja cewki do tego stereodekodera .Chciałbym zrobić ten stereodekoder tylko nie wiem jak te cewki zrobić.
Piotr
Dumek
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: Dumek »

Piotr
ODPOWIEDZ