jeżeli byłbyś chętny żeby zrobić pomiary to chętnie ci je podeślę .
mam jak dobrze pamiętam 60 i 80 nF na 1000 V
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Stąd proponowałem by mierzyć go w układzie filtru w którym wady dielektryka będą lepiej zauważalne. O ile będą.Romekd pisze: pt, 19 czerwca 2020, 10:12 Myślę, że wspomniany przez Ciebie problem, kondensatorów sprzęgających praktycznie nie dotyczy, gdyż te przeważnie dobierane są w taki sposób by częstotliwość graniczna filtrów, jakie kondensatory tworzą z rezystancjami w układzie, wypadała poza granicami pasma akustycznego.
Dokładnie tak, mała pojemność oznacza dużą impedancję kondensatora dla sygnału o niskiej częstotliwości - kondensatory badałem przy f=1 kHz, a aby dostrzec wpływ absorpcji dielektrycznej na poziom THD powinienem je badać przy f = 20 Hz, tylko że wtedy impedancja mierzonego kondensatora o pojemności 4,7 nF wynosiłaby już 1,7 MΩ i mój sprzęt przy takiej jej wartości byłby nieprzydatny. Zauważ, że całkowite zniekształcenia o wartości 0,00039% stanowią poziom równy -108,2 dB, którego nikt nie jest w stanie usłyszeć. Najlepszy ważony odstęp sygnału od zniekształceń (analizowanych razem z szumem) mojej karty i to jedynie przy sygnałach symetrycznych względem masy (i dla ustawionej czułości wejściowej równej 4 Vrms /2x2 V rms względem masy/) wynosi ok. -120 dB. Choć kartę mam już od kilkunastu lat, nie udało mi się znaleźć w handlu żadnej lepszej w przyzwoitej cenie...taipan3 pisze: pt, 19 czerwca 2020, 12:28 jeno pytanie może głupie, ale czy mała pojemność kondensatorów ma wpływ na jakość samego pomiaru i w przez to wyniki są tak zbliżone do siebie oczywiście poza ceramicznym .
Jeśli za powszechnie dostępny uznajesz sprzęt nie kosztujący tyle co dobry mercedes to nijak. Jak widziałeś w poprzednich postach rozmawiamy o zjawiskach na granicy możliwości pomiarowych karty dźwiękowej RomkaD a trudno będzie znaleźć coś lepszego za rozsądne pieniądze. Możesz zajrzeć na przykład do "Small Signal Audio Design" D. Selfa, tam masz pomiary różnych typów kondensatorów (niestety nie ma wśród nich mikowych) wykonane właśnie wspomnianym sprzętem Audio Precision.taipan3 pisze: pt, 19 czerwca 2020, 15:47 Było półżartem, teraz na poważnie - jak zobiektywizować parametry kondensatorów mając ogólnie dostępny sprzęt laboratoryjny?