Kawał solidnej, wiernej epoce roboty, jak zawsze. Miło popatrzeć.
Pozdrawiam,
Jakub
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Witam!kubafant pisze: ↑śr, 3 lutego 2021, 22:04 Dużo daje oryginalny stary laminat papierowy, zamiast współczesnego szklano-epoksydowego. Ciekawe czy od pierwszego lutowania ścieżki odpadają po przygrzaniu, czy takie atrakcje zapewnia dopiero pół wieku przechowywania w zakurzonym urządzeniu?![]()
Kawał solidnej, wiernej epoce roboty, jak zawsze. Miło popatrzeć.
Pozdrawiam,
Jakub
Ale na płytce dekodera nie ma buchających żarem lamp takich jakie były w Rubinie. Tam gdzie one natomiast są (ECL86 we wzmacniaczu mocy, EZ81 i EZ80 w zasilaczu) podstawki są wprawdzie też na płytce, ale bańki lamp oddziela od płytki aluminiowe chassis. 10 lat to wytrzymało bez żadnej awarii. Płytki papierowe maja natomiast inną paskudną cechę: z czasem się wyginaja i paczą. Nie szkodzi to takim elementom jak rezystory i kondensatory, ale układy scalone w obudowach dwurzędowych potrafią sie wyrwać i to tak vrednie, że nóżka układu scalonego traci kontakt z metalizacją, nadal trzymającą się cyny. Na oko takiego uszkodzenia nie widać, i właściwie pozostaje tylko przetapiać lutownicą kolejne punkty. W ten sposób szlag trafił zbudowany przeze mnie częstościomierz cyfrowy na układach TTL i lampach NIXIE. Trzeba by od nowa wykonać płytki, ale na dobrym już laminacie.Szrot majster pisze: ↑czw, 4 lutego 2021, 13:24 Dlaczego w TV szybko zaczęto stosować laminat epoksydowo-szklany?
Bo się ścieżki węglowe na tym wypalają i chłonie to wilgoć.
Była to jedna z przyczyn pożarów TV Rubin 707-714.
Tomku, pokazywałeś go gdzieś na forum? Jestem ogromnie ciekaw tego urządzenia!Tomek Janiszewski pisze: ↑czw, 4 lutego 2021, 13:38 W ten sposób szlag trafił zbudowany przeze mnie częstościomierz cyfrowy na układach TTL i lampach NIXIE.
Skąd cewki brałeś? Jak wyregulować dekoder?Tomek Janiszewski pisze: ↑śr, 3 lutego 2021, 20:19 Skoro w innym temacie nakłoniono mnie do sporządzenia i zamieszczenia schematu dekodera (tego pierwszego i jak dotąd jedynego lampowego jaki zbudowałem a który wciąż działa bez zastrzeżeń, po niemal 10 latach od uruchomienia) - zamieszczam obrazki w jednym poście, i w najwłaściwszym chyba temacie:
Wiem że to nie lampa ale jednak załącze sewisówkę tegoż Tandberga. Warto zaznajomić się z techniką w sumie sprade zaprjektowania naszego kultowego Radmora 5100 a ten Tandberg to pod względem parametrów to petarda.STUDI_bis pisze: ↑pn, 26 września 2022, 00:31 W tym zalinkowanym wątku jest ciekawy post, który tłumaczy czemu nasze dekodery UL1621 także cierpaił na świerszcza:
Look up the datasheets of some common PLL MPX ICs that employ 50% duty-cycle square wave switching: HA1196, LM1310/BA1310, HA11223, uPC1197
The LA3450 and TCA4500/LM4500 don’t employ 50% duty cycle square wave switching that is why I excluded them. Look up the schematic of the Tandberg 3001A. It uses a similar scheme as these 2 PLL MPX ICs.
....
studi może wiesz jakie parametry maja cewki do tego stereodekodera .Chciałbym zrobić ten stereodekoder tylko nie wiem jak te cewki zrobić.STUDI_bis pisze: ↑pn, 26 września 2022, 00:31 Warto zastosować w odtwarzaniu 38kHz synchronizowany generator. Były takie dekodey lampowe jak np w linku poniżej:
http://www.jogis-roehrenbude.de/Roehren ... FK/TFK.htm
W odóznieniu od "cewkowych" dekoderów serow to krecąc rdzenia mi nie ma zminy speracji czy zmiany kanałów ze soba ale tu mamy albo brak srero albo dekodowanie stereo, Dokładnie tak jak w dederach PLL.
Ważnym jest filtrowa ie SCA. To SCA odpwodało za uciazliwegoświerszcza w naszych radiach stereo. Ukłądy scalone od Sanyo czyli UL1601 i UL1611 szzegołnie na to cierpiały. Japończycy nie stosowali wtedy SCA. W latach PRL to w Czchosłowacji nie wykorzysrywano SCA i i przyodbiorze ich stacji nie było świerszcza. Chodzi o to 67kHz. Po upadku komuny krażyła plotna że SCA wykorzystywały na sze służby jako sieć pagerową.
Ciekawym jest ten wątek na DIYaudio:
https://www.diyaudio.com/community/thre ... be.348203/
W tym zalinkowanym wątku jest ciekawy post, który tłumaczy czemu nasze dekodery UL1621 także cierpaił na świerszcza:
Look up the datasheets of some common PLL MPX ICs that employ 50% duty-cycle square wave switching: HA1196, LM1310/BA1310, HA11223, uPC1197
The LA3450 and TCA4500/LM4500 don’t employ 50% duty cycle square wave switching that is why I excluded them. Look up the schematic of the Tandberg 3001A. It uses a similar scheme as these 2 PLL MPX ICs.
FM stereo tuners that employ these 50% duty-cycle ICs or similar ones directly as MPX decoders have no SCA post detection filters since they don’t need one.
I’m actively involved with a multiplex stereo decoder design meant to replace the Sansui TU-9900 MPX board. I have designed and built my own passive LC post-detection filter specifically for eliminating IBOC self-noise that is a problem in North America. Along the same lines, I also have a very flat (0/-0.5dB) MPX filter with deep notches at 19kHz & 38kHz. I have a lifetime supply of the high end PLL MPX decoder ICs that will be used with these custom hand-built LC filters.
We can talk about this topic all day but if your reality is different from mine then there is no way of having any productive conversation, I will just ignore your posts moving forward. Life is short.
Przepraszam z OT.