Kosmos K-87
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Kosmos K-87
Witam, fotki od dołu blachy zaślepki, mocowana jest do skrzynki na 4 wkręty, wymiary już jutro bo na strychu zimno i ciemno a jest już późno, pozdrawiam Hieronim.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Kosmos K-87
Witam jakoś tam zwymiarowałem w rysowaniu nie idzie mi najlepiej ale wymiary dobre, grubość blachy 1 mm i od strony chassis malowana na biały mat, pozdrawiam Hieronim.
-
- 2500...3124 posty
Przedstawiam skalę od K87, bo to ciekawostka. Jak się komuś chciało malować takie fikuśne czarne tła
. Poza tym skala jest tak zamontowana do chassis, że chyba nie ma możliwości jej wyjęcia bez porysowania....

Wołyń 1943. Pamiętamy!
Witam, skala jest bardzo ładna, one wszystkie tak wyglądają, od razu widać że to oryginał, tak nieszczególnie skonstruowane, pozdrawiam Hieronim.
-
- 375...499 postów
Bo czarna farba trzyma się najlepiej w miejscach, które były podmalowane innym kolorem (żółtym, zielonym, czerwonym) - w rzeczywistości powinna wyglądać tak:

A zdjąć się da, bo zdejmowałem - ale już nie pamiętam jak 
Spiga
-
- 2500...3124 posty
Wg mnie moja skala wcale nie "oblazła"... Tak została ( chybaspiga pisze:Bo czarna farba trzyma się najlepiej w miejscach, które były podmalowane innym kolorem (żółtym, zielonym, czerwonym) - w rzeczywistości powinna wyglądać tak:A zdjąć się da, bo zdejmowałem - ale już nie pamiętam jak

Twoja jest piękną kopią. Kwestia tylko taka, czy oryginał (z którego została zrobiona Twoja kopia) miał całe tło czarne..
A co o tym sądzą inni Koledzy??
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 1250...1874 posty
Mam takie radio:zagore1 pisze:Wg mnie moja skala wcale nie "oblazła"... Tak została zrobiona oryginalnie.spiga pisze:Bo czarna farba trzyma się najlepiej w miejscach, które były podmalowane innym kolorem (żółtym, zielonym, czerwonym) - w rzeczywistości powinna wyglądać tak:A zdjąć się da, bo zdejmowałem - ale już nie pamiętam jak
Twoja jest piękną kopią. Kwestia tylko taka, czy oryginał (z którego została zrobiona Twoja kopia) miał całe tło czarne..
http://www.classicwireless.co.uk/Murphy_U102A.htm
Skala jasnozielona z żółtymi napisami, ale w miejscach gdzie chowa się za obudową jest brązowa, tak więc farby czasem zmieniają kolor. Jeśli nie od światła to może od powietrza. Na pigmentach się nie znam, więc nie umiem powiedzieć jakie reakcje zaszły w twojej ani w mojej.
-
- 2500...3124 posty
Aaa to jest całkiem możliwe. Skala nie oblazła tylko w niezabezpieczonych miejscach po prostu wypłowiała...brys pisze:Mam takie radio:zagore1 pisze:Wg mnie moja skala wcale nie "oblazła"... Tak została zrobiona oryginalnie.spiga pisze:Bo czarna farba trzyma się najlepiej w miejscach, które były podmalowane innym kolorem (żółtym, zielonym, czerwonym) - w rzeczywistości powinna wyglądać tak:A zdjąć się da, bo zdejmowałem - ale już nie pamiętam jak
http://www.classicwireless.co.uk/Murphy_U102A.htm
Skala jasnozielona z żółtymi napisami, ale w miejscach gdzie chowa się za obudową jest brązowa, tak więc farby czasem zmieniają kolor. Jeśli nie od światła to może od powietrza. Na pigmentach się nie znam, więc nie umiem powiedzieć jakie reakcje zaszły w twojej ani w mojej.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 375...499 postów
Sadzisz, że ktoś oryginalnie/specjalnie maznął przypadkowe plamy farbą czarną, by podkreślić żółte/zielone/czerwone napisy?zagore1 pisze:Wg mnie moja skala wcale nie "oblazła"... Tak została ( chyba) zrobiona oryginalnie.
Nie sądzę - moja oryginalna wygląda(ła) jak niżej - kopię zdobyłem, bo była okazja (uczestniczyłem po trosze w jej stworzeniu, podając dane i dokonując korekty

Spiga
-
- 2500...3124 posty
Tak z tych Twoich zdjęć ewidentnie widać, że skala była cała czarna, ale z jakiejś przyczyny w miejscach niepodmalowanych na żółto, czerwono i zielono uległa odbarwieniu a nie złuszczeniu( z czarnej stała się jasno szara. Złuszczenia wyglądają inaczejspiga pisze:Sadzisz, że ktoś oryginalnie/specjalnie maznął przypadkowe plamy farbą czarną, by podkreślić żółte/zielone/czerwone napisy?zagore1 pisze:Wg mnie moja skala wcale nie "oblazła"... Tak została ( chyba) zrobiona oryginalnie.
Nie sądzę - moja oryginalna wygląda(ła) jak niżej - kopię zdobyłem, bo była okazja (uczestniczyłem po trosze w jej stworzeniu, podając dane i dokonując korekty) inna jeszcze (z sieci) Widać, ze plamy czerni są rozłożone specyficznie, rzeczywiście w okolicy napisów (to zrozumiałe z racji chęci ich uwypuklenia), ale jestem przekonany, ze (choćby z oszczędności - jedna maska zamiast czterech, bo dla każdego koloru) skala w oryginale była czarna z podmalowanymi kolorem napisami. Widać także przy napisach kręgi i owale nieco innego koloru, które pozostały po tym, jak farba czarna, na skutek atmosfery lub sposobu przygotowania powierzchni, oblazła - nie byłyby widoczne, gdyby nie zostały uprzednio obmalowane.
Pozdrawiam
Janusz
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 375...499 postów
To ciekawe co mówisz o blaknięciu - nigdy się nad tym nie zastanawiałem, przyjąłem, że farba się złuszczyła - zerknę na mój egzemplarz, bo on nadal tkwi w odbiorniku (jako znak czasu) i sprawdzę dokładnie.
Ale ta teoria wyjaśniałaby widoczność owali/kółek przy nazwach stacji. Pewnie ktoś, w ramach oszczędności, pożałował pieniędzy na dobrą sadzę albo czerń anilinową a dodał jakiegoś erzacu jako kolorantu - i stąd efekt.
Ale ta teoria wyjaśniałaby widoczność owali/kółek przy nazwach stacji. Pewnie ktoś, w ramach oszczędności, pożałował pieniędzy na dobrą sadzę albo czerń anilinową a dodał jakiegoś erzacu jako kolorantu - i stąd efekt.
Spiga
-
- 2500...3124 posty
Zauważ, że np. na Twoich "długich" Trzy napisy całkowicie straciły czerń i czerwony podkład wyszedł na wierzch. Tu czarny lakier nie mógł się wykruszyć bo był między szybką, a czerwonym lakierem. Podobnie dzieje się na żółtym tle.. Ale to Kolega brys pierwszy zasugerowałspiga pisze:To ciekawe co mówisz o blaknięciu - nigdy się nad tym nie zastanawiałem, przyjąłem, że farba się złuszczyła - zerknę na mój egzemplarz, bo on nadal tkwi w odbiorniku (jako znak czasu) i sprawdzę dokładnie.

Oczywiście skala oryginalnie był cała czarna. A te fikuśne wzory wyszły później z powodu różnego tempa jej blaknięcia.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 2500...3124 posty
Dorobiłem tę dolną blaszkę i ściankę.
Teraz to tak wygląda:
Teraz to tak wygląda:
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 625...1249 postów
Witam, ma ktoś może zdjęcie wnętrza tego radia? Coś mi się wydaje że mój nowy nabytek to chassis ze skalą i dwoma głośnikami...
Pozdrawiam!
Piotr.

Pozdrawiam!
Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
-
- moderator
Chassis jest takie samo jak w Philipsie 456A, oczywiście z inaczej mechanicznie rozwiązanym strojeniem.