Jakbyś miał ECC808 w cenach 6N2P nawet tych EV to biorę karton...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Zerknij do mojego watku: /viewtopic.php?f=8&t=29780. Schemat masz tu: /download/file.php?id=61502.
Podobnie i ja się nie upieram - twój cyrk, twoje małpy. Jak ja buduję wzmacniacz to używam do tego celu lamp projektowanych do m.cz. i optymalizowanych pod tym względem - a więc charakteryzujących się np. małym przydźwiękiem, dobrą liniowością, czasem nawet ekranowaniem wyprowadzeń żarzenia (np. EF86). Po prostu dobra praktyka inżynierska jest taka, że używa się rzeczy zgodnie z przeznaczeniem. Oczywiście nikt nie broni zbudować wzmacniacza na lampach nienadających się do tego (choćby i na kineskopie, albo i oczku magicznym - gdzieś mi coś takiego ostatnio mignęło). Albo po prostu nieoptymalnych. Należy się oczywiście spodziewać jakichś wyników, może nawet strawnych, ale z całą pewnością da się uzyskać lepsze.
Istotnie, piękna i niedroga, ale prądożerna. Widziałbym ją w triodowej końcówce, nawet może po 4 na kanał. Można by z tego wyciągnąć całkiem przyzwoitą moc. Ale w zastosowaniu słuchawkowym to armata na wróble.I co z 6S19P? Bo jak do tej pory o niej cisza a to piękna lampa
EF86, 6N1P-EW, 6N2P-EV, ECC82,83 - wyśmienite; EF80, ECC81 można coś tam próbować, ale po co, skoro ma się najwłaściwsze w tym zastosowaniu lampy?Z dostępnych od ręki u mnie lamp na stopień wstępny mam EF80, EF86, 6N1P-EW, 6N2P-EW, PCF801, PCF802, PCF82, EF183, E180F i oczywiście ECC81-88. Zdaję sobie sprawę że kilka z wymienionych będzie kontrowersyjne tak jak PCC88. Ale kto wie co z tego będzie. Choć nie powiem że pomysł zostania przy lampach radzieckich może nie być taki zły
Zdecydowałem się (chyba) na schemat kolegi, ale zastanawia mnie wartość rezystora sprzężenia zwrotnego. Wydaje się dość sporyEinherjer pisze: ↑sob, 5 stycznia 2019, 14:37 We wtórniku White'a trzeba dobrać wartości rezystorów pod konkretną impedancję obciążenia, żeby uzyskać bliską idealnej symetrię sygnału wyjściowego. Proponuję SEPP, który nie ma tej wady. Jak ma być koszernie (bez tranzystorów) to nic lepszego w kwestii słuchawkowego OTLa nie wymyślisz. Przerobiłem wiele różnych konfiguracji, wtórniki White'a, XPP i jeszcze bardziej egzotyczne, ale zostało przy tym.