Kosmos K-87

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

kraz

Kosmos K-87

Post autor: kraz »

Witam, fotki od dołu blachy zaślepki, mocowana jest do skrzynki na 4 wkręty, wymiary już jutro bo na strychu zimno i ciemno a jest już późno, pozdrawiam Hieronim.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
kraz

Re: Kosmos K-87

Witam jakoś tam zwymiarowałem w rysowaniu nie idzie mi najlepiej ale wymiary dobre, grubość blachy 1 mm i od strony chassis malowana na biały mat, pozdrawiam Hieronim.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: zagore1 »

Przedstawiam skalę od K87, bo to ciekawostka. Jak się komuś chciało malować takie fikuśne czarne tła :-). Poza tym skala jest tak zamontowana do chassis, że chyba nie ma możliwości jej wyjęcia bez porysowania....
Wołyń 1943. Pamiętamy!
kraz

Witam, skala jest bardzo ładna, one wszystkie tak wyglądają, od razu widać że to oryginał, tak nieszczególnie skonstruowane, pozdrawiam Hieronim.
Awatar użytkownika
spiga
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: spiga »

Bo czarna farba trzyma się najlepiej w miejscach, które były podmalowane innym kolorem (żółtym, zielonym, czerwonym) - w rzeczywistości powinna wyglądać tak:
skala k87.jpg
A zdjąć się da, bo zdejmowałem - ale już nie pamiętam jak :oops:
Spiga
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

spiga pisze:Bo czarna farba trzyma się najlepiej w miejscach, które były podmalowane innym kolorem (żółtym, zielonym, czerwonym) - w rzeczywistości powinna wyglądać tak:
skala k87.jpg
Wg mnie moja skala wcale nie "oblazła"... Tak została ( chyba :?: ) zrobiona oryginalnie.
Twoja jest piękną kopią. Kwestia tylko taka, czy oryginał (z którego została zrobiona Twoja kopia) miał całe tło czarne..
A co o tym sądzą inni Koledzy??
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

zagore1 pisze:
spiga pisze:Bo czarna farba trzyma się najlepiej w miejscach, które były podmalowane innym kolorem (żółtym, zielonym, czerwonym) - w rzeczywistości powinna wyglądać tak:
skala k87.jpg
Wg mnie moja skala wcale nie "oblazła"... Tak została zrobiona oryginalnie.
Twoja jest piękną kopią. Kwestia tylko taka, czy oryginał (z którego została zrobiona Twoja kopia) miał całe tło czarne..
Mam takie radio:
http://www.classicwireless.co.uk/Murphy_U102A.htm

Skala jasnozielona z żółtymi napisami, ale w miejscach gdzie chowa się za obudową jest brązowa, tak więc farby czasem zmieniają kolor. Jeśli nie od światła to może od powietrza. Na pigmentach się nie znam, więc nie umiem powiedzieć jakie reakcje zaszły w twojej ani w mojej.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

brys pisze:
zagore1 pisze:
skala k87.jpg
Wg mnie moja skala wcale nie "oblazła"... Tak została zrobiona oryginalnie.
Mam takie radio:
http://www.classicwireless.co.uk/Murphy_U102A.htm

Skala jasnozielona z żółtymi napisami, ale w miejscach gdzie chowa się za obudową jest brązowa, tak więc farby czasem zmieniają kolor. Jeśli nie od światła to może od powietrza. Na pigmentach się nie znam, więc nie umiem powiedzieć jakie reakcje zaszły w twojej ani w mojej.
Aaa to jest całkiem możliwe. Skala nie oblazła tylko w niezabezpieczonych miejscach po prostu wypłowiała...
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
spiga
375...499 postów
375...499 postów

zagore1 pisze:Wg mnie moja skala wcale nie "oblazła"... Tak została ( chyba :?: ) zrobiona oryginalnie.
Sadzisz, że ktoś oryginalnie/specjalnie maznął przypadkowe plamy farbą czarną, by podkreślić żółte/zielone/czerwone napisy?
Nie sądzę - moja oryginalna wygląda(ła) jak niżej - kopię zdobyłem, bo była okazja (uczestniczyłem po trosze w jej stworzeniu, podając dane i dokonując korekty :) )
k87_bck.jpg
k87_fr.jpg
inna jeszcze (z sieci)
5931900609_1.jpg
Widać, ze plamy czerni są rozłożone specyficznie, rzeczywiście w okolicy napisów (to zrozumiałe z racji chęci ich uwypuklenia), ale jestem przekonany, ze (choćby z oszczędności - jedna maska zamiast czterech, bo dla każdego koloru) skala w oryginale była czarna z podmalowanymi kolorem napisami. Widać także przy napisach kręgi i owale nieco innego koloru, które pozostały po tym, jak farba czarna, na skutek atmosfery lub sposobu przygotowania powierzchni, oblazła - nie byłyby widoczne, gdyby nie zostały uprzednio obmalowane.
Spiga
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

spiga pisze:
zagore1 pisze:Wg mnie moja skala wcale nie "oblazła"... Tak została ( chyba :?: ) zrobiona oryginalnie.
Sadzisz, że ktoś oryginalnie/specjalnie maznął przypadkowe plamy farbą czarną, by podkreślić żółte/zielone/czerwone napisy?
Nie sądzę - moja oryginalna wygląda(ła) jak niżej - kopię zdobyłem, bo była okazja (uczestniczyłem po trosze w jej stworzeniu, podając dane i dokonując korekty :) )
k87_bck.jpg
k87_fr.jpg
inna jeszcze (z sieci)
5931900609_1.jpg
Widać, ze plamy czerni są rozłożone specyficznie, rzeczywiście w okolicy napisów (to zrozumiałe z racji chęci ich uwypuklenia), ale jestem przekonany, ze (choćby z oszczędności - jedna maska zamiast czterech, bo dla każdego koloru) skala w oryginale była czarna z podmalowanymi kolorem napisami. Widać także przy napisach kręgi i owale nieco innego koloru, które pozostały po tym, jak farba czarna, na skutek atmosfery lub sposobu przygotowania powierzchni, oblazła - nie byłyby widoczne, gdyby nie zostały uprzednio obmalowane.
Tak z tych Twoich zdjęć ewidentnie widać, że skala była cała czarna, ale z jakiejś przyczyny w miejscach niepodmalowanych na żółto, czerwono i zielono uległa odbarwieniu a nie złuszczeniu( z czarnej stała się jasno szara. Złuszczenia wyglądają inaczej
Pozdrawiam
Janusz
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
spiga
375...499 postów
375...499 postów

To ciekawe co mówisz o blaknięciu - nigdy się nad tym nie zastanawiałem, przyjąłem, że farba się złuszczyła - zerknę na mój egzemplarz, bo on nadal tkwi w odbiorniku (jako znak czasu) i sprawdzę dokładnie.
Ale ta teoria wyjaśniałaby widoczność owali/kółek przy nazwach stacji. Pewnie ktoś, w ramach oszczędności, pożałował pieniędzy na dobrą sadzę albo czerń anilinową a dodał jakiegoś erzacu jako kolorantu - i stąd efekt.
Spiga
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

spiga pisze:To ciekawe co mówisz o blaknięciu - nigdy się nad tym nie zastanawiałem, przyjąłem, że farba się złuszczyła - zerknę na mój egzemplarz, bo on nadal tkwi w odbiorniku (jako znak czasu) i sprawdzę dokładnie.
Ale ta teoria wyjaśniałaby widoczność owali/kółek przy nazwach stacji. Pewnie ktoś, w ramach oszczędności, pożałował pieniędzy na dobrą sadzę albo czerń anilinową a dodał jakiegoś erzacu jako kolorantu - i stąd efekt.
Zauważ, że np. na Twoich "długich" Trzy napisy całkowicie straciły czerń i czerwony podkład wyszedł na wierzch. Tu czarny lakier nie mógł się wykruszyć bo był między szybką, a czerwonym lakierem. Podobnie dzieje się na żółtym tle.. Ale to Kolega brys pierwszy zasugerował :-)
Oczywiście skala oryginalnie był cała czarna. A te fikuśne wzory wyszły później z powodu różnego tempa jej blaknięcia.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Dorobiłem tę dolną blaszkę i ściankę.
Teraz to tak wygląda:
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
szewek
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: szewek »

Witam, ma ktoś może zdjęcie wnętrza tego radia? Coś mi się wydaje że mój nowy nabytek to chassis ze skalą i dwoma głośnikami... :D
Pozdrawiam!
Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Chassis jest takie samo jak w Philipsie 456A, oczywiście z inaczej mechanicznie rozwiązanym strojeniem.