Ciekawostka

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

alpher
375...499 postów
375...499 postów

Ciekawostka

Post autor: alpher »

Mam teraz sporo wolnego czasu to i nachodzi ochota na proste eksperymenty.
Zawsze ciekawilo mnie jak powinien byc zamontowany wiatrak na radiatorze, np do procesora itp.
Tu sa zdjecia po ok. 30 minutach pracy 50 watowego modulu COB LED zamontowanego na radiatorze od pentium 4.
Modul zasilany bezposrednio z 120VAC a i wiatrak tez na 120V, pierwsze zdjecie pokazuje temperature usatbilizowana na 41 stopni C przy wiatraku "odciagajacym" powietrze w gore, czyli odsysajacym je z radiatora do gory.

Obrazek

Drugie zjecie pokazuje ten sam zestaw tylko przy wiatraku odwroconym do gory nogami, czyli dmuchajacym w dol na radiator, jak widac temperatura ustabilizowala sie na 34 C, czyli 7 stopni mniej :shock:
Jak dla mnie to troche zaskakujace.

Obrazek
2N3055
50...74 posty
50...74 posty

Re: Ciekawostka

Post autor: 2N3055 »

Też mnie to zawsze frapowało. Wydedukowałem iż rozwiązanie z nadmuchem będzie skuteczniejsze. Teraz szanowny Pan potwierdził to.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Tak przy okazji - to jest wentylator nie wiatrak, chyba że miałby wytwarzać energię elektryczną w wyniku napędzenia ruchem ciepłego powietrza od nagrzanego radiatora 8)
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
brencik
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: brencik »

Producenci końputrów wiedzieli to od dziesięcioleci :roll:
alpher
375...499 postów
375...499 postów

Thereminator pisze: sob, 9 stycznia 2021, 10:59 Tak przy okazji - to jest wentylator nie wiatrak, chyba że miałby wytwarzać energię elektryczną w wyniku napędzenia ruchem ciepłego powietrza od nagrzanego radiatora 8)
A czemu niby to nie jest wiatrak a wentylator?
Pixel
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Pixel »

Rożnica podobna jak pomiędzy tłokowym silnikiem spalinowym a sprężarka tłokową...
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
Pixel pisze: pt, 15 stycznia 2021, 06:35 Rożnica podobna jak pomiędzy tłokowym silnikiem spalinowym a sprężarka tłokową...
Słowo wiatrak dość często używane jest (przeważnie w mowie potocznej) na określenie wentylatora. Kiedyś zwróciłem uwagę znajomemu, że wypowiada się błędnie, nazywając wentylator falownika wiatrakiem. Ten, wskazując ręką na włączony komputer powiedział bym sprawdził znaczenie słowa "wiatrak" w słowniku języka polskiego PWN, dostępnym w Internecie. Sprawdziłem i nie bardzo wiedziałem co odpowiedzieć (drugie znaczenie słowa wiatrak):

https://sjp.pwn.pl/slowniki/wiatrak.html

Błąd jest popełniany powszechnie przez laików, dlatego w opisie np. wentylatora chłodnicy samochodowej często podaje się dodatkowo, że chodzi o "wiatrak chłodnicy":

https://www.google.com/search?q=wiatrak ... 20&bih=593

Co do wpływu kierunku przepływu powietrza na wydajność chłodzenia radiatora, to sprawa wydaje mi się dość oczywista. Wentylator z jednej strony pobiera powietrze, kształtuje z niego ukierunkowany strumień, który dociera do znajdujących się nawet głęboko przestrzeni radiatora. Wyciągając powietrze pobiera je z drugiej strony po linii "najmniejszego oporu", niekoniecznie z głębi żeberek. Dlatego przy wdmuchiwaniu powietrza chłodzi radiator dużo skuteczniej niż przy zasysaniu go z radiatora. Wdmuchując powietrze w żeberka podnosi też nieznacznie jego ciśnienie, co powinno wpływać pozytywnie na ilość odbieranego ciepła. I jeszcze jedno - prędkość przepływu powietrza w przypadku wdmuchiwania go pomiędzy żeberka jest większa niż w przypadku zasysania, co przekłada się na zwiększenie turbulencji przepływu, a tym samym na szybkość odbierania ciepła z radiatora.

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Romekd pisze: pt, 15 stycznia 2021, 10:51 Słowo wiatrak dość często używane jest (przeważnie w mowie potocznej) na określenie wentylatora. Kiedyś zwróciłem uwagę znajomemu, że wypowiada się błędnie, nazywając wentylator falownika wiatrakiem. Ten, wskazując ręką na włączony komputer powiedział bym sprawdził znaczenie słowa "wiatrak" w słowniku języka polskiego PWN, dostępnym w Internecie. Sprawdziłem i nie bardzo wiedziałem co odpowiedzieć (drugie znaczenie słowa wiatrak):

To tylko świadczy o tym, że za SJP stoją techniczni dyletanci.
Na wszelki wypadek zapytałbym SJP czy silnik elektryczny to to samo co prądnica :wink:
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Thereminator pisze: pt, 15 stycznia 2021, 11:34
Romekd pisze: pt, 15 stycznia 2021, 10:51 Słowo wiatrak dość często używane jest (przeważnie w mowie potocznej) na określenie wentylatora. Kiedyś zwróciłem uwagę znajomemu, że wypowiada się błędnie, nazywając wentylator falownika wiatrakiem. Ten, wskazując ręką na włączony komputer powiedział bym sprawdził znaczenie słowa "wiatrak" w słowniku języka polskiego PWN, dostępnym w Internecie. Sprawdziłem i nie bardzo wiedziałem co odpowiedzieć (drugie znaczenie słowa wiatrak):

To tylko świadczy o tym, że za SJP stoją techniczni dyletanci.
Na wszelki wypadek zapytałbym SJP czy silnik elektryczny to to samo co prądnica :wink:
Jeśli masz na myśli silnik z magnesami trwałymi (np. zdobywający coraz większą popularność trójfazowy silnik z magnesami neodymowymi), to w takim przypadku SJP mogłoby mieć pełną rację :wink: Te silniki mogą pracować jako wysokosprawne generatory prądu, czyli prądnice...

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: taipan3 »

Thereminator
sugerowanie że autorzy SJP są technicznymi dyletantami jest dużym nadużyciem . Oni nie analizują czy jest to poprawne technicznie sformułowanie tylko w jakim kontekście jest używane w potocznej mowie . SJP nie jest słownikiem fachowej terminologii.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: kubafant »

Wobec tego powinien się przy tym wyjaśnieniu znaleźć dopisek "pot." albo coś podobnego.
Jeżeli tego brakuje, wyłazi ich dyletanctwo techniczne (obecne, niestety, u większości humanistów).

Pozdrawiam,
Jakub
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
alpher
375...499 postów
375...499 postów

No i dalej nie wiem czemu to wentylator jest "poprawna" nazwa a wiatrak nie? 8)
Czyzby chodzilo o to ze wentylator ma "lacinske" korzenie a wiatrak to taki troche zasciankowy i traci tzw. "polactwem" ? :lol:
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: kubafant »

Wentylator zamienia dostarczoną energię w ruch powietrza, a wiatrak na odwrót. Różnica jak między silnikiem, a prądnicą :)
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Janusz »

alpher pisze: pt, 15 stycznia 2021, 18:07 No i dalej nie wiem czemu to wentylator jest "poprawna" nazwa a wiatrak nie? 8)
Czyzby chodzilo o to ze wentylator ma "lacinske" korzenie a wiatrak to taki troche zasciankowy i traci tzw. "polactwem" ? :lol:
Wiatrak promieniowy?
785mm
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: taipan3 »

polecam wikisłownik jest dopracowany
tu macie

(1.1) bud. budowla ze skrzydłami obracanymi przez wiatr; zob. też wiatrak w Wikipedii
(1.2) pot. wentylator ze śmigłem
(1.3) pot. elektrownia wiatrowa
ODPOWIEDZ