Kolejny słuchawkowy otl
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
Kolejny słuchawkowy otl
Na wstępie chciał bym się przywitać ze wszystkimi forumowiczami, bo jeszcze nie miałem takiej okazji, a z forum korzystam od dość dawna (kopalnia wiedzy). Tak więc witam wszystkich serdecznie.
Ale przechodząc do sedna sprawy.
Noszę się z zamiarem wykonania kolejnego wzmacniacza (a jak że, lampowego) do moich słuchawek.
Słuchawki są 32 omowe, stad też może to stanowić problem.
Pierwszy wzmacniacz dla nich powstał na PCL86, gra przyjemnie (mam małe problemy związane z ustawieniami korektora podczas regulacji głośności), ale jest troszkę za słaby. I to pojawił się pomysł wykonania kolejnego wzmacnia.
Wstępnie lampy jakie sobie wytypowałem do tej konstrukcji to:
1: 6N6P w stopniu wyjściowym (pojedynczo lub podwójnie na kanał, choć raczej celuje dwie triody na kanał) i jako stopień wejściowy ECC88/PCC88
2: 6S19P w stopniu wyjściowym, stopień wejściowy za pewne na tej same lampie (a może na innej?).
I w tym miejscu chciał bym prosić o pomoc. Jakie zestawienie będzie lepsze? Może zmienić lampy sterujące na inne? Jakieś sprawdzone schematy też będą mile widziane (doświadczenie mam mierne, choć dwa wzmacniacze lampowe wyszły całkiem ok). I najważniejsze, czy jest to w stanie zagrać głośniej niż ten na PCL86. A może mają koledzy zupełnie inny pomysł na otl'a do tak niewdzięcznych słuchawek?
Ale przechodząc do sedna sprawy.
Noszę się z zamiarem wykonania kolejnego wzmacniacza (a jak że, lampowego) do moich słuchawek.
Słuchawki są 32 omowe, stad też może to stanowić problem.
Pierwszy wzmacniacz dla nich powstał na PCL86, gra przyjemnie (mam małe problemy związane z ustawieniami korektora podczas regulacji głośności), ale jest troszkę za słaby. I to pojawił się pomysł wykonania kolejnego wzmacnia.
Wstępnie lampy jakie sobie wytypowałem do tej konstrukcji to:
1: 6N6P w stopniu wyjściowym (pojedynczo lub podwójnie na kanał, choć raczej celuje dwie triody na kanał) i jako stopień wejściowy ECC88/PCC88
2: 6S19P w stopniu wyjściowym, stopień wejściowy za pewne na tej same lampie (a może na innej?).
I w tym miejscu chciał bym prosić o pomoc. Jakie zestawienie będzie lepsze? Może zmienić lampy sterujące na inne? Jakieś sprawdzone schematy też będą mile widziane (doświadczenie mam mierne, choć dwa wzmacniacze lampowe wyszły całkiem ok). I najważniejsze, czy jest to w stanie zagrać głośniej niż ten na PCL86. A może mają koledzy zupełnie inny pomysł na otl'a do tak niewdzięcznych słuchawek?
- kubafant
- 2500...3124 posty
Re: Kolejny słuchawkowy otl
Witam.
A musi być koniecznie OTL? Przemyśl to sobie jeszcze, transformator pozwoli na dużo lepsze wykorzystanie lamp (i wtedy można zastosować słabsze).
ECC88 to lampa zaprojektowana do wzmacniaczy w.cz. Można ją na upartego stosować i do audio, ale po co, skoro są lampy specjalnie do tego zaprojektowane i pod każdym względem lepsze?
Pozdrawiam
A musi być koniecznie OTL? Przemyśl to sobie jeszcze, transformator pozwoli na dużo lepsze wykorzystanie lamp (i wtedy można zastosować słabsze).
ECC88 to lampa zaprojektowana do wzmacniaczy w.cz. Można ją na upartego stosować i do audio, ale po co, skoro są lampy specjalnie do tego zaprojektowane i pod każdym względem lepsze?
Pozdrawiam
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
głowa
-
- 25...49 postów
Raczej wolę otl, brak transformatorów to jednak spora przewaga w moim odczuciu. Łatwiej to upakować, mniejsze zawsze będzie, transformator trzeba policzyć i zlecić komuś kto wykona to porządnie a to znowu podniesie cenę. Kolejnym punktem jest to że otl powinien mieć szersze pasmo o ile się nie mylę?
Na słabszych lampach aż tak mi nie zależy.
W takim razie co zamiast ECC88?
Na słabszych lampach aż tak mi nie zależy.
W takim razie co zamiast ECC88?
- kubafant
- 2500...3124 posty
No właśnie nie do końca. Lampy są elementami wysokoimpedancyjnymi i kilkadziesiąt omów jest dla nich po prostu trudnym obciążeniem do wysterowania. Także lepszego dźwięku oczekiwałbym od wzmacniacza po Bożemu, z transformatorem. Nie musi być bardzo drogi, przecież to tylko słuchawki, a więc moc w setkach mW.
Małosygnałowych lamp do audio jest sporo, najpopularniejsze to ECC82, ECC83, EF86; stosuje się też z powodzeniem 6N1P, ECC81, ECF80 i inne.
Ale lamp nie wybiera się na zasadzie: a dzisiaj mam ochotę na E88CC. Mając końcówkę patrzymy jakiego napięcia potrzeba do wysterowania, jakie wzmocnienie musimy uzyskać i na podstawie tego dobieramy lampę: nieduże wzmocnienie - ECC82, duże - EF86 albo ECC83. I tak dalej.
Małosygnałowych lamp do audio jest sporo, najpopularniejsze to ECC82, ECC83, EF86; stosuje się też z powodzeniem 6N1P, ECC81, ECF80 i inne.
Ale lamp nie wybiera się na zasadzie: a dzisiaj mam ochotę na E88CC. Mając końcówkę patrzymy jakiego napięcia potrzeba do wysterowania, jakie wzmocnienie musimy uzyskać i na podstawie tego dobieramy lampę: nieduże wzmocnienie - ECC82, duże - EF86 albo ECC83. I tak dalej.
Tak smaku
głowa
Tak smaku
głowa
Dobry materiał: http://www.trioda.com/index.php/pl/urza ... y-otl-6n1p
Zamiast 6N1P we wtórniku White'a proponuję użyć 6N6P.
Zamiast 6N1P we wtórniku White'a proponuję użyć 6N6P.
-
- 2500...3124 posty
We wtórniku White'a trzeba dobrać wartości rezystorów pod konkretną impedancję obciążenia, żeby uzyskać bliską idealnej symetrię sygnału wyjściowego. Proponuję SEPP, który nie ma tej wady. Jak ma być koszernie (bez tranzystorów) to nic lepszego w kwestii słuchawkowego OTLa nie wymyślisz. Przerobiłem wiele różnych konfiguracji, wtórniki White'a, XPP i jeszcze bardziej egzotyczne, ale zostało przy tym.
-
- 25...49 postów
Einherjer
Czyli wychodziło by na to że prościej zastosować będzie 6N6P. Da rade ona jedna na wyjściu dla takich słuchawek?
jackie01
Ten projekt znam, dość ciekawy i gdzieś coś widziałem na temat przeróbki do moich lamp.
A jakiś projekt na jednej lampie na wyjściu? Bo pchanie 4 sztuk 6S19P to już ładny prąd
Pytam żeby mieć oczywiście jakieś ewentualne wybory. Bo pomysłów i schematów kilka mam na oku, ale nie wiem co najlepiej sobie poradzi z tymi słuchawkami a i wyglądać ma 
kubafant
Wybór PCC88 jest nie przypadkowy, mam ich kilka, nie są aż tak drogie jak ECC83, i wystarczy mi jedna bańka, bo EF86 chcę sobie zostawić do kolejnego projektu z EL84
No chyba że...
Dziękuję za odpowiedzi i liczę na dalszy rozwój tematu
Czyli wychodziło by na to że prościej zastosować będzie 6N6P. Da rade ona jedna na wyjściu dla takich słuchawek?
jackie01
Ten projekt znam, dość ciekawy i gdzieś coś widziałem na temat przeróbki do moich lamp.
A jakiś projekt na jednej lampie na wyjściu? Bo pchanie 4 sztuk 6S19P to już ładny prąd

kubafant
Wybór PCC88 jest nie przypadkowy, mam ich kilka, nie są aż tak drogie jak ECC83, i wystarczy mi jedna bańka, bo EF86 chcę sobie zostawić do kolejnego projektu z EL84

Dziękuję za odpowiedzi i liczę na dalszy rozwój tematu
- kubafant
- 2500...3124 posty
4 6S19P do słuchawek to armata na muchę. Policz sobie sam prąd żarzenia!neo6262 pisze: ↑ndz, 6 stycznia 2019, 00:38 A jakiś projekt na jednej lampie na wyjściu? Bo pchanie 4 sztuk 6S19P to już ładny prądPytam żeby mieć oczywiście jakieś ewentualne wybory. Bo pomysłów i schematów kilka mam na oku, ale nie wiem co najlepiej sobie poradzi z tymi słuchawkami a i wyglądać ma
![]()
No bez żartów, 6N2P też chyba drogie nie są? Będzie nawet spójniej, a nie mischling europejsko-ruskiWybór PCC88 jest nie przypadkowy, mam ich kilka, nie są aż tak drogie jak ECC83, i wystarczy mi jedna bańka, bo EF86 chcę sobie zostawić do kolejnego projektu z EL84No chyba że...

Pozdrawiam i powodzenia!
Tak smaku
głowa
Tak smaku
głowa
-
- 25...49 postów
Właśnie o tym mówię że nie chciał bym dawać 4 sztuk w końcówce i na nich wolał bym po jednaj na kanał.kubafant pisze: ↑ndz, 6 stycznia 2019, 10:324 6S19P do słuchawek to armata na muchę. Policz sobie sam prąd żarzenia!neo6262 pisze: ↑ndz, 6 stycznia 2019, 00:38 A jakiś projekt na jednej lampie na wyjściu? Bo pchanie 4 sztuk 6S19P to już ładny prądPytam żeby mieć oczywiście jakieś ewentualne wybory. Bo pomysłów i schematów kilka mam na oku, ale nie wiem co najlepiej sobie poradzi z tymi słuchawkami a i wyglądać ma
![]()
No bez żartów, 6N2P też chyba drogie nie są? Będzie nawet spójniej, a nie mischling europejsko-ruskiWybór PCC88 jest nie przypadkowy, mam ich kilka, nie są aż tak drogie jak ECC83, i wystarczy mi jedna bańka, bo EF86 chcę sobie zostawić do kolejnego projektu z EL84No chyba że...
Pozdrawiam i powodzenia!
A co do 6N2P to akurat fakt że drogie nie są:)
- kubafant
- 2500...3124 posty
I je sugerowałbym zastosować w stopniach wejściowych. To praktycznie ECC83, tylko z innymi wyprowadzeniami. Na pewno spiszą się lepiej od wyszarpanych z telewizora PCC88...
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Tak smaku
głowa
Tak smaku
głowa
-
- 25...49 postów
Generalnie mam je nowe, mam też nowe E88CC. A wiem że są z powodzeniem w audio stosowane i tu zastanawiają mnie przeciwwskazania do ich użycia.
- kubafant
- 2500...3124 posty
Tak smaku
głowa
Tak smaku
głowa
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Zamiast 6N2P można by zastosować dobrą lampę ECC808.
Zamiast 6N2P można by zastosować dobrą lampę ECC808.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 2500...3124 posty
Układ SEPP został przeze mnie zaprojektowany pod kątem słuchawek 32 Om, nawet 16 by dał radę. Lampy 6N6P pracują z prądem spoczynkowym 20 mA, co oznacza, że mogą dostarczyć całkiem sporą jak na słuchawki moc pozostając w klasie A. Dodatkowo, w przeciwieństwie do wtórnika White'a i SRPP, tutaj końcówka może wejść w klasę B, jakby jeszcze prądu brakowało. W stopniu wstępnym może być w zasadzie dowolna duotrioda. 6N1P jest (a może była?) śmiesznie tania, ale problemem może być apetyt na prąd żarzenia.
- kubafant
- 2500...3124 posty
Dobrą i tanią!
Tak smaku
głowa
Tak smaku