Elektrit Domator

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Elektrit Domator

Post autor: Jarosław »

Pewnie i tak już wszyscy zainteresowani wiedzą... :roll:
http://allegro.pl/item282029333_elektrit_domator_z.html
Ciekawe jaka cena końcowa będzie?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: Elektrit Domator

Post autor: tszczesn »

ufoglonojad pisze:Pewnie i tak już wszyscy zainteresowani wiedzą... :roll:
http://allegro.pl/item282029333_elektrit_domator_z.html
Ciekawe jaka cena końcowa będzie?
Zapewne za duża :(
Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Czujnik »

„ Zapewne za duża :( " Za duża na co?! czy też w stosunku do czego?
Pytam nie przez zlośliwość. Może jednak warto zastanowić się nad jakimś rankingiem cen zabytkowych odbiorników. Wiele innych działów kolekcjonerstwa wypracowało sobie taką systematykę i wiadomo mniej więcej co i w jakim stanie przekłada się na konkretną wartość. Oczywiście zawsze może pojawić się ktoś, kto da jeszcze więcej.
No to jak, za duża na co?

P.S. Żeby nie było wątpliwości, to nie ja sprzedaję ten odbiornik.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Czujnik pisze:No to jak, za duża na co?
Żebym to ja go kupił. Zapewne powędruje na Litwę.
Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

Być może rzeczywiście tam pojedzie. Ja jednak nie bardzo mogę uwierzyć, że jeden!! majętny kupujący jest w stanie ustawić na tak wysokim poziomie ceny jakijkolwiek marki radioodbiorników. Obserwuję, że ogólnie ceny starych radyj w Polsce ( a w szczeglności polskich ) są wyższe niż w innych krajach. No, tego nie da się wytłumaczyć zakupami jednego kolekcjonera. Co to jest? Czyżby specyficzne umiłowanie Polaków do wszystkiego co polskie?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Czujnik pisze:Być może rzeczywiście tam pojedzie. Ja jednak nie bardzo mogę uwierzyć, że jeden!! majętny kupujący jest w stanie ustawić na tak wysokim poziomie ceny jakijkolwiek marki radioodbiorników. Obserwuję, że ogólnie ceny starych radyj w Polsce ( a w szczeglności polskich ) są wyższe niż w innych krajach. No, tego nie da się wytłumaczyć zakupami jednego kolekcjonera. Co to jest? Czyżby specyficzne umiłowanie Polaków do wszystkiego co polskie?
Zapewne. Aczkolwiek przyjrzyj się licytacjom Elektritów - prawie zawsze widać tam Sigitasa. Sam bym podbijał ceny, gdyby mnie było stać. Ale nie sądzę żeby ten konkretnie odbiornik poszedł za mniej niz 5000zł, Domatory bardzo rzadkie są, a tenm jest w znakomitym stanie.

Niestety polskich odbiorników jest mało, kolekcjonerów coraz więcej to i ceny rosną. Jeszcze niedawno nawet za rzadką Koronę ceny były rzędu 300zł, a teraz wychodzi juz znacznie więcej za zwykłego Kosmosa.
Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

Czyżby Sigitas mial ambicję tworzenia kilu kolecji równolegle?
Dla mnie Domator na pewno nie jest wart kwoty jaką wymieniłeś. Toż to są rekordy świata w kategorii cen produktow seryjnych. Mimo to nie zamierzam zaprzestać gromadzenia Elektritów. Ich naprawdę jest dużo w stosunku do innych marek. W moim wypadku plon ostatnich dwu tygodni to wyciągnięte ze śmietnika chassis Allegro i Fidelio ( naprawdę wolalbym inne marki ). Zastanawiam się nad wykonaniem do nich skrzynek skoro to tak lukratywne . Tylko czy ktoś kupi radio z kopią skrzynki?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Czujnik pisze: Dla mnie Domator na pewno nie jest wart kwoty jaką wymieniłeś. Toż to są rekordy świata w kategorii cen produktow seryjnych. Mimo to nie zamierzam zaprzestać gromadzenia Elektritów. Ich naprawdę jest dużo w stosunku do innych marek. W moim wypadku plon ostatnich dwu tygodni to wyciągnięte ze śmietnika chassis Allegro i Fidelio ( naprawdę wolalbym inne marki ). Zastanawiam się nad wykonaniem do nich skrzynek skoro to tak lukratywne . Tylko czy ktoś kupi radio z kopią skrzynki?
Są droższe - pooglądaj sobie ceny katalinek w USA. Albo Geographiców -są sporo wyższe. A te chassisy to jakie? Bo jak bateryjne to z chęcią odkupię.
Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

Nie, niestety najbardziej popularne wersje Z, ale za to z całkiem dobrymi skalami. mała rzecz,a cieszy. Co do Geographica to zgoda, no ale tu przynajmniej wiadomo za co się płaci. To naprawdę wyjątkowej urody radia, no i coś na kształt lokaty kapitału. Ja jednak sądzę, że moda na Elektrity minie, tylko nie wiem kiedy. Przecież jest kilka modeli choćby polskiegoTelefunkena sprzed wojny bardzo, bardzo rzadko spotykanych, a Elektritów widuję naprawdę sporo. Ostatnie aukcje na allegro radia IKA, albo UNION jakkolwiek nie najtańsze , przecież dotyczyły epizodycznie pojawiających się na rynku modeli i marek, mimo to ceny były na całkiem znośnym poziomie. Lada Elektrit kosztuje więcej. Ja nie umiem sobie odpowiedzieć na pytanie dlaczego?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Czujnik pisze:Nie, niestety najbardziej popularne wersje Z, ale za to z całkiem dobrymi skalami. mała rzecz,a cieszy. Co do Geographica to zgoda, no ale tu przynajmniej wiadomo za co się płaci. To naprawdę wyjątkowej urody radia, no i coś na kształt lokaty kapitału. Ja jednak sądzę, że moda na Elektrity minie, tylko nie wiem kiedy. Przecież jest kilka modeli choćby polskiegoTelefunkena sprzed wojny bardzo, bardzo rzadko spotykanych, a Elektritów widuję naprawdę sporo. Ostatnie aukcje na allegro radia IKA, albo UNION jakkolwiek nie najtańsze , przecież dotyczyły epizodycznie pojawiających się na rynku modeli i marek, mimo to ceny były na całkiem znośnym poziomie. Lada Elektrit kosztuje więcej. Ja nie umiem sobie odpowiedzieć na pytanie dlaczego?
Jakbyś chcial je wyrzucac to z chęcią wezmę i uruchomię, będę miał towar na wymianę. A jak potrzebujesz woru skrzynki to tez powiedz, to pomierzę swoje.
Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

No nie, o wyrzucaniu nie ma mowy. Za chęć pomocy dziękuję, mam swoje skrzynki na wzór. To nie problem. Problemem natomiast jest sens takiej dzialalności, ale to już inna bajka. Najgorsze to świadomość, że kiedy już zrobię kiedyś owe skrzyki to zaraz trafi mi się oryginalna, tylko znowu nie wiadomo kiedy.
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: frycz »

Czujnik, tu nie ma co się złościć. Określenie rynku kolekcjonerskiego w Polsce ze względu na małą i nieregularną podaż jest trudne i przez to nieprzewidywalne. Ale nie przejmuj się, tak też jest na zachodzie. U nas przedmiotem zbytku jest Maybach za 2000 000,- PLN (miesięczna rata leasingowa 57000,-PLN), a miesiąc temu na aukcji poszedł mercedes 540 K z 1937 roku, za prawie 20 000 000,- PLN. Zaskoczenie było duże

Kiedyś radia zbierali cierpliwi poczciwcy na etatach, którzy mieli czas. Duuużo czasu. W tym czasie inni rozkręcali swoje firmy. Teraz już ci inni się rozkręcili i rozglądają się teraz za jakimś Hobby. A jak ktoś ma dochód miesięczny 40 tys. PLN to jest mu najzupełniej obojętne czy radio które chce mieć kosztuje 5, czy 7 czy 9 tysięcy.

Bodajże dwa tygodnie temu licytowałem jeden poradnik wydawnictwa B Kotuli. Znacie, To takie małe błahe w treści książeczki. Zależało mi na jednej. Zwykle mają cenę 15 -30 PLN. Pojawił się gość który wymiótł (bo tak to trzeba chyba nazwać) wszystkie na ślepo i za każdą dał bodajże 285 PLN :shock: Wybulił prawie 3 tys.PLN i jestem wręcz pewien, że to nie był kres jego możliwości.
Ale spoko, gość pojedzie na Hawaje to trafię swoją okazję. No chyba że pojedzie z laptopem.... :)

Pozdrawiam prawie przedświątecznie :)
frycz.
Awatar użytkownika
radioretro
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: radioretro »

1.
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Kolega Czujnik wspomniał o polskim przedwojennym Telefunkenie.
Mam wariometr na fale długie i średnie od jakiegoś Telefunkena audionu przedwojennego.
Doszedłem poprzez cierpliwe śledzenie w internecie,że był jakiś Telefunken audion (TRF,baz przemiany)
polski w bakelicie,w którym mimo niezbyt czytelnego zdjęcia wnętrza wygląda mi na to,że wariometr z
przełącznikiem zakresów pochodzi właśnie z niego.
Już kiedyś zadałem tutaj pytanie o ten wariometr.Przy okazji wzmianki Kolegi Czujnika ponawiam moje zapytanie
polskiego Telefunkena przedwojennego w bakelicie,z audionem,bez przemiany.O ile dobrze pamiętam starą sprawę,
to był on na bocznostykach.Czy z transformatorem sieciowym,czy-nie tego niestety już nie pomnę.
Oczywiście nie był to skrócony super Fenomen.
Wdzięczny będę Kolegom za zajęcie stanowiska.
Jacek
Awatar użytkownika
Klavdivsz
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Klavdivsz »

Odświeżam temat :D
Czy ktoś z kolegów posiada schemat domatora B. :?:
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ