Drugi SLO 50W - DirtyGG
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 9375...12499 postów
Re: Drugi SLO 50W - DirtyGG
W KHJ50 dałem 250k/log bo został mi po innych projektach. Obecnie w Amptone brak tego typu potencjometrów z serii dużych Alph więc do "brudnej dzidzi" kupiłem 500k i miałem zamiar go zbypasować rezystorem 510k. Z tego co wiem to 500k od połowy jest bezużyteczny.
A druga sprawa przy okazji... Nie było w amptone srebrnych ekranów na lampy więc kupiłem jeden brakujący w kolorze czerwonym. Poza kolorem i ładnym wygladem jest bezużyteczny bo powłoka jaką jest pokryty jest elektrycznie nieprzewodząca. Ciekawe czy rozpuszcza się w acetonie... muszę sprawdzić.
A druga sprawa przy okazji... Nie było w amptone srebrnych ekranów na lampy więc kupiłem jeden brakujący w kolorze czerwonym. Poza kolorem i ładnym wygladem jest bezużyteczny bo powłoka jaką jest pokryty jest elektrycznie nieprzewodząca. Ciekawe czy rozpuszcza się w acetonie... muszę sprawdzić.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1875...2499 postów
Te bezbarwne też są lakierowane. Mam te bezbarwne.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
-
- 9375...12499 postów
No to jak to ma spełniać rolę ekranu?
-
- 6250...9374 posty
Profesjonaliści nie załamują rąk, tylko rozwiązują problem.

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 9375...12499 postów
Zagraj miał być kolorowy jak flaga LGBT, ale mi na tym nie zależy. Też jakoś rozwiążę ten problem ale chyba nie w ten sposób.
-
- 1875...2499 postów
Potraktuj to badziewie papierem ściernym od wewnątrz i będzie ok.
-
- 1875...2499 postów
Painlust, przypatrz sie obrazkowi blizej -- tu nie chodzi o kolorki
VacuumVoodoo po prostu wyprowadzil mase na srubke i luzno owinal wokol kubka. Wiecej nie trzeba.

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
- 9375...12499 postów
Więcej nie trzeba, ale można mniej. Ja rozwiązałem to inaczej. Zeszlifowałem farbę z chassis w okolicach otworów montażowych.
Dzisiaj wytrawiłem i obsadziłem też PCB pod potencjometry biasu. Jako, że przyszły potencjometry z Amptone (tym razem tylko jeden 1M miał poniżej deklarowanej rezystancji - 983k, a reszta powyżej) to obsadziłem już całość panelu przedniego i przymierzyłem lampy. Nawet tak bardzo na zdjęciach nie widać peknięcia. Połozyłem też kilka kabli w środku wzmacniacza Cały czas zastanawiam się czy nie dać możliwości wyboru pomiędzy 6N2P-EV a ECC83. Można by było zastosować coś takiego jak na zdjęciu:
Usunąłem lakier z kołnierza ekranu także w okolicach otworów
Usunąłem lakier z wypustek na kołnierzu oraz krawędzi ekranu z którym te wypustki się stykają.
Jak widać można mniej niż to co zrobił kolega VV. Reszta ekranów, które zakupiłem kiedyś do innego projektu jest bez lakieru - czyste "amelinium" więc nie trzeba kombinować.Dzisiaj wytrawiłem i obsadziłem też PCB pod potencjometry biasu. Jako, że przyszły potencjometry z Amptone (tym razem tylko jeden 1M miał poniżej deklarowanej rezystancji - 983k, a reszta powyżej) to obsadziłem już całość panelu przedniego i przymierzyłem lampy. Nawet tak bardzo na zdjęciach nie widać peknięcia. Połozyłem też kilka kabli w środku wzmacniacza Cały czas zastanawiam się czy nie dać możliwości wyboru pomiędzy 6N2P-EV a ECC83. Można by było zastosować coś takiego jak na zdjęciu:
-
- 1875...2499 postów
A czy nie potrzebne Ci są dwie pary styków do przełączenia żarzenia? Ja żeby zmieniać żarzenie w JTM-ie musiałem zrobić dwie zworki.
-
- 9375...12499 postów
Tego nie widać, ale ten przełączik ma dwa rzędy pinów czyli 6 sztuk, zrobiłem zdjęcie bokiem aby było widać dane techniczne.
-
- 1875...2499 postów
A no to ok.
-
- 9375...12499 postów
dzisiaj troche posiedziałem i zostały mi do okablowania potencjometry i płytka PCB z podstawkami. PCB uzupełniłem o LDRy. Jak dobrze pójdzie może jutro odpalę wzmaka.
Zdecydowałem się nie montować przełacznika żarzeniowego 6N2P/ECC83. Zauważyłem też że skopałem montaż samych podstawek novalowych. Ułożenie pinów nie za bardzo pasuje... ale da się przeżyć.
Zdecydowałem się nie montować przełacznika żarzeniowego 6N2P/ECC83. Zauważyłem też że skopałem montaż samych podstawek novalowych. Ułożenie pinów nie za bardzo pasuje... ale da się przeżyć.
-
- 9375...12499 postów
Trochę zdjęć z dzisiejszych prac.
Praktycznie wzmacniacz można odpalać, ale dziś już tego nie zrobię. Brak oczywiście USZ bo zawsze odpalam bez USZ i nie do końca są poukładane kable. Zapomniałem tez zbypasować potencjometru gain 500k (faktycznie ma 473k) rezystorem 470k oraz podłaczyc piny 9 podstawek noval do masy, ale zrobię to najwcześniej w piątek. W piątek też odpalę wzmacniacz.
Praktycznie wzmacniacz można odpalać, ale dziś już tego nie zrobię. Brak oczywiście USZ bo zawsze odpalam bez USZ i nie do końca są poukładane kable. Zapomniałem tez zbypasować potencjometru gain 500k (faktycznie ma 473k) rezystorem 470k oraz podłaczyc piny 9 podstawek noval do masy, ale zrobię to najwcześniej w piątek. W piątek też odpalę wzmacniacz.
-
- 1875...2499 postów
Normalnie 'nie poznaje kolegi'!
Ladnie ladnie!

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
- 9375...12499 postów
Ładnie bo panele i PCB od Sławka, a jak nie od niego to z jego projektów. Mam jeszcze dwa komplety paneli więc może kiedyś jeszcze 2 powstaną. Na pewno chciałbym zrobić projekt Misha Soldanov GRU50 na trafach od Rubina/Elektrona i rezystorach MŁT oraz może wersję 100 lub 130W.