Konstrukcja dzielona SE. KL.A 4 X 6P14P, 4 X ECC82
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- krzem3
- 1250...1874 posty
Re: Konstrukcja dzielona SE. KL.A 4 X 6P14P, 4 X ECC82
Witam.
Jeszcze żyję, ale nie wytrzymał już kręgosłup i majsterkowanie odłożone na jakiś czas. Pozostały krótkie spacery i słuchanie muzyki.
Obecnie mam porównanie dwóch par kolumn, JBL nie odbiegają jakością dźwięku od Castle Knight 5, a przy użyciu dużej mocy wyjściowej JBL są stabilniejsze, duże dwa głośniki niskotonowe 25 cm i dużo większe obudowy robią swoje.
Pozdrawiam
krzem3
Jeszcze żyję, ale nie wytrzymał już kręgosłup i majsterkowanie odłożone na jakiś czas. Pozostały krótkie spacery i słuchanie muzyki.
Obecnie mam porównanie dwóch par kolumn, JBL nie odbiegają jakością dźwięku od Castle Knight 5, a przy użyciu dużej mocy wyjściowej JBL są stabilniejsze, duże dwa głośniki niskotonowe 25 cm i dużo większe obudowy robią swoje.
Pozdrawiam
krzem3
- krzem3
- 1250...1874 posty
Witam.
Po dość długiej przerwie najwyższy czas powoli dokończyć wzmacniacz.
Po przemyśleniu postanowiłem zamienić w drugim stopniu lampy ECC82 na ECC83, stopień wejściowy pozostaje na ECC82 z połączonymi równolegle połówkami lampy (Audio Note.) Zmiana w zasadzie potrzebna po wyposażeniu wzmacniacza w układ barwy dźwięku.
Wzmacniacz będzie posiadał funkcję "Direct" która w razie potrzeby słuchającego pominie regulację barwy dźwięku.
Następnie zrezygnowałem z układu przełączającego tryby pracy wzmacniacza Trioda/UL/Pentoda, pozostanie tylko Ultra Linear. Przy tak małej mocy wyjściowej nie ma sensu stosować takiego rozwiązania. Według mnie najlepsze parametry można było uzyskać w trybie triody.
Pozdrawiam
krzem3
Po dość długiej przerwie najwyższy czas powoli dokończyć wzmacniacz.
Po przemyśleniu postanowiłem zamienić w drugim stopniu lampy ECC82 na ECC83, stopień wejściowy pozostaje na ECC82 z połączonymi równolegle połówkami lampy (Audio Note.) Zmiana w zasadzie potrzebna po wyposażeniu wzmacniacza w układ barwy dźwięku.
Wzmacniacz będzie posiadał funkcję "Direct" która w razie potrzeby słuchającego pominie regulację barwy dźwięku.
Następnie zrezygnowałem z układu przełączającego tryby pracy wzmacniacza Trioda/UL/Pentoda, pozostanie tylko Ultra Linear. Przy tak małej mocy wyjściowej nie ma sensu stosować takiego rozwiązania. Według mnie najlepsze parametry można było uzyskać w trybie triody.
Pozdrawiam
krzem3
- krzem3
- 1250...1874 posty
Witam.
Panele frontowe do zasilacza i wzmacniacza oddałem do drukarni w celu nałożenia sitodrukiem napisów, w sumie cena brutto z przesyłką wyniesie 450 zł. Zamieszczam schemat układu przełączeń prądu zasilaczy anodowych L - R dla wyświetlacza mA. Na zdjęciu zamontowany układ przekaźników na boku chassis.
Pozdrawiam
krzem3
Panele frontowe do zasilacza i wzmacniacza oddałem do drukarni w celu nałożenia sitodrukiem napisów, w sumie cena brutto z przesyłką wyniesie 450 zł. Zamieszczam schemat układu przełączeń prądu zasilaczy anodowych L - R dla wyświetlacza mA. Na zdjęciu zamontowany układ przekaźników na boku chassis.
Pozdrawiam
krzem3
- Jurek O
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Czy L1 to zacisk na który wchodzi "+" z zasilacza kanału lewego a L3 to zasilanie wzmacniacza kanału lewego ?
Czy R3 to rezystor pomiarowy miliamperomierza ?
Edit:
OK, R3 robi za mostek w sąsiednim kanale. Zgadza się ?
Czy R3 to rezystor pomiarowy miliamperomierza ?
Edit:
OK, R3 robi za mostek w sąsiednim kanale. Zgadza się ?
- krzem3
- 1250...1874 posty
Witam.
1) Schemat selektora wejść sygnałowych. 2) Gotowa płytka selektora wejść. 3) Na panelu tylnym zamontowany selektor wejść. W pobliżu przełącznik 3 stopniowej regulacji USZ.
1) Schemat selektora wejść sygnałowych. 2) Gotowa płytka selektora wejść. 3) Na panelu tylnym zamontowany selektor wejść. W pobliżu przełącznik 3 stopniowej regulacji USZ.
- krzem3
- 1250...1874 posty
Witam.
1) Schemat barwy dźwięku Baxandall
2) Potencjometry Alps RK-27 / 2 X 500K.
3) Zamontowany kompletny układ barwy dźwięku starsza wersja.
4) Nowa wersja już zamontowana z potencjometrami Alps.
Odwrócona ze względu na wysokość potencjometrów.
Obok będzie wykorzystany przełącznik do funkcji Direct.
Pozdrawiam
krzem3
1) Schemat barwy dźwięku Baxandall
2) Potencjometry Alps RK-27 / 2 X 500K.
3) Zamontowany kompletny układ barwy dźwięku starsza wersja.
4) Nowa wersja już zamontowana z potencjometrami Alps.
Odwrócona ze względu na wysokość potencjometrów.
Obok będzie wykorzystany przełącznik do funkcji Direct.
Pozdrawiam
krzem3
- krzem3
- 1250...1874 posty
Witam.
Schemat zasilacza dla układów współpracujących.
DC-30V
DC-18V
DC-12V
DC- 5V napięcie dodatkowo wyprowadzone na (panel tył)
Dodatkowy zasilacz +12V/1,5A z wyprowadzeniem napięcia na zewnątrz (panel tył)
krzem3
Schemat zasilacza dla układów współpracujących.
DC-30V
DC-18V
DC-12V
DC- 5V napięcie dodatkowo wyprowadzone na (panel tył)
Dodatkowy zasilacz +12V/1,5A z wyprowadzeniem napięcia na zewnątrz (panel tył)
krzem3
- krzem3
- 1250...1874 posty
Witam.
Zasilacz z funkcją Soft Start oraz z układem opóźnienia włączenia napięć anodowych L - R o 45 sek z funkcją Stand-by.
krzem3
Zasilacz z funkcją Soft Start oraz z układem opóźnienia włączenia napięć anodowych L - R o 45 sek z funkcją Stand-by.
krzem3
- krzem3
- 1250...1874 posty
Witam.
Tak wygląda na zdjęciach wstępny projekt do nałożenia napisów metodą sitodruku.
Pozdrawiam
krzem3
Tak wygląda na zdjęciach wstępny projekt do nałożenia napisów metodą sitodruku.
Pozdrawiam
krzem3
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Mam pewne wątpliwości:
- jeśli przełącznik Source Direct odłącza z toru sygnałowego korekcję, to pstryczek z jego lewej powinien raczej nazywać się po prostu Tone (a nie Direct Tone),
- brak jednorodności opisów : raz ogólna funkcja opisana jest pod regulatorem i szczegółowe opisy pozycji roboczych nad nim a przy sąsiednim na odwrót,
Myślę, że tak byłoby przejrzyściej:
- jeśli przełącznik Source Direct odłącza z toru sygnałowego korekcję, to pstryczek z jego lewej powinien raczej nazywać się po prostu Tone (a nie Direct Tone),
- brak jednorodności opisów : raz ogólna funkcja opisana jest pod regulatorem i szczegółowe opisy pozycji roboczych nad nim a przy sąsiednim na odwrót,
Myślę, że tak byłoby przejrzyściej:
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
- krzem3
- 1250...1874 posty
Może tak i nie, posługiwałem się opisami markowych wzmacniaczy. Osobiście mnie nie przeszkadza, a kto się nie zna pomyśli, że tak ma być.
Nie będę drukarni już głowy zawracać i tak grafik miał ze mną sporo kłopotów jeżeli chodzi o ułożenie napisów. Ostatni mój wzmacniacz, przechodzę ze wzmacniaczy SE na astronomię, może taki dział?
P.S.
Kolego Thereminator. Ponieważ barwy dźwięku będę używał tylko w szczególnym wypadku funkcja Direkt będzie dominowała, po przełączeniu w prawo włączy się funkcja Tone. Uważam co do pozostałych opisów nie żadnej ustalonej reguły, szczególnie przy wzmacniaczu w wykonaniu amatorskim. Niejednego mogą zaskoczyć napisy w kolorze starego złota, ale to sprawa indywidualna.
Pozdrawiam
krzem3
Nie będę drukarni już głowy zawracać i tak grafik miał ze mną sporo kłopotów jeżeli chodzi o ułożenie napisów. Ostatni mój wzmacniacz, przechodzę ze wzmacniaczy SE na astronomię, może taki dział?
P.S.
Kolego Thereminator. Ponieważ barwy dźwięku będę używał tylko w szczególnym wypadku funkcja Direkt będzie dominowała, po przełączeniu w prawo włączy się funkcja Tone. Uważam co do pozostałych opisów nie żadnej ustalonej reguły, szczególnie przy wzmacniaczu w wykonaniu amatorskim. Niejednego mogą zaskoczyć napisy w kolorze starego złota, ale to sprawa indywidualna.
Pozdrawiam
krzem3
- krzem3
- 1250...1874 posty
Witam.
Po dłuższej przerwie spowodowanej chorobą zmobilizowałem się do zakończenia wątku dzielonego wzmacniacza SE. Zamieszczam schemat przełączenia barwa tonu / direkt oraz końcowe dwa zdjęcia wzmacniacza.
Pozdrawiam
krzem3
Po dłuższej przerwie spowodowanej chorobą zmobilizowałem się do zakończenia wątku dzielonego wzmacniacza SE. Zamieszczam schemat przełączenia barwa tonu / direkt oraz końcowe dwa zdjęcia wzmacniacza.
Pozdrawiam
krzem3
A ja już myślałem, że 'chińskie pudełeczka' zaorały segment audio... a tu proszę - zaskoczenie 

- Jado
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Piękna konstrukcja
Gratuluję
Dużo zdrowia życzę!

Gratuluję

Dużo zdrowia życzę!
Pozdrawiam
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"