Pojemnik baterii do Kolibra

Ogłoszenia o poszukiwaniu lub kupnie elementów, urządzeń, sprzętu i literatury związanej z tematyką forum.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

bratyslaw
625...1249 postów
625...1249 postów

Pojemnik baterii do Kolibra

Post autor: bratyslaw »

Witam.
Jak w tytule - szukam pojemnika na baterie do Kolibra. Prawdopodobnie pasują też z innych radyjek Eltry (na pewno z "Dany", bo mam, ale mocno skorodowany).
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Pojemnik baterii do Kolibra

Post autor: romanradio »

Można to regenerować używając blachy z alpaki (czyli nowe srebro) grubości 0,3 mm.Są na Alle... formatki 20 x 10 cm.Ze starych blaszek trzeba odrysować szablony i w/g nich docinać blaszki nożyczkami,potem dopiłować iglakami.Pojemniki pojawiają się ,ale są wysoko licytowane.Sprężynki stykowe podchodzą od innych pojemników baterii,np. ze starych śmieciowych walkmanów.Nowe srebro bdb. się lutuje
R.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
bratyslaw
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: bratyslaw »

Dzięki za info. W ostateczności zregeneruję ten co mam (z Dany), ew. przystosuję nowy uniwersalny, prawie pasuje :) Mam też oryginalny kolibrowski pojemnik na akumulatorki w całkiem dobrym stanie, chociaż mniej przydatny z racji okazjonalnego używania.
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: romanradio »

Aby zachęcić Cię do renowacji starego koszyczka daję zdjęcie poglądowe.
Na spodzie blacha z "nowego srebra" grubości 0,3 mm zakup Allegro,cena 8 pln.Bardzo sfatygowany koszyczek po naprawie już z bateriami R6,obok inny pusty oryginał.Dalej koszyczek 4 x R3, z Alle... cena 1 pln ( !) od którego pięknie pasują i lutują się sprężynki stykowe minusowe .Stare skorodowane blaszki,z nich odrysowałem szablony. Klocek dębowy,na nim śruba metryczna do wybicia przetłoczeń pod + R6 i inna do wybicia "sitek" pod - R6.Kolor blachy z alpaki jest niemal identyczny jak stare elementy stykowe z pobielanego mosiądzu.Młoteczek do pobijania /nie pukania,bo to co innego/,potrzebny też płaski iglak diamentowy do dopiłowania blaszek i ostre nożyczki do wycinanek.Blacha z nowego srebra ma tę zaletę,że w przeciwieństwie do mosiężnej nie pokrywa się po czasie patyną,zapewniając dobry styk.Chyba ma w swoim składzie chrom,czy nikiel ?
R.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------