Witam.
Jak w tytule - szukam pojemnika na baterie do Kolibra. Prawdopodobnie pasują też z innych radyjek Eltry (na pewno z "Dany", bo mam, ale mocno skorodowany).
Pozdrawiam.
Pojemnik baterii do Kolibra
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
bratyslaw
- 625...1249 postów

-
romanradio
- 1250...1874 posty

Re: Pojemnik baterii do Kolibra
Można to regenerować używając blachy z alpaki (czyli nowe srebro) grubości 0,3 mm.Są na Alle... formatki 20 x 10 cm.Ze starych blaszek trzeba odrysować szablony i w/g nich docinać blaszki nożyczkami,potem dopiłować iglakami.Pojemniki pojawiają się ,ale są wysoko licytowane.Sprężynki stykowe podchodzą od innych pojemników baterii,np. ze starych śmieciowych walkmanów.Nowe srebro bdb. się lutuje
R.
R.
karm kthehet
-
bratyslaw
- 625...1249 postów

Dzięki za info. W ostateczności zregeneruję ten co mam (z Dany), ew. przystosuję nowy uniwersalny, prawie pasuje
Mam też oryginalny kolibrowski pojemnik na akumulatorki w całkiem dobrym stanie, chociaż mniej przydatny z racji okazjonalnego używania.
-
romanradio
- 1250...1874 posty

Aby zachęcić Cię do renowacji starego koszyczka daję zdjęcie poglądowe.
Na spodzie blacha z "nowego srebra" grubości 0,3 mm zakup Allegro,cena 8 pln.Bardzo sfatygowany koszyczek po naprawie już z bateriami R6,obok inny pusty oryginał.Dalej koszyczek 4 x R3, z Alle... cena 1 pln ( !) od którego pięknie pasują i lutują się sprężynki stykowe minusowe .Stare skorodowane blaszki,z nich odrysowałem szablony. Klocek dębowy,na nim śruba metryczna do wybicia przetłoczeń pod + R6 i inna do wybicia "sitek" pod - R6.Kolor blachy z alpaki jest niemal identyczny jak stare elementy stykowe z pobielanego mosiądzu.Młoteczek do pobijania /nie pukania,bo to co innego/,potrzebny też płaski iglak diamentowy do dopiłowania blaszek i ostre nożyczki do wycinanek.Blacha z nowego srebra ma tę zaletę,że w przeciwieństwie do mosiężnej nie pokrywa się po czasie patyną,zapewniając dobry styk.Chyba ma w swoim składzie chrom,czy nikiel ?
R.
Na spodzie blacha z "nowego srebra" grubości 0,3 mm zakup Allegro,cena 8 pln.Bardzo sfatygowany koszyczek po naprawie już z bateriami R6,obok inny pusty oryginał.Dalej koszyczek 4 x R3, z Alle... cena 1 pln ( !) od którego pięknie pasują i lutują się sprężynki stykowe minusowe .Stare skorodowane blaszki,z nich odrysowałem szablony. Klocek dębowy,na nim śruba metryczna do wybicia przetłoczeń pod + R6 i inna do wybicia "sitek" pod - R6.Kolor blachy z alpaki jest niemal identyczny jak stare elementy stykowe z pobielanego mosiądzu.Młoteczek do pobijania /nie pukania,bo to co innego/,potrzebny też płaski iglak diamentowy do dopiłowania blaszek i ostre nożyczki do wycinanek.Blacha z nowego srebra ma tę zaletę,że w przeciwieństwie do mosiężnej nie pokrywa się po czasie patyną,zapewniając dobry styk.Chyba ma w swoim składzie chrom,czy nikiel ?
R.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
karm kthehet