Oto mój prezent od użytkownika "bratyslaw" za który serdecznie dziękuję

Jest to Neptun 429. Podoba mi się szczególnie większy rozmiar kineskopu, jak na razie największy z moich lampowych telewizorów.
Po wymianie kilku uszkodzonych rezystorów na płycie, wymianie PY88 oraz PL500, które całkowicie utraciły próżnię telewizor ożył. Jest jednak kilka problemów. Po pierwsze jest chyba jakieś przeciążenie w bloku WN, bo wewnątrz diody usprawniającej jest niebieska poświata i co jakiś czas występuje tam przebicie wewnątrz lampy.
Powyżej środka kineskopu jak widać jest jasna linia (o wiele jaśniejsza od pozostałej treści obrazu). Nie reaguje ona na kręcenie przełącznikiem, ani zmiany kanałów.
Po drugie sprawdziłem szybko, że niestety nie da się nic odebrać. Które złącze z tyłu to kanały 1-12? Widzę tam dwa przyłącza do anteny, pierwsze jest opisane jako I-III, a drugie jako IV-VI. Nie bardzo rozumiem ten opis, ponieważ na przełączniku kanałów widzę możliwość odbioru zarówno UHF jak i VHF.
Podawałem sygnał z modulatora na kanał 5 z częstotliwością różnicową fonii 5,5Mhz i niestety nic nie udało się odebrać. Chyba będę musiał pośledzić oscyloskopem, czy p.cz z głowicy wychodzi. Niestety nie mam żadnego sensownego generatora do tego celu